Europa voedselschandaalt weer verder. Tomatensaus uit Italië komt daar helemaal niet vandaan. Er zitten bovendien wormen in. Uit China
Wie dacht dat er alleen fraudes in vlees plaatsvinden en wie dacht dat alleen beestjes in je vleesjes zittten, komt bedrogen op. De grote Franse supers Carrefour, SuperU en Intermarché blijken fraudeleuze 'made in Italy' tomatensauzen op basis van concentraat uit China en de VS te verkopen. Dat maakte France 3 in een uitzending duidelijk.
Dat kan legaal omdat ook verwerkt in Italië 'made in Italy' is. Kosher is het echter niet. Vooral niet omdat er ook nog wat extra eiwit meekomt in de vorm van wormen die in de soms bedorven blikken tomatenconcentraat huizen (gruwel even lekker door de documentaire). Een ex-werknemer vertelt dat het gebruikelijk is dat de wormen zoveel mogelijk worden weggeveegd. Vervolgens gaat er een beetje zout en water bij en wij hebben een heerlijke saus.
Gebeurt dit alleen bij Franse supers? Nee hoor, dit spul gaat vermoedelijk naar alle Europese landen. Mogelijk dus ook naar Nederland. Je weet het alleen niet en het valt niet te controleren. Het verhaal lijkt verdacht veel op dat van de NVWA in Nederland. Het zou niet moeten mogen en de wet is niet meer wat consumenten ervan zouden verwachten.
Spaghetti Bolognese met kant-en-klare saus Made in Italy. Eet smakelijk!
Hier moeten natuurlijk Kamervragen over gesteld worden. Maar wat moet onze staatssecretaris antwoorden? Wij weten het wel: 'de Italianen doen hun werk niet'. Dat zeggen zij ook over ons. De vraag is vooral: gaat Brussel de wet nog een keertje moderniseren en doen handhaven door al die bananen- en andere boevenstaten?
Fotocredits: still, France 3
Dit artikel afdrukken
Dat kan legaal omdat ook verwerkt in Italië 'made in Italy' is. Kosher is het echter niet. Vooral niet omdat er ook nog wat extra eiwit meekomt in de vorm van wormen die in de soms bedorven blikken tomatenconcentraat huizen (gruwel even lekker door de documentaire). Een ex-werknemer vertelt dat het gebruikelijk is dat de wormen zoveel mogelijk worden weggeveegd. Vervolgens gaat er een beetje zout en water bij en wij hebben een heerlijke saus.
Gebeurt dit alleen bij Franse supers? Nee hoor, dit spul gaat vermoedelijk naar alle Europese landen. Mogelijk dus ook naar Nederland. Je weet het alleen niet en het valt niet te controleren. Het verhaal lijkt verdacht veel op dat van de NVWA in Nederland. Het zou niet moeten mogen en de wet is niet meer wat consumenten ervan zouden verwachten.
Spaghetti Bolognese met kant-en-klare saus Made in Italy. Eet smakelijk!
Hier moeten natuurlijk Kamervragen over gesteld worden. Maar wat moet onze staatssecretaris antwoorden? Wij weten het wel: 'de Italianen doen hun werk niet'. Dat zeggen zij ook over ons. De vraag is vooral: gaat Brussel de wet nog een keertje moderniseren en doen handhaven door al die bananen- en andere boevenstaten?
Fotocredits: still, France 3
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
waar zouden deze "italiaanse"vandaan komen, Heren?
http://www.ausfoodnews.com.au/2014/04/22/anti-dumping-commission-publishes-final-report-on-‘dumped’-tomatoes.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed:+AustralianFoodNews+(Australian+Food+News)
@Ralf: juist aan die controle en handhaving ontbreekt het (deels). Zoals gisteren TrosRadar liet zien over tuinplanten - die bijna allemaal veel te veel - en ook nog eens verboden - bestrijdingsmiddelen bevatten (net zoals de onder vermelde Chinese thee). Toch erg dat NGO's telkens moeten vaststellend dat teveel en illegale middelen gebruikt worden. Dat is de taak van de controlerende instanties.
Nog een belangrijke factor is de normgeving (en structurering daarin) zelf. Wetenschappelijke kritiek over de vergaande toxiciteit van bepaalde (toegelaten) middelen moet veel sneller verdisconteerd worden in het beleid - of het toelatingsbeleid moet aangescherpt worden, zodat we niet telkens achteraf met de problemen worden opgezadeld.. de les van DDT is nog steeds niet geleerd, en de geschiedenis herhaalt zich telkens.
Reactie of #38, andersom kan ook, wat we vorig jaar vonden in de Hema : Hollandse aardbeien. Land van herkomst : België. Hoe dat kwam, Brabantse (niet Hollandse...) aardbeien waren via een Belgische veiling verkocht en 'dus' was land van herkomst België.
Vraag is meer iets van, willen we echt weten waar het vandaan komt ? En zo ja, waarom eigenlijk ? Wat maakt het mij uit of een tomaat uit China of Italië komt ? Als het maar goed smaakt. Mits, uiteraard voldaan wordt aan de wettelijke eisen mbt pesticiden en andere zaken. Ik vind dus controle en goede handhaving belangrijker dan de oorsprong.
reactie op # 01 en verder.
Wat jij zegt en ook meent "Brix is een getal dat de mate van zuur in combinatie met zoet aan geeft" dat noemen wij ratio!!!!
Hebben ze dan zo bedonderd bij al die fabrieken die je bezocht hebt?
Moet ik het weer eens uitleggen?
Brix = een term die gebruikt wordt in de sapindustrie. het is eigenlijk S.G. ( Soortelijk Gewicht) ongeveer = voor het gemak = 1,005 S.G. = 1 Brix.
Dus 6 brix = 1.030. Concentraat wordt altijd in Kg/Bx berekend, verkocht. Vandaar dat in een 50 gallon standaard vat = 200 ltr = 250 Kg concentraat 65 Bx gaan.
Daar sinaasappelsap sap in bij de wet minimum 11 Bx dus aangelengd: 1 Kg met 5,5 Kg water.
Dus 1 ton = 1.000 kilo sinaasappelconcentraat is volgens Bartjes 1000+ 5500 kilo water 6,500 kilo = 6500 x 1,055 = 6.857 liter = 100% sinasappelsap uit een pakje. Terwijl echt sinaasappelsap in Spanje van de pers ongeveer 12,5 Bx is. In Florida geld zover ik weet minimum 12 Br voor opgelost concentraat.
De zoet/zuur verhouding wordt uitgedrukt in ratio. dat is de deling van brix op zuurgraad uigedrukt in gram per liter citroenzuur.
Omdat in tomatenconcentraat bijna geen zuren voorkomen wordt het niet verkocht op ratio. wat veel duidelijker is het gehalte aan droge stof. en dat is Brix is S.G.
Is het nu duidelijk Wouter.
Je had van de redactie beter een ATAGO brixmeter gekregen,http://www.atago.net/, die de temperatuur automatisch corrigeerd en meteen in getallen aangeeft hoeveel brix. en automatisch de 0 lijn aangeeft. i.p.v. een kijkertje waar je in moet kijken en gokken wat de Bx is. Is niet nauwkeurig genoeg.
Wat gebruiken onze geachte wijnboeren?? nog een Oechsle Wage ook een S.G meter met standglazen en een spindel.
Pieter
De eerste en laatste der Echte Vers Sapmakers
Createur Gewoon Vers Vloeibaar Fruit
www.vloeibaarfruit.com
Trouwens, te krijg, via de redactie van Foodlog. Een splinternieuwe, nooit gebruikte brixmeter. Ziet er uit als een toneelkijker voor iemand met 1 oog. Zit in een etui met sobere gebruiksaanwijzing, een pipetje en een heel klein schroevendraaiertje.
Voor u die op foodlog glashelder kan vertellen wat brix is. O, dan hebt u dat metertje niet meer nodig? Wie wil?