Op Foodlog legde hoogleraar Voeding en Gezondheid Jaap Seidell eerder uit waarom we op moeten passen met sterk bewerkte levensmiddelen: “Ultra-processed foods zijn voedingsmiddelen die hypersmakelijk en zelfs verslavend dan wel quasi-verslavend lekker zijn maar doorgaans een beperkte voedingswaarde hebben bij een relatief hoge energie-dichtheid”.
Britten maken zich volgens de volkskrant Daily Mail zorgen over de dreigende ‘obesity timebomb’ die hun ongezonde voorkeur met zich meebrengt. Naast de sterk bewerkte helft maken 'bewerkte levensmiddelen en ingrediënten' (olie, conserven, vleeswaren) 20,7% en ‘niet of minimaal bewerkte’ voedingsmiddelen 28,6% van het Britse dieet uit.
Op twitter reageerde directeur Dirk Jacobs, de op één na hoogste baas van FoodDrinkEurope (de Europese versie van de FNLI, de Nederlandse koepel van levensmiddelenfabrikanten) op een tweet van oud-beleidsambtenaar Joost de Jong over de mening van Seidell. Hij lijkt te vinden dat er niet alleen naar fabrieksproducten moet worden gekeken, zolang producten die mensen thuis kunnen klaarmaken ook 'ultra processed' kunnen zijn:
Veel te kort door de bocht m.i. Waarom vallen huisbereide gerechten (cake, hamburgers, e.d.) dan niet binnen de definitie? En de suggestie van verslaving is nauwelijks serieus te nemen, sorry.
— Dirk Jacobs (@DirkJacobsEU) February 4, 2018
Gemakkelijk en lekker, naast een groot aanbiedingsbord, doet de verleiding tot aankopen, en de supers weten dit en Unilever, een van de grootste spelers weet dit ook. Hoe meer er van deze artikelen in het schap staan hoe beter voor de aandeelhouders en de winst van Unilever. Ook de reclame op tv is schuldig aan het koopgedrag van de consument door vaak bij voetbaluitzendingen reclames te tonen over chips met andere smaak of een nieuwe dipsaus. Het zijn maar een paar voorbeelden van de honderdduizenden artikelen die op de markt zijn.
Wat een domme vraag: 'waarom vallen huisgemaakte cakes, hamburgers enz er dan niet onder'. Goh, waarom zou dat zijn...........misschien omdat je thuis echte ingrediënten afweegt en niet allerlei geur-, kleur- en smaakstoffen uit flesjes en potjes toevoegt? Een cake hoort van bloem, suiker, boter, ei en eventueel een smaakje in de vorm van stukjes noot, fruit oid erin, gemaakt te zijn, niet ook nog eens met allerlei anti-oxidanten, aroma's, bindmiddelen enz enz. En een hambuirger maak je van gehakt met wat kruiden erdoor, daar horen ook geen waslijst aan ingrediënten in die we soms niet eens kunnen uitspreken.
Misschien dat Dhr Jacobs het zo wel begrijpt?
Hahaha die Dirk Jacobs.