Ronald de Nijs stuurde me de inaugurele rede van Rob Oudkerk. De oud-huisarts en oud-politicus is thans lector vetbuik - 'Leefstijlverandering bij Jongeren' heet zijn specialisatie officieel - aan de Haagse Hogeschool.
Oudkerk zoekt naar het 'tipping point'. Dat is het begrip waarmee Malcolm Gladwell het bepalende beeld of de bepalende gebeurtenis aanduidt die de manier van denken en doen van een hele generatie of bedrijfstak laat veranderen.
Hij lanceert alvast een stelling: "Eten is het roken van vroeger".
Tsja, .... eten is net als de sex waar Oudkerk zo dol op is. Samen met onopgewonden slapen vormen die twee onze meest primaire levensbehoeften. Is dat dan net als roken?
Het idee is goed, maar de stelling lijkt me nou niet echt inspiratie voor een tipping point. Ik zou meer gaan voor een variant op Pollan en mezelf: "wil je eten of pakjes, bakjes en zakjes met nutriënten?" Zoiets als Big Brother is feeding you, dus.
Iemand betere ideeën voor de verbeelding van het obese 'tipping point'?
Dit artikel afdrukken
Oudkerk zoekt naar het 'tipping point'. Dat is het begrip waarmee Malcolm Gladwell het bepalende beeld of de bepalende gebeurtenis aanduidt die de manier van denken en doen van een hele generatie of bedrijfstak laat veranderen.
Hij lanceert alvast een stelling: "Eten is het roken van vroeger".
Tsja, .... eten is net als de sex waar Oudkerk zo dol op is. Samen met onopgewonden slapen vormen die twee onze meest primaire levensbehoeften. Is dat dan net als roken?
Het idee is goed, maar de stelling lijkt me nou niet echt inspiratie voor een tipping point. Ik zou meer gaan voor een variant op Pollan en mezelf: "wil je eten of pakjes, bakjes en zakjes met nutriënten?" Zoiets als Big Brother is feeding you, dus.
Iemand betere ideeën voor de verbeelding van het obese 'tipping point'?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Als we eens niet gingen meedoen met de obesitashype, maar gewoon dingen als transvetten gingen verbieden.
En E621...
Bedoel je dan ook nooit meer zeewier en paddenstoelen (vroeger aangeprezen als "een goede bron van glutamaat")?
Een vraag. Katan prijst Kaliumzout de hemel in in zijn zakbijbeltje. Dit zou het effect van natrium min of meer neutraliseren en geeft toch een zoute smaak. Waarom wordt dit niet op grote schaal in voedingsmiddelenindustrievoeding gestopt? Dit zou een hoop kunnen oplossen, o.a. de massale E621-toevoeging en misschien ok wel vet. Is het te duur? Volgens mij kost zo'n bus JOZO Bewust ook niet de kop.
Eten als het nieuwe roken. Wordt eten straks verboden in restaurants?
Mijn tipping point-voorstel: de Olympische Spelen niet verslaan vanuit de beleving van de sporter; "wat ging er door je heen?"; Maar als verheerlijking van lichaam en concentreerde geest. Dat we vreten in plaats van eten is vooral een concentratieprobleem, dat opgelost kan worden door weer een cultuur te ontwikkelen, waarin het willen excelleren of althans concentreren de norm is. Ministers als Gerda Verburg moeten ook niet aan een midlifesport als marathonlopen gaan doen, maar ijzer pompen om het goede voorbeeld te geven. Ik wil Balkenende in judopak zien. Wie durft hem dan nog van lafheid te beschuldigen of op het matje te roepen?
Verder: baas over eigen buik.
Nick, ik wist dat die zou komen. Als ik zeewier eet lig ik 's avonds niet met hartkloppingen op bed, als ik een product eet waar veel mononatriumglutamaat in verwerkt is [die nieuwe Duyvisnootjes met teryakismaak bijvoorbeeld] lig ik wél wakker [n=niet alleen ik].
Van nature ergens in voorkomen of synthetisch als smaakstof aan toegevoegd zijn, daar vind ik wel enig verschil inzitten.