Vanavond Klootwijk aan Zee over surimi. Maar de makers reppen met geen woord over iets wat zich achter de schermen afspeelde.
Op mijn verzoek wilde Klootwijk er, exclusief voor Foodlog, alvast iets over vertellen.
Een Franse fabrikant maakt surimi van blauwe wijting. Een visbestand dat, hoewel ook al zorgelijk van omvang, nog vrij te bevissen is zolang Brussel met de Europese lidstaten nog niet tot een goede afspraak kan komen over quotering.
Blauwe wijting wordt niet beschouwd als een consumptievis voor mensen, maar als (gratige) industrievis waar je iets van maken kan, een snackje of surimi.
De redactie van Klootwijk aan Zee vroeg de Franse surimifabrikant, die ook reder is met een paar trawlers, de vangst van blauwe wijting en de verwerking aan boord van het daartoe ingerichte industrieschip te mogen filmen, ergens op de oceaan, noord west van Schotland.
Het mocht. Maar niet zomaar. De televisiejournalisten kregen een contract voorgelegd ter ondertekening. Alle filmmateriaal, alle beelden die aan boord gemaakt zouden worden, moesten ingeleverd worden bij de directie van de onderneming. Die zou er naar kijken en vervolgens aanwijzen wat wel en wat niet op de Nederlandse tv vertoond zou mogen worden. En waarom? Mogelijk omdat het niet altijd even vrolijk toe gaat op het achterdek?
Ja, nee, omdat tv-kijkers en dieractivisten misschien niet alles wat ze zien goed begrijpen.
Schijtensbenauwd, die Fransen. Geen haar op de vier Nederlandse hoofden in Frankrijk dacht er over het contract te tekenen. En zo komt het dat er in de aflevering wel over
blauwe wijting wordt gesproken, maar de vis niet te zien is. O nee?
Toch wel. Terug thuis gingen de verslaggevers op zoek. De Scheveningse rederij Jaczon vist ook op blauwe wijting en had er nog wat van liggen in een vrieshuis in IJmuiden.
Klootwijk fietst met een verrassing naar huis. Nooit eerder blauwe wijting gezien. En nooit eerder gegeten. Een minderwaardig industrievisje zei je? Kijk dan naar Klootwijk aan Zee.
Vanavond. Ndl 2, 21.25h.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Hé, dat daar op de foto is geen blauwe wijting!
Goddank, er zijn hier echte kenners! Je hebt gelijk want het is een 'gewone'. Ik zal er eens even een echte blauwe boven zetten. Getekend, zodat hij lijkt op het ideale plaatje.
ah! nu begrijp ik het. de jongens van klootwijk wilden geen contract tekenen en hadden daarmee een gat in hun programma. wat te doen? simpel: we laten meneer klootwijk dertig keer uitleggen hoe zo'n visje wordt gefileerd, vermalen, ingevroren, opnieuw gemalen et cetera. ach meneer klootwijk, u doet het zo schattig, nog een keertje? alstublieft?
als ik het al niet was, zou ik er simpel van worden...
en als je kibbeling eet ben je een sukkel maar als je zo'n industrievisje weet te waarderen een hele pief?
eerlijk is eerlijk. klootwijk aan zee is een van de mooiste programma's op de publieke zenders maar wel een beetje kritisch blijven graag....
Ik ben anders wel benieuwd naar die blauwe wijting. Al die 'toegevoegde waarde' in hakken, snijden, vriezen en verhakken en al dat afval ...
Als'ie lekker is, lijkt het me een stuk duurzamer.
De filetjes zijn zo te zijn niet kleiner dan menig mini rode mulletfiletje dat je hier soms bij AH ziet.
het item leek inderdaad een beetje uitgerekt om te vullen. maar ik deelde de verbazing over het meermaals vermalen en weer samenstellen van wat ooit een vis was en er nu uitziet als een varkentje-met-paneermeel.
het werd daardoor ook bijzonder komisch; wat we al niet doen met voedsel.
ik zie ze al zitten, die food-designers, met een kratje bier brainstrormen over wat ze nu weer eens waarvan zullen maken en waar het op kan lijken. en bij voorbaat al lachen dat er mensen zijn die het kopen en ook nog opeten.
dolle pret.