De frisdrankschuivers maken ons dik. Dat vinden we inmiddels allemaal. Maar hoe zit het met 'het wijntje'?
Bovenstaande foto werd genomen op zaterdagmiddag om 15.17h op de Utrechtse Neude, zomaar een plein in een Nederlandse stad. Iedereen herkent het beeld. Zonnetje schijnt. Keurige mensen buiten. Hoezo thee? Een 'glaasje' wijn erbij! En nog eentje. En daarna nog eentje om het af te maken.
Als de zon niet zo schijnt zie je hetzelfde beeld, maar dan binnen. Volgens de statistieken weet Nederland gemiddeld goed weg met drank, maar niet buitensporig. De mannelijke jeugd die meer dan 10 keer in de maand iets drinkt, behoort echter tot de kampioenen van Europa. Reden voor de wetgever om zich er druk over te maken en drank al onder de 16 te verbieden. Toch doet Nederland het keurig. Ons drankgebruik daalt en we vallen als land in de laagste risicogroep.
Voor volwassenen en 'het wijntje' hebben we zulke cijfers niet beschikbaar. Dat was en is onder de dranken de echte stijger, ook al daalt de consumptie in de officiële statistieken als gevolg van de accijnsverhogingen. Of de consumptie echt is gedaald is de grote vraag.De beter verdienenden halen hun flessen voortaan zelf met een aanhangertje achter de auto bij de boer in Frankrijk en Duitsland. Dan is het ook meteen verantwoorde 'korte keten' handel met een blije boer en nog een leuk uitje ook.
Ondanks de democratisering van de wijn door alle sociale klassen heen, achten we het niet ondenkbaar dat de meeste flessen er nog altijd doorheen gaan bij de hoger opgeleiden met een beter salaris. Vermoedelijk vinden zij dat een wijntje en nog eentje daarbij moet kunnen, maar dat je moet oppassen met Cola. Toch is zo'n wijntje of wat slechter voor je lever en je lichaam dan een Colaatje, ook al is de schadelijkheid van drank afhankelijk van je leef-, eet en drinkpatroon.
De groep beter verdienende hoogopgeleiden is in aantallen niet groter dan een procent of 15 à 20 van de bevolking, terwijl de consumptie in liters wijn altijd de grote stijger is geweest. Kijk maar:
bron: STAP
Daarom vinden we het de hoogste tijd om het eens uit te zoeken: heeft de Nederlandse hoger opgeleide betere verdiener, net als de mannelijke jeugd zijn eigen Coca-Cola-vraagstuk in de vorm van een verzwegen wijnprobleem?
Wie heeft de cijfers?
Fotocredits: Foodlog Media
Dit artikel afdrukken
Als de zon niet zo schijnt zie je hetzelfde beeld, maar dan binnen. Volgens de statistieken weet Nederland gemiddeld goed weg met drank, maar niet buitensporig. De mannelijke jeugd die meer dan 10 keer in de maand iets drinkt, behoort echter tot de kampioenen van Europa. Reden voor de wetgever om zich er druk over te maken en drank al onder de 16 te verbieden. Toch doet Nederland het keurig. Ons drankgebruik daalt en we vallen als land in de laagste risicogroep.
Voor volwassenen en 'het wijntje' hebben we zulke cijfers niet beschikbaar. Dat was en is onder de dranken de echte stijger, ook al daalt de consumptie in de officiële statistieken als gevolg van de accijnsverhogingen. Of de consumptie echt is gedaald is de grote vraag.De beter verdienenden halen hun flessen voortaan zelf met een aanhangertje achter de auto bij de boer in Frankrijk en Duitsland. Dan is het ook meteen verantwoorde 'korte keten' handel met een blije boer en nog een leuk uitje ook.
Ondanks de democratisering van de wijn door alle sociale klassen heen, achten we het niet ondenkbaar dat de meeste flessen er nog altijd doorheen gaan bij de hoger opgeleiden met een beter salaris. Vermoedelijk vinden zij dat een wijntje en nog eentje daarbij moet kunnen, maar dat je moet oppassen met Cola. Toch is zo'n wijntje of wat slechter voor je lever en je lichaam dan een Colaatje, ook al is de schadelijkheid van drank afhankelijk van je leef-, eet en drinkpatroon.
De groep beter verdienende hoogopgeleiden is in aantallen niet groter dan een procent of 15 à 20 van de bevolking, terwijl de consumptie in liters wijn altijd de grote stijger is geweest. Kijk maar:
bron: STAP
Daarom vinden we het de hoogste tijd om het eens uit te zoeken: heeft de Nederlandse hoger opgeleide betere verdiener, net als de mannelijke jeugd zijn eigen Coca-Cola-vraagstuk in de vorm van een verzwegen wijnprobleem?
Wie heeft de cijfers?
Fotocredits: Foodlog Media
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
dat er daar geen thee gedronken wordt maar wijn is niet zo gek, het is een nieuwe wijnbar (vandaar die olijke tonnetjes) waar je wel iets anders kunt krijgen als je er perse op staat, maar waar de hele ambiance en de muuropschriften in het teken van de wijn staan. die vervanging van jenever door wijn is grappig, 200 jaar geleden moest het tot dan toe rijkelijk stromende bier juist wijken voor de jenever (wijn werd in mijn jeugd alleen op kerstmis en bij verjaardagen door welgestelde families gedronken, franse wijn dan, wel te verstaan, over gezondheidsaspecten van dit of van dat werd toen nooit gesproken, dat ik me herinner, dat is van de laatste tijd).
Dirk, de andere kant van de Neude telt wat meer bier, maar even weinig thee. Ik doe er vaak onderzoek.
@Dick: mijn morgenthee drink ik vaak bij Le Journal, voor bij het krantje, maar qua volume, door de hele dag heen, toch meer wijn in die wijnbar, vrees ik.
Dirk, aan te bevelen: onderzoekje rond dezelfde tijd bij Broers en omstreken.
Over thee drinken gesproken: ik heb nog nooit een man muntthee zien bestellen, how come? in mijn jeugd was het ook voor vrouwen heel ruig en onafhankelijk om bier met de mannen mee te drinken (witte wijn en sherry mocht wel, en bessenjenever, maar oude klare weer niet) maar ik zie tegenwoordig vrouwen overal gewoon bier bestellen en hijsen. zou die verschuiving nog invloed kunnen hebben op verloop van het verbruik?