![image](/images/uploads/wasa-wellness.jpg)
Kaasfabrikant Westland - van de Old Amsterdam - is woest omdat iemand schreef over probiotische beestjes in hun nieuwste kaas. Begrijpelijk. De Utrechtse beestjes-affaire ligt nog zwaar op de maag, hoewel er niks aan de hand is met supermarktprobiotica. Professor Martijn Katan toonde onlangs niet aan dat ze iets fouts doen. Wat ze doen, doen ze volgens hem alleen ergens anders in onze darmen dan we dachten. Er zijn bovendien goede aanwijzingen dat ze voor sommige zieke mensen en couveuse babies juist iets heel goeds doen.
Maar toch, na 'Utrecht' zijn nieuwe probiotica-producten natuurlijk productontwikkelingsdochters geworden.
Nog zo'n nieuwe winkeldochter maakte dit weekend prominent zijn entree via een campagne in de Allerhande. Wasa heeft nieuwe gezonde gemakscrackers. Je hoeft er geen groene thee meer bij te zetten, want die zit er al in. Ook je Actimel en Yakult kun je laten, want hun probiotica zitten er ook al in. En zelfs je biergistpilletje kun je laten, want die zit er ook al in.
Een goeie lezer ziet dat die zgn. Health-producten wel het uiterste vergen van de copywriters van AH. In hun editorial heet het dat er probiotica (de beestjes zelf, die een voedingsbodem nodig hebben) in zitten. Lees maar verder, dan zie je dat het volgens Wasa zelf prebiotica zijn (onschuldige vezeltjes, zeg maar die broodnodige voedingsbodem). Wat zouden het nou zijn?
Moet je misschien toch Actimel ernaast nemen en de Wasa als heilzame mest beschouwen?
Vraag het Albert Heijn's copywriters. Misschien komen ze op een ideetje. Een combopak W(asa)A(ctimel). Voor mensen die meteen een pro- en pre- WA-dekkinkje willen. Ook al inbegrepen in wat je zo lekker wegknappert ;-) Ik geloof trouwens Wasa: het zijn natuurlijk prebiotica, een mooi woord voor extra vezels. Alleen leest de consument pro in plaats van pre. Pro is nou eenmaal meer waard. Tot voor kort was het dat in ieder geval.
Die vezels zitten overigens ook in een niet geverfde bruine boterham en in groenten. Gratis en voor niks.
![image](/images/uploads/probiotica-Wasa-Wellness.jpg)
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Toeval? Nog zo'n suggestie voor het behoud van gratis en ook nog eens uitstekende prebiotica die altijd al in ons eten zat doet Wouter Klootwijk in De Gelderlander. Chichorei bevat veel inuline, prima mest voor die beestjes in onze darmen en waarschijnlijk de werkzame stof in de prebiotica van Wasa. Helaas verdwijnt chicorei uit onze Limburgse stropen omdat Slow Food niet militeert voor het bewaren van onbewust altijd al gegeten vergeten gewassen. Maar misschien vergis ik me ;-)
Aardperen ook. Gegarandeerd de eerste dag na consumptie een ruftpartij van jewelste en en de dag daarna de mooiste poep die je ooit gepoept hebt.
En waarschijnlijk de makkelijkste plant om te kweken.
Je begrijpt: 2008 wordt het jaar van de prebiotica vs de probiotica, maar misschien ook wel weer van het gewone eten waar die pre's al in zaten vs. de toevoegde stofjes met een ingewikkelde naam.
Wie nog meer prebiotisch echt eten ipv stofjes en productjes?
Vezels, toch? Het idee erachter is dat die vezels cellulose bevat wat alleen door bacterien verteerd kan worden. Dus bonen. Vandaar ook die spreekwoordelijke naeffecten.
Peuters!
Ouders wordt namelijk ook wijs gemaakt dat ze prebiotische vezels uit "pyama-papjes" (boordevol suikers) moeten halen.
Zuigelingenvoeding loopt er ook mee te koop...