Voor mensen die in de buurt van Utrecht wonen, lijkt het mee een aardige:

MAANDAG 23 april

DE SUPERMARKT ALS APOTHEEK

Ondanks het feit dat gezondheidsclaims op voedsel meestal niet wetenschappelijk onderbouwd zijn, vinden darmwerkingbevorderende yoghurt, omega 3 -vetzurenbrood en eetlustremmende zuiveldrankjes gretig aftrek. Aan aan steeds meer voedingsmiddelen worden vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen toegevoegd. In de supermarkt en bij de drogist kijkt de consument, behalve naar prijs en smaak, steeds meer naar de geclaimde gezondheidsbevorderende werking van een product. En de voedselproducenten varen er wel
bij: de winststijging van zuivelproducent Campina in 2006 is bijvoorbeeld te danken aan gezondheidsdrankjes als Optimel en Vifit.


Hoe zinnig of onzinnig zijn de gezondheidsclaims van de voedingssupplementenindustrie? Kan de toevoeging van bioactieve stoffen, vitaminen en mineralen aan ons voedsel een bijdrage leveren aan het verbeteren van ons dieet? (Dat voor slechts twee procent van de bevolking voldoet aan de nieuwe Richtlijnen Gezonde Voeding). En aan de bestrijding van verouderings- en welvaartsziekten, zoals obesitas, darmkanker en hart- en vaatziekten? Of is het allemaal consumentenbedrog? Mogen levensmiddelenproducenten hun waar wel met medische claims aan de man brengen? Welke gevolgen heeft het feit dat de grens tussen medicijn en voedsel vervaagt? Hoe verandert dat onze omgang met voedsel? En welke invloed heeft de industrie eigenlijk op wetenschappelijk onderzoek?

Met o.a. Frans Kok, hoogleraar voeding en gezondheid aan Wageningen Universiteit en Researchcentrum, Henk van den Berg, specialist voeding en gezondheid van het Voedingscentrum, Engelbert Valstar, arts en bioloog; voornaamste bezigheid non-toxische tumortherapie, een filmpje van VKtv, en de columns van Maarten van Rossem, Universiteit Utrecht; en Jelle Reumer, de Volkskrant.

TUMULT, de Volkskrant en Universiteit Utrecht organiseren iedere derde maandag in de maand het
KennisCafé: een ontmoetingsplek voor
wetenschappers, studenten, journalisten en iedereen met interesse in wetenschap!
Tijd: 20.00 uur tot 21.30 uur. Let op de locatie:
Nieuwe Dikke Dries, Oudkerkhof 36 Utrecht.
Entree vrij. (Reserveren/info: 030-2332430/www.tumultdebat.nl)

Dit artikel afdrukken