Tijdens het Food Film Festival wordt Het Grote Visserij Debat gevoerd. De livestream is hier zaterdagmiddag om 14.00 uur precies te volgen. Joris Lohman stelt hier alvast de vragen waar morgen misschien wel de antwoorden op komen.
De zee raakt leeg. Of juist niet?
De visserij is omringd door raadsels. Het Wereld Natuur Fonds roept dat de oceanen leeg raken. Sharon Dijksma, staatssecretaris van Economische Zaken, zei gisteren dat "als we niet oppassen, is de zee in 2030 praktisch leeg". Onzin!, zeggen de Nederlandse vissers: we halen er alleen uit wat we nodig hebben. Geldt dat alleen voor de kotters, of ook voor de hecktrawlers die deel uitmaken van de Nederlandse vloot? En kunnen we het wel hebben over ‘de zee’ of ‘de visserij’? En hebben we het nu over de Noordzee, of de oceanen voor kust van Europa, of de wateren voor de kust voor west Afrika...
YFM heeft zich ondergedompeld in de wondere wereld van de visserij. Voorzichtige toenaderingspogingen zijn gedaan in de vorm van een samenwerking met het Jongerennetwerk Visserij. Een krabbenvisser doet dit jaar mee met de YFM Academie.
Op Foodlog zijn regelmatig discussies over de toekomst van de landbouw, maar de toekomst van visserij lijkt nog onderbelicht. Consumenten zitten met de vraag: welke vis kan je nog met een schoon geweten eten? Tijdens ‘Het Grote Visserij Debat' op 10 mei tijdens het Food Film Festival gaan we het hier over hebben. Een bonte stoet betrokkenen komt voorbij: vissers (van kotter tot hecktrawler), wetenschappers, NGO’s, politici, en visverkopers. In de aanloop naar dit debat, stellen wij graag de volgende vraag aan Foodlog: kunnen we nog vis eten, of niet?
Zaterdagmiddag 10 juni, om 14.00 uur start het debat in de Westergasfabriek. Via de livestream kun je meekijken (en stiekem kun je nu al met alles wat er gebeurt meegluren):
Het Grote Visserij Debat, 10 Mei, 14:00, Westergasfabriek, Food Film Festival, Amsterdam.
Met o.a. Nathalie Steins (IMARES), Miranda Nieuwenhuis (Goede Vissers), Hans Nieuwenhuis (MSC), Bart van Olphen (Bart's Fish Tales), Harry Hoogendoorn (Queens Products, kweekvisserij), Gerard van Balsvoort (voorzitter Pelagic Freezertrawler Association), Bas Eickhout (GroenLinks).
Fotocredits: YFM Nederland
Dit artikel afdrukken
De visserij is omringd door raadsels. Het Wereld Natuur Fonds roept dat de oceanen leeg raken. Sharon Dijksma, staatssecretaris van Economische Zaken, zei gisteren dat "als we niet oppassen, is de zee in 2030 praktisch leeg". Onzin!, zeggen de Nederlandse vissers: we halen er alleen uit wat we nodig hebben. Geldt dat alleen voor de kotters, of ook voor de hecktrawlers die deel uitmaken van de Nederlandse vloot? En kunnen we het wel hebben over ‘de zee’ of ‘de visserij’? En hebben we het nu over de Noordzee, of de oceanen voor kust van Europa, of de wateren voor de kust voor west Afrika...
YFM heeft zich ondergedompeld in de wondere wereld van de visserij. Voorzichtige toenaderingspogingen zijn gedaan in de vorm van een samenwerking met het Jongerennetwerk Visserij. Een krabbenvisser doet dit jaar mee met de YFM Academie.
Op Foodlog zijn regelmatig discussies over de toekomst van de landbouw, maar de toekomst van visserij lijkt nog onderbelicht. Consumenten zitten met de vraag: welke vis kan je nog met een schoon geweten eten? Tijdens ‘Het Grote Visserij Debat' op 10 mei tijdens het Food Film Festival gaan we het hier over hebben. Een bonte stoet betrokkenen komt voorbij: vissers (van kotter tot hecktrawler), wetenschappers, NGO’s, politici, en visverkopers. In de aanloop naar dit debat, stellen wij graag de volgende vraag aan Foodlog: kunnen we nog vis eten, of niet?
Zaterdagmiddag 10 juni, om 14.00 uur start het debat in de Westergasfabriek. Via de livestream kun je meekijken (en stiekem kun je nu al met alles wat er gebeurt meegluren):
Het Grote Visserij Debat, 10 Mei, 14:00, Westergasfabriek, Food Film Festival, Amsterdam.
Met o.a. Nathalie Steins (IMARES), Miranda Nieuwenhuis (Goede Vissers), Hans Nieuwenhuis (MSC), Bart van Olphen (Bart's Fish Tales), Harry Hoogendoorn (Queens Products, kweekvisserij), Gerard van Balsvoort (voorzitter Pelagic Freezertrawler Association), Bas Eickhout (GroenLinks).
Fotocredits: YFM Nederland
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
ik verwacht niet dat die 100 miljoen nog veel omhoog zullen gaan Alexis,en Dick V., het is rente (plus stukje kapitaalaantasting vrees ik) van het overall viskapitaal, itt tot die 280 miljoen vlees, dat zal in 2050 zeker wel verdubbeld zijn, met behulp van veel extra veevoer en kunstmest (kan in de oceanen nu eenmaal niet, behalve in vijvers en mestbassins) en ten koste van de nodige externe kosten die geen geldelijke kosten zijn. de visrijkheid van een gebied hangt sterk af van de verticale opwervelingen die maar zeer plaatselijk optreden (Humboldtstroom etc). Wat onze Noordzee betreft: ene Boddeke beweert dat de visvangsten en mosselvang daar sterk zijn afgenomen vanwege minder lozingen van fosfaat sinds het verbod dat P in wasmiddelen te stoppen, zou best kunnen natuurlijk, P is ook op het land vaak limiterend.
100 miljoen ton, dat is 14 kilo per aardbewoner per jaar. Da's erg veel...
Maar ik lees ergens dat de totale vleesproductie op aarde 283 miljoen ton is. De plantaardige productie pakweg 15 keer zoveel, zeg 4 miljard ton.
Als je kijkt naar de grootte van de oceanen, zou daar meer voedsel uit te halen moeten zijn, vooral als je in aanmerking neemt dat de teelt in de derde dimensie op land veel beperkter is dan in de oceaan. Het volume water is enorm veel groter dan het volume grond. Ik weet niet of de opeenhoping van nutrienten in de Noordzee groter is dan bij bv de monding van een grote rivier uit het Amazonegebied... in elk geval zal alles via de grote zeestromingen weer verspreid worden.
@ Alexis: waar ik nooit iemand over hoor: jaarlijks wordt ca 100 miljoen ton vis uit zee naar land gebracht (vroeger een fractie hiervan) dat betekent dus een enorme onttrekking van nutriënten aan de oceanan, naar ons mensen op het land toe dus, dat komt dan door het riool grotendeels weer terug naar die oceanen, maar wel in heel speciale en geconcentreerde kuststroken van voornamelijk wat rijke landen, hoe dat zit? is dit normaal en ethisch verantwoord? geen idee! keine blasse ahnung!
Even iets heel anders waar ik de laatste tijd over zat te denken. De landbouw is al 10.000 jaar in ontwikkeling en wordt over de hele aarde toegepast, maar de zeebouw (goed, aquacultuur) stelt nog helemaal niks voor en is in de meeste gevallen verschrikkelijk intensief. Ecologische zeebouw is minimaal ontwikkeld maar bestaat wel hier en daar. Midden op zee gebeurt nog helemaal niks. We brengen echter al onze mineralen die we aan het land onttrekken via het riool naar zee. Is het niet onontkoombaar dat de onze omgang met de zee in toekomst zich moet gaan ontwikkelen als onze omgang met het land? Ocean farming? Aan de kustlijnen moet het duurzamer. Zou het mogelijk zijn om midden op zee grote aquacultuurprojecten op te zetten? Door bv nutrienten aan het water toe te voegen op grote schaal? Op die manier kun je de globale nutriëntencyclus verder sluiten. Praktische ideeën zijn er al, zie ik net:
http://www.radicalsocialentreps.org/2013/03/open-source-seafarming-a-blue-revolution-in-costa-rica/
Het FFF publiceerde inmiddels deze samenvatting van het debat.
Zodra de livestream in een 'lasting Vimeo version' beschikbaar is, zetten we die op de plaats van de stream.