Langjarig Amerikaans onderzoek lijkt het eindelijk aan te tonen: biotomaten zijn toch beter. Ze blijken meer flavanoiden te bevatten. Die zijn goed voor je hart.
Door bio-sceptici is het onderzoek onmiddellijk op de hak genomen.
Recent research in Europe found that organic tomatoes contained more vitamin C, B-carotene and flavonoids than conventionally grown tomatoes. Organic peaches and organic apple purée were also found to have more antioxidants. Lord Krebs, the former chairman of the Food Standards Agency and now Master of Jesus College, Oxford, said that even if such benefits existed, higher flavonoid levels did not make organic food healthier. “This depends on the relevance of the differences to the human body,” he said. “Tomato ketchup has higher levels of lycopene [a strong antioxidant] than either organic or conventional tomatoes. So if you wanted lots of lycopene you should eat tomato ketchup.”
Niettemin heeft de Food Standards Agency opdracht gegeven tot een 3-jarige studie naar de benefits van flavanoiden.
It said: "There is accumulating evidence that dietary flavonoids. . . may in large part explain the cardiovascular disease benefits of increased fruit and vegetable intake."
Toch bijft het argument van Krebs moeilijk te weerleggen. Een betere biotomaat maakt nog geen zomer. Ik hou het er toch maar op dat het voordeel van bio in de smaak moet zitten. En in wat er niet in en op zit.
Dit artikel afdrukken
Door bio-sceptici is het onderzoek onmiddellijk op de hak genomen.
Recent research in Europe found that organic tomatoes contained more vitamin C, B-carotene and flavonoids than conventionally grown tomatoes. Organic peaches and organic apple purée were also found to have more antioxidants. Lord Krebs, the former chairman of the Food Standards Agency and now Master of Jesus College, Oxford, said that even if such benefits existed, higher flavonoid levels did not make organic food healthier. “This depends on the relevance of the differences to the human body,” he said. “Tomato ketchup has higher levels of lycopene [a strong antioxidant] than either organic or conventional tomatoes. So if you wanted lots of lycopene you should eat tomato ketchup.”
Niettemin heeft de Food Standards Agency opdracht gegeven tot een 3-jarige studie naar de benefits van flavanoiden.
It said: "There is accumulating evidence that dietary flavonoids. . . may in large part explain the cardiovascular disease benefits of increased fruit and vegetable intake."
Toch bijft het argument van Krebs moeilijk te weerleggen. Een betere biotomaat maakt nog geen zomer. Ik hou het er toch maar op dat het voordeel van bio in de smaak moet zitten. En in wat er niet in en op zit.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het is niet logisch voor een bio-tomatenteler om lekkerder te telen. Hij heeft al meer oogstverlies (want geen chemische bestrijdingsmiddelen) en zou dus eerder moeten kiezen voor een ras dat meer opbrengst geeft ipv meer smaak heeft. Ook omdat de consument al vanzelf 'vindt' dat biotomaten lekkerder zijn: van de extra hoge marge kan de teler dan meer in zijn zak steken. Niet-biotelers zullen daarentegen extra moeten opboxen tegen het slechte, smakeloze imago van hun product en zullen dit moeten compenseren met zoveel meer smaak dat het duidelijk te proeven is. Zie bijvoorbeeld de tasty toms.
Ik weet niet in hoeverre deze theorie opgaat, maar bij de natuursuper liggen lang niet altijd de smakelijkste tomaten.
Een juiste skeptische kanttekining; Wouter.
Komt daarbij dat een bepaald merk bio-tomaten een klein beetje meer antioxidanten zou bevatten dan een bepaald staal niet bio-tomaten. Wat zegt dat over tomaten in het geheel?
En kan men daaruit iets afleiden voor aardappelen of boerenkool?
Tasty toms worden (zo goed als) biologisch geteeld.
Met schimmeldoders en kunstmest wel, dacht ik? En niet in de volle grond. AH communiceert niets over duurzaamheidsaspecten op de pakjes, vreemd genoeg. Ze zijn wellicht ook CO2-neutraal en warmteopekkend geteeld.
Op substraat, nee niet op volle grond. M'n informatie is te oud. Schimmeldoders werden volgens de telers niet gebruikt. Maar ik sprak ze vier jaar of alweer langer geleden.
We zouden het aan Enza kunnen vragen, in Enkhuizen. De ontwikkelaar van het zaad voor Tasty Tom. Er komen meer fantastische tomaten van oorsprong uit Enkhuizen. Het zijn meesters in selectie, met ongeveer 1 keer scoren op 1000 mislukkingen.