Voor de kust van Ouddorp en Schouwen-Duiveland zijn kannibalistische grijze zeehonden actief. Er zijn de afgelopen weken al vier zeehondenpups gedood en deels opgegeten door volwassen mannetjes. Tijd om de consumptie van zeehond te overwegen? Een gedachte-experiment.
"Dit kenden we tot dusver alleen uit het buitenland'', zegt zeehondenkenner Jaap Van der Hiele van het Reddingsteam Zeedieren (RTZ). Hij heeft de vier doodgebeten zeehondenjonkies bij de Brouwersdam opgehaald.
"De bijtwonden zijn specifiek van grijze zeehonden die in één geval in de keel en in een ander geval in de fontanel hebben gebeten. Als de pups dood zijn, dan vreten ze de voedzame delen uit de ingewanden, zoals de lever en het hart, weg'', legt Van der Hiele uit in de BN DeStem.
De zeehond is een publiekslieveling. Het dier wordt als knuffelbeest door de bevolking op de handen en in het hart gedragen. Nu het zelf zijn jongen blijkt te eten, en zelfs onder bruinvissen huishoudt en doodt, zou daarin verandering kunnen komen. Ik stel een gedachte-experiment voor.
Je kunt zeehonden qua vlees en spek vergelijken met het landvarken. Je mag er zelfs, binnen de sticker-trend van biologisch en ecologisch, voorzichtig van uitgaan, dat het misschien wel interessant is om deze 'zeevarkens' voor de humane voedingsmarkt te gaan kweken. Hun vlees wordt in Scandinavië en de noordelijke streken van Canada, Alaska en Rusland zeer gewaardeerd. Gestoofd, gebakken, en zeker ook gerookt.
Qua 'slimheid' en gedrag wijken zeevarkens en landvarkens niet veel van elkaar af, maar de bewegingsvrijheid voor een zeevarken zou aanmerkelijk groter kunnen zijn. Het vlees zou dan ook veel diervriendelijker kunnen zijn.
Zou zulk vlees kunnen voor mensen die slechts heel sporadisch wat vlees eten of breekt de hel los zodra een visser een zee-'wei' voor zeehondenkweek wil afpalen?
En als die hel losbrandt, is het dan aan te raden Máxima enthousiast een lapje zeehondenvlees op de koninklijke grill te laten omdraaien?
Misschien overdrijf ik, maar toch adviseer ik kleine kleutertjes nog wat beter in de gaten te houden in de branding!
Dit artikel afdrukken
"De bijtwonden zijn specifiek van grijze zeehonden die in één geval in de keel en in een ander geval in de fontanel hebben gebeten. Als de pups dood zijn, dan vreten ze de voedzame delen uit de ingewanden, zoals de lever en het hart, weg'', legt Van der Hiele uit in de BN DeStem.
De zeehond is een publiekslieveling. Het dier wordt als knuffelbeest door de bevolking op de handen en in het hart gedragen. Nu het zelf zijn jongen blijkt te eten, en zelfs onder bruinvissen huishoudt en doodt, zou daarin verandering kunnen komen. Ik stel een gedachte-experiment voor.
Je kunt zeehonden qua vlees en spek vergelijken met het landvarken. Je mag er zelfs, binnen de sticker-trend van biologisch en ecologisch, voorzichtig van uitgaan, dat het misschien wel interessant is om deze 'zeevarkens' voor de humane voedingsmarkt te gaan kweken. Hun vlees wordt in Scandinavië en de noordelijke streken van Canada, Alaska en Rusland zeer gewaardeerd. Gestoofd, gebakken, en zeker ook gerookt.
Qua 'slimheid' en gedrag wijken zeevarkens en landvarkens niet veel van elkaar af, maar de bewegingsvrijheid voor een zeevarken zou aanmerkelijk groter kunnen zijn. Het vlees zou dan ook veel diervriendelijker kunnen zijn.
Zou zulk vlees kunnen voor mensen die slechts heel sporadisch wat vlees eten of breekt de hel los zodra een visser een zee-'wei' voor zeehondenkweek wil afpalen?
En als die hel losbrandt, is het dan aan te raden Máxima enthousiast een lapje zeehondenvlees op de koninklijke grill te laten omdraaien?
Misschien overdrijf ik, maar toch adviseer ik kleine kleutertjes nog wat beter in de gaten te houden in de branding!
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Op veel (kleuter)scholen in de VS schijnt het ook al niet zo safe te zijn, Pollemans!
En die Chimpansees die Jane zo knuffelt blijken zich zo nu en dan ook al aan kannibalisme over te geven, net als ongecoupeerde varkens en ongekapte kippen in onze dichtbevolkte "efficiënte" stallen.
Reden waarom dierenartsen nog steeds ontheffingen geven op het coupeerverbod van die "hoogproductief" gehouden "landvarkens", wegens chronisch efficiënte "uitzonderingssituaties".
Ook hoektanden dan maar bij jaarlijkse ontheffing blijven couperen?
De Deense collega van Carola begint daar intussen toch wel wat vraagtekens bij te zetten.
Gaat Nederland, na antibioticagebruik, nu ook nog verder achterlopen op Scandinavië qua dierwelzijn, Hans?
Laat Lenie 't Hart het niet horen.
Lijkt mij prima, als dat diervriendelijk haalbaar is. Net als vlees van koeien uit natuurgebieden en buitenvarkens, maar zet het zoden aan de dijk? Voor de happy few? Pr. Bernhard jr in de voetsporen van opa met de kayak op zeehondenjacht?
DickB. #1
Waar ik op wil duiden is de selectieve benadering van de meeste dieractivistische organisaties.
Campagne voeren met met 'lieve dieren' (Youps Flappie; het 'beautiful day'-zeehondje en specifiek dieren voor de voedsel-sector.
Maar niet het zeer wijdverbreide misbruik van 'gezelschapsdieren', of dieren met een minder 'lief' profiel, als ratten etc.
Da's een slimme strategie zullen sommigen misschien denken, die snel effect oplevert.
Maar voor mij van de zelfde orde als selectieve verontwaardiging over geschoffeerde mensen rechten in het ene land en het b.v. in Turkeye zachtjes accepteren als Navo-partner, of om dichter bij huis te blijven, wel juichen bij de jacht op buitenlandse oorlogsmisdadigers, en die van Nederland in voormalige Nederlands-Indië 'vergeten' te straffen.
Ik hou van consequent ideeëngoed.
In dat kader mag een vega tegen consumptie van alle dieren zijn, en een vleeseter vóór, met twee beperkingen:
- voor vleeseters beschikbaarheid en respect voor het getal van aanwezigheid
- onderling respect voor beide standpunten.
Ik denk dat je mag stellen dat het respect van vleeseters voor vegetariers groter is, dan omgekeerd.
En vanuit vleeseter standpunt is er geen feitelijk verschil tussen het consumeren van een varken of een zeehond.
Leuk, die "zeevarkens", maar generaliseer je nu niet nogal een beetje, Hans?
Ik heb zelf in elk geval ook niet de indruk dat "de meeste dieractivistische organisaties"/clubs die zich inzetten voor dierwelzijn en tegen mishandeling, zo inconsequent zouden zijn een dergelijk onderscheid te maken tussen "productie"- "wilde" en "gezelschaps"-dieren. Proefdieren: idem dito.
In mijn beleving willen dergelijke organisaties ons juist duidelijk proberen te maken dat niet alleen wij, maar ook andere wezens "sentient beings" zijn, en geen "dingen", en dus navenante behandeling verdienen. Misschien ook zelfs wel minder massamoorddadig dan wij mensen.
Zo'n PvdD dient ook moties in tegen uit de hand gelopen hondenfokkerij.
Integendeel:
dat onderscheid is toch juist wat je veel ziet bij propagandisten van intensieve dierhouderij?
Ik zou de reacties daar wel eens willen zien als honden op eenzelfde wijze gehouden en behandeld zouden worden als varkens, terwijl die intelligenter zijn, en ook genetisch dichter bij ons mensen staan.