De Amerikaanse eierindustrie blijkt bang te zijn dat Just Mayo het echte kippenei verdringt. Dat blijkt uit documenten in handen van The Guardian. Josh Tetrick, oprichter van eivervanger-producent Hampton Creek, wil een Congres-hoorzitting.
De American Egg Board (AEB), een door eierproducenten gefinancierde lobbygroep, blijkt achter de schermen diverse acties ondernomen te hebben om de Silicon Valley start-up Hampton Creek het leven zuur te maken.
De plantaardige eivervangers van Hampton Creek zouden een "crisis en majeure bedreiging voor de toekomst" van de eierindustrie betekenen.
'Achter de schermen'
Uit meer dan 600 pagina's met emails en documenten, blijkt volgens The Guardian dat de AEB:
- food bloggers betaalt om positieve artikelen te schrijven over echte eieren
- invloedrijke bekende figuren als Temple Grandin en Ree Drummond heeft gevraagd (zonder succes) de eierindustrie publiekelijk te steunen
- AEB-gesponsorde boodschappen toont via Google bij zoekopdrachten naar Hampton Creek of zijn oprichter
- Unilever heeft geadviseerd bij het een proces tegen Just Mayo, inclusief de suggestie dat de Food and Drug Administration zou moeten weten dat er in Just Mayo geen eieren zitten (eind vorige maand stuurde de FDA een waarschuwing naar Hampton Creek over juist dit punt)
- het internationale communicatiebureau Edelman heeft ingeschakeld voor doeleinden
Volgens een juridische expert overtrad de AEB daarmee de regels van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA), dat "elke vorm van adverteren, inclusief persberichten, die afbreuk doet aan een ander levensmiddel" expliciet verbiedt.
In een reactie zei voorvrouw Joanne Ivy van de AEB dat de lobby-organisatie niets heeft gedaan dat niet door de beugel kan. “In antwoord op de [groeiende belangstelling voor] eivervangers, hebben we onze inspanningen om de vraag naar eieren en eiproducten te vergroten, versterkt door onderzoek, educatie en promotie-activiteiten".
Josh Tetrick, oprichter van Hampton Creek founder, wil dat het Amerikaanse Congres een hoorzitting houdt. Volgens hem moet het USDA verantwoordelijk gehouden worden voor de acties van de AEB. "Ze hebben de grens van wat ze mogen doen vér overschreden", zegt Tetrick in The Guardian. "De mate waarin de eierlobby tekeer is gegaan tegen de opkomst van Hampton Creek, daar kun je met je kop niet bij. Dit heeft niets meer met concurrentie te maken."
Als deze vuige praktijken eventueel niet waar blijken, is het geweldige reclame voor Just Mayo. Als het wel waar is ook. In dat geval mag Tetrick de AEB en The Guardian buitengewoon dankbaar zijn voor deze gratis promotie van zijn product.
Fotocredits: 'Cracked Frozen Eggs', Steven Depolo
Dit artikel afdrukken
De plantaardige eivervangers van Hampton Creek zouden een "crisis en majeure bedreiging voor de toekomst" van de eierindustrie betekenen.
'Achter de schermen'
Uit meer dan 600 pagina's met emails en documenten, blijkt volgens The Guardian dat de AEB:
- food bloggers betaalt om positieve artikelen te schrijven over echte eieren
- invloedrijke bekende figuren als Temple Grandin en Ree Drummond heeft gevraagd (zonder succes) de eierindustrie publiekelijk te steunen
- AEB-gesponsorde boodschappen toont via Google bij zoekopdrachten naar Hampton Creek of zijn oprichter
- Unilever heeft geadviseerd bij het een proces tegen Just Mayo, inclusief de suggestie dat de Food and Drug Administration zou moeten weten dat er in Just Mayo geen eieren zitten (eind vorige maand stuurde de FDA een waarschuwing naar Hampton Creek over juist dit punt)
- het internationale communicatiebureau Edelman heeft ingeschakeld voor doeleinden
Volgens een juridische expert overtrad de AEB daarmee de regels van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA), dat "elke vorm van adverteren, inclusief persberichten, die afbreuk doet aan een ander levensmiddel" expliciet verbiedt.
De mate waarin de eierlobby tekeer is gegaan tegen de opkomst van Hampton Creek, daar kun je met je kop niet bij. Dit heeft niets meer met concurrentie te maken'Niet over de schreef'
In een reactie zei voorvrouw Joanne Ivy van de AEB dat de lobby-organisatie niets heeft gedaan dat niet door de beugel kan. “In antwoord op de [groeiende belangstelling voor] eivervangers, hebben we onze inspanningen om de vraag naar eieren en eiproducten te vergroten, versterkt door onderzoek, educatie en promotie-activiteiten".
Josh Tetrick, oprichter van Hampton Creek founder, wil dat het Amerikaanse Congres een hoorzitting houdt. Volgens hem moet het USDA verantwoordelijk gehouden worden voor de acties van de AEB. "Ze hebben de grens van wat ze mogen doen vér overschreden", zegt Tetrick in The Guardian. "De mate waarin de eierlobby tekeer is gegaan tegen de opkomst van Hampton Creek, daar kun je met je kop niet bij. Dit heeft niets meer met concurrentie te maken."
Als deze vuige praktijken eventueel niet waar blijken, is het geweldige reclame voor Just Mayo. Als het wel waar is ook. In dat geval mag Tetrick de AEB en The Guardian buitengewoon dankbaar zijn voor deze gratis promotie van zijn product.
Fotocredits: 'Cracked Frozen Eggs', Steven Depolo
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Andere Frank, kan je vinden, mag. Wat ik probeer te doen is zoveel mogelijk vers groente en fruit eten, niet teveel vlees, soms een dagje met een vleesvervanger, meestal quorn in de roerbak en verder mag het wel een beetje makkelijk zijn voor mij, ik heb nog meer te doen dan alleen maar in de keuken staan. En als ik het dan teveel gedoe vind om een staafmixer en bakje ervoor vet te maken voor een klein prutje mayo dan is dat in mijn ogen echt geen probleem om een pot met zo min mogelijk onnodige toevoegingen in huis te hebben. Voor de een keer in de 2-3 weken dat we een keer soep eten ga ik geen pan bouillon maken, invriezen in ijsblokjescups enz, dat vind ik ook teveel gedoe. Brood zelf bakken? Erg leuk, maar als ik moet kneden, laten rusten, weer kneden, weer rusten/rijzen enz, nee dan liever een kant en klare mix die ik in de broodmachine kan doen. Ik kies voor gemak op zijn tijd, waar het kan en ik er geen onnodig gedoe aan vind hangen vers en verder aanvullen met af en toe een bio bouillonblokje, zakje boemboe of idd kant en klare mayo, nou en?
Weet je dat er een pot pastasaus in mijn kast staat al vanaf december? Ook een paar blikjes soep, staan er ook al flink wat maanden. Die pastasaus wil ik een keer gebruiken en dan denk ik, nee gatver, ik eet geen pasta en iets met alleen die saus eet ik ook niet, plus(als ik wel tomatensaus wil) dat ik het dan weer lekkerder vind om de saus wel van tomaten te maken, eventueel blokjes uit een blik, soms zelf snijden, het is maar net wat ik wil en makkelijk vind op zo'n dag. Zo gek veel kant en klaar heb ik echt niet hoor, geen knorr, geen maggi, ook niet die troep uit een flesje voor de soep, daar heb ik herbamare voor, die is ook voor de aromat vervangen, geen magnetrontroep enz.
Vraagje: gebruik jij ketjap en/of sojasaus? Uit een flesje? Zo ja, schaam je dan, want dat zou je zelf moeten maken met fermentatie.......soms kun je er gewoon niet omheen of niet gebruiken, maar dat is zo zonde van die lekkere smaak....
Astrid - ik ben het met Frank eens dat je je zelf hiermee tegenspreekt. Wel het een principieel afwijzen (een beetje maggi) en niet het ander? Ik probeer een balans te vinden tussen vers/ echt natuurlijk (GMO geproduceerde producten vind ik niet echt natuurlijk) en 'anders'... maar dan toch zo onbewerkt mogelijk. Blikken gebruik ik haast nooit, potjes soms.
'Niet eens iedere dag een eitje met mayo' klinkt mij in de oren als 'vaak'...
Dan zijn er veel andere mogelijkheden met ei die veel zijn.
Zelf mayo maken is eigenlijk snel gebeurd. Sneller dan veel andere sausjes op basis van bijv. kwark. Die ik overigens meestal meer waardeer. Knoflooksaus met mayo ipv kwark (met verse knoflook)? Walgelijk!
Nee Frank, dan heb je mijn instelling toch verkeerd begrepen. Ik ben niet van het ALLES zelf maken type, absoluut niet, dan sta ik dagen in de keuken, allerlei potjes, pakjes en doosjes overal en kom ik niet meer aan gewone dingen doen toe. Mayonaise maken? Bah, vette afwas voor een klein prutbeetje die ik gebruik, meer maken? leuk, maar het is in de koeling maar kort houdbaar, zet geen zoden aan de dijk voor een klein prutbeetje wat ik gebruik.
Ik koop groente en vlees zo en maak dat zelf klaar ja, maar veel dingen koop ik toch ehct kant en klaar, maar wel met zo min mogelijk troep erin. Boemboes van de toko vind ik bijv erg prettig in gebruik, scheelt veel te veel opslag van allerlei kruiden die ik dan weinig gebruik, kookboeken die ik erbij moet houden enz. Ik gebruik ook bouillonblokjes, wel biologisch. En zo heb ik nog enkele dingen die ik echt wel kant en klaar koop hoor, maar zo min mogelijk en alleen als ik van mezelf vind dat ik dat onhandig/lastig/vervelend/te veel gedoe vind om zelf te maken. Ik heb nu net ook een heerlijk plakje pompoencake op van Kwekerij Roest in Vierpolders. Zelf een keer gemaakt, was geen succes, dan lekker kopen, heb ik geen gedoe, zit geen rotzooi in en is het toch ook lekker. Zo heb ik ook potjes sperciebonen en witte bonen in tomatensaus staan, omdat ik dat weleens lekker vind om zo voor de lunch te eten, dan ga ik dat beetje voor mij alleen niet koken.
Ik heb bepaalde principes, maar sommige niet, gewoon afhankelijk van wat het is.
Wat deze mayo betreft, als ik het niet eerst kan proeven zal ik het niet kopen, vind het zonde om een hele pot te kopen en achteraf blijkt het vies te zijn. Heb ik een keer met biologische gehad, 2x zelfs, die smaakte vies zuur, zo weg kunnen mikken. Voor dat ene eitje met mayo die ik niet eens elke ochtend eet, doe ik dat makkelijk, ga ik niet moeilijk lopen doen met mixen enz en dat dan ook niet lekker vinden. Heb nl ook weleens mayo zelf gemaakt, was ook niet om te vreten, dan houdt het wel op bij mij.
Astrid, ik dacht dat jij echt wel van de zelf maak producten was, weet wat je eet, en nu ga je imitatie mayo kopen. Volgens mij zijn heel veel producten die nu in een keer op de markt komen voor vegetariërs en veganisten gewoon een andere manier van veel geld verdienen, zie de vegetarische slager, en is het nog lang niet gezegd dat dit ook echt eerlijke goede producten zijn. Ook hier buigt de foodprof zich over de kookketel en mengt een mix van ingrediënten door mekaar die we in 100 jaar niet in de keuken bij mekaar vinden en maakt een product dat goed smakend, ogend en voorzien van een wervende tekst waarom we wel niet zijn vervanger moeten nemen.
Astrid, ook jij laat je al een beetje inpakken door de mooie woorden ben ik bang.
#4 Frank: mag dan misleiding zijn, maar er zijn ook producten die ook een min of meer misleidende naam hebben die wel gewoon mogen Dan moet je echt ALLES gelijk trekken en niet de 1 wel en de ander niet.