Chocolade was gezond. De nodige damesbladen en populaire kranten schreven erover. Zelfs serieuze nieuwsmedia slingerden het verhaal de markt in. Chocolade is goed tegen hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, ontstekingsziekten (reuma) en ook nog eens tegen kanker.
Chocolade werd het gezonde snoepje. Merkwaardig, want de chocolade die mensen lekker vinden barst van het vet en, erger, de suiker. Dat lag er altijd al dik bovenop en stond zelfs op het etiket, maar we keken er gewoon niet naar.
In december kwam het nieuwe nieuws. Het Engelse medische tijdschrift The Lancet zei hardop dat keizer chocolade doorgaans geheel ontkleed in de winkelschappen en op bonbonschaaltjes ligt. Inmiddels verspreidt 'het nieuws' zich als een lopend vuurtje over de markt.
Niet dat de flavanolen - het gezonde stofje in cacao - opeens slecht zijn geworden. Wel dat ze niet in chocola zitten. Ze zaten er wel in, maar chocolademakers halen ze eruit omdat mensen ze niet lekker vinden.
'Donker' moest je hebben, dat weet iedereen. Het typisch bittere van donkere chocolade is dat wat het gezond maakt. Net als bij spruitjes, haalden slimme marketeers dat bitter eruit; we zouden het niet lekker vinden. Daarom is er inmiddels 'geverfde' chocolade te koop: ziet er zwart uit, maar smaakt niet bitter meer omdat er juist geen flavanolen in zitten. Kennelijk hebben medici er genoeg van. Zij onderzoeken cacao en zeggen dat het goed is. Vervolgens gaan chocolademakers ermee aan de haal zonder te vertellen dat ze het goede stofje er uit halen voor die 'goeie cacao' chocolade mag worden.
Misschien was de openlijke claim van Callebaut - een van de grootste Europese chocolade-makers - de druppel die de emmer deed overlopen. Het bedrijf suggereert nl. dat zijn chocolade wel goed is. Het laat de flavanolen nl. grotendeels zitten. Maar hoeveel chocolade moet je wel niet eten om er een gezondheidseffect van te merken? Inmiddels heb je bergen suiker en vet te pakken.
Het is net als met rode wijn. Het is gezond, maar je hebt allang lever- en hartproblemen voor je een echt anti-oxidant effect te pakken hebt.
Ik zou maar een kopje groene thee nemen, desnoods een hele pot. Dat is vooral veel water (weinig negatieve bijwerkingen van bekend) met een smaakje en ook barstens vol flavanolen. Het chocolaatje eet je erbij, voor de lekkerte - met mate uiteraard.
Waar blijven trouwens die flavanolen die de chocolademakers uit hun chocolade halen? Wedden dat er pillen te koop zijn: "pure flavanolen uit natuurzuivere cacao!" ;-)
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
'Punch in disguise': waarom geen chocolade versterkt met extra flavanolen in de vorm van een 'lekker bittere pil' in het hart van een praline?
Zo doen mensen het ook met lastig 'pilbare' katten en honden ;-)
En inderdaad, Dick, je wordt op je wenken bediend: Chocolatine van Districare, 60 tabletten voor 16,95....
Volgens de vetrekte informatie gaat het om het volgende:
"Chocolatine bevat chocomin® en chocolite®, een combinatie van twee cacao-extracten van gestandaardiseerde kwaliteit.
Deze extracten zijn afkomstig van de cacaoboon en zijn volgens de laatste wetenschappelijke inzichten ontwikkeld."
Dat bedoel ik nou ;-)
Dus de voedingsmiddelenindustrie en de farmaceutische industrie hebben hand in hand de consument weer in de tang....
En ook Mars experimenteert met het toevoegen van extra flavonoïden aan zijn repen. zie bijvoorbeeld hier