Met ondermeer tarwe-, mais- en aardappelzetmeel, suiker en glucosestroop, melkpoeder, verschillende stabilisatoren, rijsmiddelen, aroma’s, conserveermiddelen en kleurstof.
Hij had ook ‘handgebakken ambachtelijke boerencake’ kunnen heten. Er zijn al handgebakken koekjes te koop. Reclametekstschrijvers kunnen het zo gek niet bedenken of ze bedachten het al.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
de vraag is natuurlijk over welk ambacht we het hier hebben! Het ambacht van tekstschrijven. Het ambacht van meelmixen uitvinden. Het ambacht van eenvoudig etiketontwerpen. Het ambacht van boer? Of toch dat van de bakker?
Van Dale: ambachtelijk: bn, van, betr. hebbend op een of ander ambacht; vak; - met vakmanschap gemaakt,; van oude degelijkheid.
De laatste omschrijving klopt niet; met vakmanschap gemaakt, tja dat zou kunnen, resteert: betrekking hebbend op een of ander ambacht. Zie boven.
Ik denk dat "van oude degelijkheid" is bedoeld. Het hoort dus in de categorie met "volgens eeuwenoude traditie gebrouwen", "sinds 1753", "Werthers Echte (Original)", "Pannekoeckenhuys" en "Alte Weintradition". Benamingen met een hang naar het verleden, toen alles nog eerlijk en goed was. Voor sentimentele consumenten.
Iets anders in dat verband: een andere benaming in deze categorie is "op grootmoeders wijze". Veel grootmoeders van nu zijn al van lang na het kolenfornuis en het petroleumstel. Toch blijft de term naar die goeie ouwe tijd verwijzen, net als "a l'ancienne". Er zit in het hoofd van iedereen een geidealiseerde droomtijd ingemetseld. Men zou echter niet werkelijk terug willen naar de tijd van Ot & Sien (a la de Amish). Waarom zouden dan productbedenkers WEL echt terug moeten in de tijd?
Het belangrijkste verschil in ingrediënten tussen Koopmans Mix voor boerencake en die voor fijne cake is overigens de aanwezigheid van maïsmeel, in de boerencake.
Maar ambachtelijke keek bedoeld als 'van oude degelijkheid', dat is toch gewoon met melk, boter, ei, zelfrijzend bakmeel en suiker? Niks te stabilisatoren, kleurstof, conserveermiddelen of glucosestroop. Althans, dat deed ik er vroeger nooit in.
Wouter, als je dan toch die cake gaat bakken, doe er een glaasje witte wijn in( sauvignon, of picpoule) ! Is erg smaakvol, geleerd van een Francaise ;-) Uiteraard dan wel een eitje minder om het vocht te compenseren.
Lizet, het blijkt dat de truc al werkt als je de naam en de verpakking opleukt. Daarom kiest de fabrikant voor de gemakkelijke weg. Maar de consument ook! Die weet vaak best wel dat vers gebakken cake lekkerder is dan houdbaar gemaakte cake. Of is cake bakken ook een uitstervende bezigheid?