Een nieuw raadsel voor de Foodlog zomerquiz. Wat zien we hier - in pril stadium?
Waaraan zie je wat het is? En wat kun je er uiteindelijk mee? Deel je kennis in de quiz!
Nieuwe inzendingen voor de quiz zijn nog altijd welkom: redactie@foodlog.nl.
Een van de fervente spelers in dit spel kwam met de suggestie ook foto's in te zenden van planten, zaden, vruchten of bloeiwijzen die de inzender zelf niet kan plaatsen. Daar zou de verzamelde kennis van de Foodloggers dan mogelijk uitkomst kunnen bieden. Spelen jullie dat spel ook mee? Kom maar op dan met spannende, uitbundige of juist prille foto's!
Fotocredits: Astrid Spijkers
Dit artikel afdrukken
Nieuwe inzendingen voor de quiz zijn nog altijd welkom: redactie@foodlog.nl.
Een van de fervente spelers in dit spel kwam met de suggestie ook foto's in te zenden van planten, zaden, vruchten of bloeiwijzen die de inzender zelf niet kan plaatsen. Daar zou de verzamelde kennis van de Foodloggers dan mogelijk uitkomst kunnen bieden. Spelen jullie dat spel ook mee? Kom maar op dan met spannende, uitbundige of juist prille foto's!
Fotocredits: Astrid Spijkers
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
@ frank en astrid: de frejol negro , droge zwarte boon waar frijol refrito van gemaakt wordt in mexico die op elk menu als bijgerecht verschijnt is ook paars bloeiend, een stamslaboon (pas op, de zwarte boon uit de toko komt uit Thailand en is iets anders), sommige haricots verts uit frankrijk zijn trouwens ook paars bloeiend, maar die worden dus in groen stadium gegeten, daar zal wel ondrrzoek naar bestaan, met name voor teelt in afrikaanse landen (en helemaal in handen van de fransen zelf, als ook de teelt bij de kleine boer volgens stricte normen, uiteindelijk voor export, afrikanen zelf eten alleen de droge boon)), ik ben er weer een tijdje uit, dus van de laatste ontwikkelingen niet op de hoogte. boon is zelfbestuivend, maar een enkele keer kan door kruisbestuiving een ander boontje opduiken in nateelten.
Ik heb nooit de gewone groene boontjes in mijn tuin, juist omdat die al te koop zijn. Ik vind het juist leuk om aparte soorten te hebben, deze paarse hebben prachtgie donkerroze bloemen. Stamslabonen heb ik ook wel, maar dan gele. En wat er ook zo anders aan is, ze smaken sowieso al veel lekkerder dan die groene uit de winkel, zijn veel zoeter, onbespoten en ze hebben totaal geen draden. Mijn ouders hebben gisteren ook van een maaltje gesmuld. Er zat 1 paarse bij die eigenlijk al zaad aan het maken was, die had ik over het hoofd gezien, maar zelfs die was nog lekker zeiden ze.
Zaad bewaren doe ik eigenlijk niet, ik heb niet echt de ruimte om ze te drogen en te weinig ruimte in de tuin om genoeg te groeien en daarom genoeg te laten hangen voor het zaad. Maar idd, dankzij de hobbymoetuinder zijn al deze soorten nog steeds te koop en niet duur. Van 1 zakje paarse bonen voor net 1,50 heb ik al 2 jaar gezaaid en geoogst, de gele zaten veel meer in een doosje, ook voor weinig geld en daar heb ik al 2 jaar 4x van gegeten, dus 8x totaal en nog veel zaad over. Men zegt weleens dat zaden duur zijn, maar dat is echt niet zo als je kijkt wat je oogst en dat vergelijkt met de prijzen in de super.
Ken je wel onderzoek naar anthocyaanrijke verse boontjes Dirk?
Horen gedroogde zwarte bonen daar ook bij? Die gebruik ik regelmatig... net zoals ik smul van haricots verts. De sperziebonen die ik vandaag in de supermarkt zag waren het toppunt van onaantrekkelijkheid. En dat terwijl de export naar de USSR stil ligt (de betere kwaliteit gaat vaak naar de export).
er zijn talloze anthocyaanrijke variëteiten sperzie en pronkboon frank, rood of paars bloeiend, en ook met blauwige stengels en bladstelen, sommigen gered door de exotische speciaalzaken, de meesten hun bestaan rekkend in achtertuinen en op de akkertjes van boeren en tuiniers in oosteuropese, mediterrane, afrikaanse en latijnsamerikaanse landen, allemaal geteeld voor de droge zaden of de halfdroge (in weke, zachte peulschil geoogst, nog voor afrijpen) bij onze supers is het alleen nog maar die ene standaard groene peul, helaas, het is niet anders.