Naar aanleiding van Nick Trachets verhaal van vandaag heb ik ook eens aan closereading van etiketten gedaan. Met ook een onthulling als resultaat. De paprikachips van Lays worden namelijk vermoedelijk ten onrechte als 'beter dan ooit' aangeprezen op de verpakking.
Op de voorzijde van de verpakking staan de teksten 'improved taste', 'better than ever' en, onder een plaatje van een zonnebloem, '50% minder verzadigde vetten*'
Op de achterkant staat echter: Lay's chips zijn zo lekker, omdat ze gemaakt worden van de beste aardappelen en ingrediënten. Ze worden bereid in een speciale zonnebloemolie (bevat 63% zonnebloemolie), die van nature rijk is aan onverzadigde vetten. Hierdoor bevatten Lay's chips nu 50% minder verzadigde vetten*, maar ze behouden dezelfde heerlijke smaak.
*dan gewone aardappelchips
De smaak is dus niet verbeterd, zoals de voorkant beweert, maar hetzelfde gebleven! Wie heeft er nu gelijk: de verantwoordelijke bij de Smiths Food Group voor de achterkant of de verantwoordelijke voor het voorkantbeleid? In elk geval staan er nu tegenstrijdige beweringen op de zak. Mag dat?
De (verbeterde?) paprikasmaak van Lays bestaat trouwens uit: paneermeel, paprikapoeder, botermelkpoeder, mononatriumglutamaat, dinatrium-5'ribonucleotiden, aroma en kleurstof (paprika-extract). Maar dan heb je het wel over paneermeel en mononatriumglutamaat van de beste kwaliteit.
UPDATE: op de PepsiCo-site staat de volgende tekst: "De chips van Lay’s worden tegenwoordig mede bereid met speciale zonnebloemolie. Deze Sunseed ™ olie is net als olijfolie, rijk aan onverzadigde vetten. Daardoor bevat Lay’s chips 50% minder verzadigde vetten*. De samenstelling is dus verbeterd, maar de chips zijn nog even lekker van smaak. Sterker nog, Lay’s Chips heeft de smaken Paprika, Cheese Onion, Cream & Onion en Pickles verbeterd, waardoor ze nu nog lekkerder smaken!"
De achterkantmanager heeft dus iets te gemakkelijk copy-paste gedaan.
Dit artikel afdrukken
Op de voorzijde van de verpakking staan de teksten 'improved taste', 'better than ever' en, onder een plaatje van een zonnebloem, '50% minder verzadigde vetten*'
Op de achterkant staat echter: Lay's chips zijn zo lekker, omdat ze gemaakt worden van de beste aardappelen en ingrediënten. Ze worden bereid in een speciale zonnebloemolie (bevat 63% zonnebloemolie), die van nature rijk is aan onverzadigde vetten. Hierdoor bevatten Lay's chips nu 50% minder verzadigde vetten*, maar ze behouden dezelfde heerlijke smaak.
*dan gewone aardappelchips
De smaak is dus niet verbeterd, zoals de voorkant beweert, maar hetzelfde gebleven! Wie heeft er nu gelijk: de verantwoordelijke bij de Smiths Food Group voor de achterkant of de verantwoordelijke voor het voorkantbeleid? In elk geval staan er nu tegenstrijdige beweringen op de zak. Mag dat?
De (verbeterde?) paprikasmaak van Lays bestaat trouwens uit: paneermeel, paprikapoeder, botermelkpoeder, mononatriumglutamaat, dinatrium-5'ribonucleotiden, aroma en kleurstof (paprika-extract). Maar dan heb je het wel over paneermeel en mononatriumglutamaat van de beste kwaliteit.
UPDATE: op de PepsiCo-site staat de volgende tekst: "De chips van Lay’s worden tegenwoordig mede bereid met speciale zonnebloemolie. Deze Sunseed ™ olie is net als olijfolie, rijk aan onverzadigde vetten. Daardoor bevat Lay’s chips 50% minder verzadigde vetten*. De samenstelling is dus verbeterd, maar de chips zijn nog even lekker van smaak. Sterker nog, Lay’s Chips heeft de smaken Paprika, Cheese Onion, Cream & Onion en Pickles verbeterd, waardoor ze nu nog lekkerder smaken!"
De achterkantmanager heeft dus iets te gemakkelijk copy-paste gedaan.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
I guess that to get the <a href="http://lowest-rate-loans.com/topics/home-loans">home loans</a> from banks you should have a firm reason. However, once I've got a collateral loan, just because I was willing to buy a house.
Joris, bedankt voor de info.
De tomaten komen uit NL en smaakten overigens best goed. Ze zagen er van binnen wat roder uit dan normaal. Aarzel niet in de winkel, een aanrader, of er nu extra lycopeen in zit of niet. De langere rijping zorgt natuurlijk ook voor meer smaak.
Ik heb de 3 Hoekse Waard-boeren gesproken die hun eigen chips zijn gaan bakken (in zuiver zonnebloemolie, met alleen zeezout erop, zie www.ambachtelijkechips.nl) Die hadden veel plezier om de 50 procent minder verzadigde vetzuren van de vernieuwde Lay’s, want het betekent natuurlijk ‘vijftig procent minder dan er voorheen in onze rommel zat’. De Hoekse Waardboeren berekenden Lay’s op nu 8%, voorheen 16 %. De 63 procent zonnebloemolie geeft plaats voor 36 procent geharde vetten, die niet bekend staan om een exquis laag percentage aan transvetten. De Hoeksewaarders legden me uit dat doordat zij in pure vloeibare zonnebloemolie frituurden (4 % onverzadigde vetzuren), enigszins in het nadeel waren omdat hun chips vettiger aanvoelen, want vloeibare olie stolt natuurlijk niet. Dat was de reden dat Lay’s gehard vet blijft gebruiken, vertelden ze.
Bij de reacties op de Hoekse Waardse ambachtelijke boerenchips staan hartverwarmende en hartverscheurende, zoals dat ze proeven naar toen een zakje chips (met dat bolle blauwe zakje zout er apart bij) nog luxe waren.
tamelijk recent onderzoeksmateriaal over lycopeen & tomaten
Hier nog iets:
nieuwsbericht