Foodbloggers en goeroe's brengen mensen van de wijs wat betreft gezond eten. Dat blijkt uit een enquête onder diëtisten, zegt Mary Stottelaar van Nieuws voor Diëtisten.
Nieuws voor diëtisten hield een enquête onder 827 diëtisten en gewichtsconsulenten. Vijfenzestig procent van hen zegt vaak beweringen van dieetgoeroes en foodbloggers onder hun cliënten te moeten ontkrachten.
Daarnaast zegt drieëntachtig procent van de geënqueteerden dat hun cliënten steeds onzekerder worden over wat gezond eten is. Eenentachtig procent meldt dat de anti-melk en anti-brood hypes soms tot tekorten leiden bij cliënten die ze behandelen.
Liever FODMAP dan glutenvrij
Veel mensen gaan op eigen houtje een glutenvrij-dieet volgen als ze darmklachten hebben. Diëtisten merken in de praktijk dat een zogenoemd FODMAP-dieet veel effectiever is bij darmproblemen dan een glutenvrij dieet dat in de media de aandacht trekt.
Diabetes type 2
Eenentachtig procent van de diëtisten denkt dat diabetes type 2 omkeerbaar is met goed dieetadvies. Hoewel het pas recent omarmd wordt door een bredere groep academische experts, vindt ongeveer de helft van de diëtisten een koolhydraatbeperkt dieet de beste keuze om deze aandoening aan te pakken.
De gehele enquête is hier te downloaden.
Fotocredits: Meet the Media Guru
Dit artikel afdrukken
Daarnaast zegt drieëntachtig procent van de geënqueteerden dat hun cliënten steeds onzekerder worden over wat gezond eten is. Eenentachtig procent meldt dat de anti-melk en anti-brood hypes soms tot tekorten leiden bij cliënten die ze behandelen.
Liever FODMAP dan glutenvrij
Veel mensen gaan op eigen houtje een glutenvrij-dieet volgen als ze darmklachten hebben. Diëtisten merken in de praktijk dat een zogenoemd FODMAP-dieet veel effectiever is bij darmproblemen dan een glutenvrij dieet dat in de media de aandacht trekt.
Diabetes type 2
Eenentachtig procent van de diëtisten denkt dat diabetes type 2 omkeerbaar is met goed dieetadvies. Hoewel het pas recent omarmd wordt door een bredere groep academische experts, vindt ongeveer de helft van de diëtisten een koolhydraatbeperkt dieet de beste keuze om deze aandoening aan te pakken.
De gehele enquête is hier te downloaden.
Fotocredits: Meet the Media Guru
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Sorry Mary #5 : er is -wat mij betreft- zo weinig- wetenschappelijk bewezen qua voeding in al zijn complexiteiten, dat ik mij persoonlijk echt niet ga overleveren aan een beroepsgroep als die van jou (en dit geldt puur alleen voor mij persoonlijk). Met wel alle respect.
#5 ‘Natuurlijk zijn er diëtisten van de 'oude stempel' maar er zijn ook heel erg veel diëtisten die helemaal van deze tijd zijn.’
Hoe weet de van de wijs gebrachte mens dan of het advies oud stempel of nieuw stempel is Anneke?
Een goed idee om op de slaap- en zolderkamer deuren van jullie praktijkruimtes een √ of een X aan te brengen misschien?
Maar troost je. Onder meer beroepsgroepen in de gezondheidszorg is het wat dit betreft hommeles.
Linda Prins #15 Jammer dat je zulke slechte ervaringen hebt opgedaan met diëtisten. Ik weet zeker dat er ook collegae diëtisten zijn die zich ervan bewust zijn dat ze hun kennis moeten blijven vermeerderen. Voor mij is het destijds een reden geweest om na allerlei kopopleidingen te sparen om een universitaire opleiding te kunnen bekostigen om mijn kennis te vergroten.
Ik ben al 36,5 jaar werkzaam "in de voeding" en ook na het succesvol afronden van de universtitaire studie nog steeds niet uitgeleerd.
Als ik iets nieuws tegenkom wil ik er altijd meer van weten om een optimaal advies te kunnen geven dat op de persoon of groep is afgestemd. Daarom schaam ik me er ook niet voor om eerst te zeggen dat ik iets niet weet, maar dat ik er meer informatie over zal zoeken om een vraag zo goed mogelijk te kunnen beantwoorden.
Hans Koevoet #21 dat klopt, maar het geeft wel een indicatie of er een (kans is op) een tekort. In de jaren dat ik in de kliniek werkte bleek de voedingsanamnese en/of het dagboek wel een goede voorspeller voor tekorten. Wanneer er sprake was van een marginale inname van een voedingsstof, viel het wel eens mee, maar als er echt een te lage inname werd berekend bleek er ook meestal sprake van een tekort aan een voedingsstof.
In dat geval is er dus geen sprake van evidence based, maar een practice based werken.
Dank Anneke #20, nu snap ik wat je bedoelt. Inderdaad is het dan nog de kunst om met de juiste vragen het gebruik van voedingsmiddelen zo goed mogelijk in te schatten, maar het blijft een beetje gokken.