imageLangjarig Amerikaans onderzoek lijkt het eindelijk aan te tonen: biotomaten zijn toch beter. Ze blijken meer flavanoiden te bevatten. Die zijn goed voor je hart.

Door bio-sceptici is het onderzoek onmiddellijk op de hak genomen.

Recent research in Europe found that organic tomatoes contained more vitamin C, B-carotene and flavonoids than conventionally grown tomatoes. Organic peaches and organic apple purée were also found to have more antioxidants. Lord Krebs, the former chairman of the Food Standards Agency and now Master of Jesus College, Oxford, said that even if such benefits existed, higher flavonoid levels did not make organic food healthier. “This depends on the relevance of the differences to the human body,” he said. “Tomato ketchup has higher levels of lycopene [a strong antioxidant] than either organic or conventional tomatoes. So if you wanted lots of lycopene you should eat tomato ketchup.”

Niettemin heeft de Food Standards Agency opdracht gegeven tot een 3-jarige studie naar de benefits van flavanoiden.

It said: "There is accumulating evidence that dietary flavonoids. . . may in large part explain the cardiovascular disease benefits of increased fruit and vegetable intake."

Toch bijft het argument van Krebs moeilijk te weerleggen. Een betere biotomaat maakt nog geen zomer. Ik hou het er toch maar op dat het voordeel van bio in de smaak moet zitten. En in wat er niet in en op zit.
Dit artikel afdrukken