Het Veenweiden Innovatiecentrum Zegveld in Zuid-Holland startte deze maand met het testen van wilde rijst en lisdodde als mogelijke alternatieven voor grasland.
Om bodemdaling en CO2-uitstoot te verminderen, zal in delen van het veenweidegebied het waterpeil niet meer verlaagd worden en in sommige gevallen zelfs verhoogd worden. Dat betekent dat het voor melkveebedrijven lastiger wordt voldoende gras te produceren.
Om deze reden onderzoeken het Veenweiden Innovatiecentrum, het Louis Bolk Instituut en Radboud Universiteit Nijmegen alternatieve teelten die mogelijk beter passen in nattere arealen dan gras. De eerste testgewassen zijn lisdodde en wilde rijst, schrijft Nieuwe Oogst. Riet, wilg en miscanthus worden al langer als alternatief voor grasland gezien op percelen met een te hoog waterpeil.
In het kader van het project 'Veen, Voer en Verder' kijken de onderzoekers naar teelt, opbrengst, voederwaarde voor melkvee en mogelijkheden voor andere toepassingen. Door samen met de sector op zoek te gaan naar alternatieve teelten die passen in het bijzondere veenweidengebied en bruikbaar zijn voor de melkveehouderij, kan deze producent én cultuurdrager blijven.
Dit artikel afdrukken
Om deze reden onderzoeken het Veenweiden Innovatiecentrum, het Louis Bolk Instituut en Radboud Universiteit Nijmegen alternatieve teelten die mogelijk beter passen in nattere arealen dan gras. De eerste testgewassen zijn lisdodde en wilde rijst, schrijft Nieuwe Oogst. Riet, wilg en miscanthus worden al langer als alternatief voor grasland gezien op percelen met een te hoog waterpeil.
In het kader van het project 'Veen, Voer en Verder' kijken de onderzoekers naar teelt, opbrengst, voederwaarde voor melkvee en mogelijkheden voor andere toepassingen. Door samen met de sector op zoek te gaan naar alternatieve teelten die passen in het bijzondere veenweidengebied en bruikbaar zijn voor de melkveehouderij, kan deze producent én cultuurdrager blijven.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Mooi initiatief, zeker! Alleen rijst, ha, ha, bij mij de vraag welke Zizania soort de uitverkorene is van dit experiment. En of ons (opwarmend) zeeklimaat inmiddels genoeg in zich heeft om, met dit aan een landklimaat gebonden gewas, tot een commercieel gunstige opbrengst te komen.
In Hongarije (met 20.000 ha op dezelfde breedtegraad als Minnesota) schijnt dit inmiddels het geval, daar heerst – net als rond de Boven Meren en in Californië (grootste producent) – wel een landklimaat. Het ‘wilde’ is er daar in 50 jaar tijd al behoorlijk uitgehaald. Mogelijk dat Louis Bolk inmiddels over een veen-variant beschikt?
Wat je van een innovatiecentrum mag verwachten!
Out the box denken en mede ook andere markten aanboren; blijf je weg van "kaasdiscussie" zoals te lezen is in een ander artikel ;-)