![image](/images/uploads/geen-nano-in-bio.jpg)
De Soil Association, de Engelse regelmaker voor wat biologisch mag heten, vindt dat er geen nano in bio mag.
Nano is techfood. Met zgn. kleine deeltjes technieken kun je een product verbeteren. Zo kun je bijv. een mayonaise op waterbasis maken, die toch geweldig smeuiig smaakt. Dat is goedkoper aan grondstoffen en minder vet.
In de grond van de zaak is 'biologisch' tot op heden gedefinieerd als 'geen kunstmest' en 'geen synthetische, natuurvreemde bestrijdingsmiddelen.' Dus als je biologische eieren, olie en mosterd hebt, is je mayonaise biologisch, of je er nou mee 'nanoot' of niet.
En toch wil de Soil Association het niet. Dat moet wel betekenen dat 'biologisch' aan het schuiven is: je koopt het niet meer omdat het goed is voor het milieu, maar omdat je kiest voor 'aan mijn lijf geen polonaise'.
Het is een antitech lifestyle.
Dat kwam bij mijn weten nog nooit eerder zo helder en onomwonden naar buiten.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Eric, zo ben ik het eens. De NRC citeerde me er al eens op: eet niet uit pakjes, bakjes en zakjes. Onnodig duur, onnodig zout, onnodig zoet, onnodig ingewikkeld (eerst haal je er iets uit, dat er later na veel maatschappelijk geharrewar weer in terug moet, neem nou vezels) en onnodig smakeloos.
Ik wijs techniek zeker niet categorisch af; als ik dat deed, was ik allang de pijp uit....
Maar dat ongebreidelde gesleutel aan voedsel: wat mankeert er aan het voedsel waarmee de mensheid het al zolang uithoudt? Worden we nou echt wijzer van 'je dagelijkse portie fruit uit een flesje', terwijl je ook gewoon fruit kunt eten (met een gezonder resultaat)? Moet je groenten en fruit zodanig manipuleren, dat ze weer gaan smaken zoals vóórdat je ze ging 'verwateren' voor de goedkope productie?
We blijven maar proberen de natuur volledig naar onze hand te zetten; ik heb eigenlijk nog geen gebieden ontdekt waar dat niet fout afliep.
Wouter: "suggesties van gezondheid en duurzaamheid blijken niet te kloppen" - duurzaamheid kent vele factoren. Suggesties omtrent gezondheid kunnen inderdaad niet zomaar.
Dick: ik ben het hier met je eens als je stelt dat techniek verwerpen omwille van het principe dat het verwerpelijk zou zijn, niet correct is en eerder wereldvreemd.
"Tot de uitkomsten van die onderzoeken had ik graag dat men met z'n tengels van mijn eten af bleef....." - tsja, we moesten eens weten wat er allemaal in omloop is, omdat techniek voor niks staat, maar onze kennis over de resultaten ervan wel.
Eens met Eric op dat punt. Voor mij een reden om kritisch te zijn op wat er met het eten is uitgevoerd voor het bij mij in huis komt. Maar dat is iets anders dan een categorische afwijzing van techniek.
Deze Spise wordt een echte dikke gelige saus, inderdaad lekker bij geroosterde kip, smaakt als knoflookmayo. Wij maakten er trouwens frietjes van knolselderij bij. Er zit geen olie in, zoals bij mayo. Ik heb er geen parallellen voor gevonden in Italiaanse of Franse kookboeken uit diezelfde tijd, dit kookboek wijkt nogal af in dat opzicht. Tuinbonen in bier om maar wat te noemen.