![image](/images/uploads/golden-du-pin.jpg)
Dit zijn heel gewone Golden Delicious appeltjes. Ze hebben alleen de maat van een kindervuistje. Veel kleiner dus dan die grote smakeloze joekels die je bij de supermarkt vindt.
Deze komen van onze eigen boom. De vorige eigenaren van ons Franse huis plantten er in de jaren ’80 een golden-boompje bij. Golden D's waren en zijn in Frankrijk immers even populair als in Nederland.
Dit jaar zit de boom vol. Het is een raadsel waarom. We barsten van de appels, kweeperen en druiven, maar hadden - heel ongewoon – dit jaar geen kersen. Het zou het gevolg zijn van de droogte in de Languedoc in 2006/2007. Daarom waren er ook geen pruimen en viel de aanvankelijk overvloedige perenoogst al in juli van de boom.
We zijn ze maar gaan eten, die kleine dingen. En we zijn verrast!!! Ze zijn nl. heel smakelijk. Heel verfijnd. Ergens is er nog een hint naar die waterige op appels lijkende dingen die je bij de supermarkt koopt. Maar dan eentje die je doet snappen dat ze ooit heel lekker waren.
Een ontdekking dus. Ga naar het meest ordinaire tuincentrum en plant een appelboompje. Het levert je bergen geld aan gratis appels én smaak op. Nederland heeft er het klimaat voor en je tuin doet het met twee vingers in de neus beter dan Albert H.
Ga je voor helemaal goed, neem dan natuurlijk een appelras dat bij je past. Het is tenslotte maar een klein beetje moeite meer voor jaren appelplezier.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Onlangs bezocht ik de fruitveiling Haspengouw in het Belgische Sint-Truiden, waar een introductie werd gegeven m.b.t. twee nieuwe appelsoorten, namelijk het 'merk' Kanzi en Greenstar.
Ook waren er diverse culinaire hapjes te proeven met de appel als cataliserende factor.
De eenvoud zelve en uitzonderlijk van smaak was de combinatie van een stukje rijpe Golden Delicious (zonder schil), aan elkaar geprikt met een stukje zure haring.
Ed
Mijn Santane-appelbomen hebben dit jaar ook uitbundig gedragen. Wat opviel was dat een aantal bomen uitsluitend heel veel kleine appels droegen en andere bomen volop het normale formaat droegen. ik weet niet hoe dat komt.
Inderdaad als je een tuin hebt moet je ook een appelboom planten. ( Een appelstruik=kleinblijvend boompje is het handigst)Echter omdat appels aan kruisbestuiving doen moet je voor een goede oogst ook een geschikte appelboom planten voor deze kruisbestuiving of een een geschikte appelboom in de buurt hebben staan.
Ik weet niet uit mijn hoofd meer wat de goede kruisbestuiver is voor de Golden dilicieus. Er zijn sitse waar je dat op kan terug vinden. Zelf gebruik ik tegenwoordig voor de kruisbestuiving een rode en gele sierappel. Dat zijn universele kruisbestuivers. De appelboeren in de buurt gebruiken ze ook al een paar jaar. Ik zou de rode sierappel aanbevelen omdat de vruchten daarvan het tot de kest uithouden om er kersstukjes van te maken.
Ik weet niet waarom, maar enkel in Frankrijk smaken 'golden delicious' lekker. Ik vermoed dat het iets met het plukmoment te maken heeft.
Mijn geliefd appelras is echter 'cox orange pippin'. 'Belle de Boscoop' (waar blijft de Hollandse trots?) laat ik ook nooit liggen, maar die zijn wat groot als handappel.
Mijn groenteman op de markt van Laken denkt echter dat de cox het niet lang meer zal uithouden. Té duur voor de pluk, naar het schijnt.
"sic transit pomum mundi"