Klimaatverandering heeft niet alleen gevolgen voor de soorten dieren die in zeeën en oceanen, maar ook voor hun smaak.
Een internationaal team van onderzoekers heeft vastgesteld dat de verzuring van de oceanen - door de grote hoeveelheden CO2 die zij opnemen - ook tot een verzuring van garnalen zal leiden. De onderzoekers zetten honderden Noorse garnalen (Pandalus borealis) in tanks. De ene tank had water met de huidige zuurgraad van het oceaanwater (pH 8), de ander liep vooruit op de verwachte zuurgraad in 2100, pH 7,5. De temperatuur van het water hielden ze op 11 graden Celsius. Dat is aan de bovengrens van wat de garnalen nog lekker vinden - die komen dus in een soort 'stress-situatie', waardoor de eventuele gevolgen van de verzuring beter tot uiting zouden komen.
Smaaktest met 30 'kenners'
Na 3 weken telden de onderzoekers de overgebleven garnalen en deden ze een smaaktest met 30 kenners. De garnalen in het zuurdere water hadden een 63% hogere mortaliteit. Maar de grote verrassing kwam bij de smaaktest. Daarbij moesten de kenners de garnalen beoordelen op uiterlijk, textuur en smaak. De garnalen uit het minder zure water werden 3,4 keer zo vaak het lekkerst gevonden. De garnalen uit het zure water liepen juist 2,6 keer zo veel kans het minst lekker gevonden te worden. Dat had vooral te maken met een mindere smaak en uiterlijk.
De onderzoekers stellen op grond van hun bevindingen dat de verzuring van de oceanen, als gevolg van de klimaatverandering, vergaande gevolgen zou kunnen hebben voor de garnalenindustrie. De test laat zien dat zowel de aanvoer als de smaakkwaliteit in het geding komen. Toch zien ze de toekomst niet meteen zwart in. Mogelijk, zeggen de onderzoekers, zullen garnalen zich aanpassen aan een iets hogere zuurgraad en warmer water.
Het onderzoek is verschenen in het Journal of Shellfish Research.
Fotocredits: 'Pandalus Borealis', Dezidor via Wikimedia
Dit artikel afdrukken
Een internationaal team van onderzoekers heeft vastgesteld dat de verzuring van de oceanen - door de grote hoeveelheden CO2 die zij opnemen - ook tot een verzuring van garnalen zal leiden. De onderzoekers zetten honderden Noorse garnalen (Pandalus borealis) in tanks. De ene tank had water met de huidige zuurgraad van het oceaanwater (pH 8), de ander liep vooruit op de verwachte zuurgraad in 2100, pH 7,5. De temperatuur van het water hielden ze op 11 graden Celsius. Dat is aan de bovengrens van wat de garnalen nog lekker vinden - die komen dus in een soort 'stress-situatie', waardoor de eventuele gevolgen van de verzuring beter tot uiting zouden komen.
Smaaktest met 30 'kenners'
Na 3 weken telden de onderzoekers de overgebleven garnalen en deden ze een smaaktest met 30 kenners. De garnalen in het zuurdere water hadden een 63% hogere mortaliteit. Maar de grote verrassing kwam bij de smaaktest. Daarbij moesten de kenners de garnalen beoordelen op uiterlijk, textuur en smaak. De garnalen uit het minder zure water werden 3,4 keer zo vaak het lekkerst gevonden. De garnalen uit het zure water liepen juist 2,6 keer zo veel kans het minst lekker gevonden te worden. Dat had vooral te maken met een mindere smaak en uiterlijk.
De onderzoekers stellen op grond van hun bevindingen dat de verzuring van de oceanen, als gevolg van de klimaatverandering, vergaande gevolgen zou kunnen hebben voor de garnalenindustrie. De test laat zien dat zowel de aanvoer als de smaakkwaliteit in het geding komen. Toch zien ze de toekomst niet meteen zwart in. Mogelijk, zeggen de onderzoekers, zullen garnalen zich aanpassen aan een iets hogere zuurgraad en warmer water.
Het onderzoek is verschenen in het Journal of Shellfish Research.
Fotocredits: 'Pandalus Borealis', Dezidor via Wikimedia
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Verzuring van oceanen door klimaatverandering? Is het niet eerder door alle troep die erin gedumpt wordt? Tussen Japan en Amrika bijv alle nucleaire rommel van Fukushima, plastic in alle zeeën, olie enz.
Wat de garnalen betreft, ik lustte ze toch al niet, als de oceaanbeesten ze nou nog maar lusten, die vind ik veel belangrijker.
Wouter, vies, zo weten grote levensmiddelenverkopers en -makers, is wat anders smaakt dan je verwacht.
Daarom is wat culi's lekker vinden, meestal vies voor het grootste deel van het publiek. Toch moeten we dat lekker vinden, omdat ze in de krant schrijven dat het zo is. Dat maakt 'lekker' zo ingewikkeld. Maar 'vies' is makkelijk.
''Vies en lekker lopen door een, de vieze werden soms ook lekkerder gevonden dan de lekkere.'' Cruyffiaans, Klootwijk, complimenten.
Ik zie het. Maar ik wil signaleren dat viezere soms blind geproefd lekkerder worden gevonden.
Wouter, er staat niet dat ze zuurder gingen smaken. Er staat dat de beet veranderde en de smaak, maar niet in welke richting.