Eerst de groenste stad van Europa en nu de hoofdstad van de smaak. Als Zwollenaar ben ik er trots op.
Over smaak valt niet te twisten, maar het drietal dat - mede - verantwoordelijk is voor het binnenslepen van de titel Hoofdstad van de Smaak is wel eenduidig: "Het is een bevestiging dat Zwolle culinair zeker meetelt." Dat drietal is Henk van Voornveld (directeur Regionaal Bureau Toerisme Zwolle-Vechtdal, kortweg RBT), Sander Janssens (voorzitter Slow Food Zwolle) en Ton Kolman (voorzitter van diverse organisaties, waaronder in deze zin Zwolle Culinair van toepassing is). Nog geen anderhalve maand geleden dienden ze hun strijdplan in bij de organisatie die de eretitel toewijst.
Samen met Amsterdam bleef Zwolle uiteindelijk over, en eergisteren kwam het verlossende woord: "Zwolle mag zich vanaf 3 april een jaar lang Hoofdstad van de Smaak noemen."
Waarom Zwolle en niet Amsterdam? Janssens: "Ons idee was het meest concreet." Ergo: de opsomming van culinaire activiteiten en evenementen die Zwolle heeft en de binding met het platteland waar de streekproducten (want daar gaat het vooral om) vandaan komen, gaven de doorslag. "Dat het enkel en alleen aan Jonnie en Thérèse Boer te danken zou zijn, zoals in andere media is gesuggereerd, is dan ook onjuist. Hoewel we hun invloed daarmee absoluut niet teniet willen doen", aldus Van Voornveld.
Wat de Zwollenaar kan verwachten, is een breed scala aan (vooral bestaande) activiteiten, zoals de evenementen De Smaak van Zwolle (13 april) en Zwolle Culinair (24 tot en met 26 oktober). "Noviteit is de Week van de Smaak die landelijk in Zwolle wordt afgetrapt," meldt het drietal. Dat zal gepaard gaan met veel stampij, onder meer door bekende Nederlanders. Zaterdag 3 april is het volledige programma bekend. "Deze titel is de slagroom op de taart", meent Van Voornveld.
bron: stentor
Dit artikel afdrukken
Over smaak valt niet te twisten, maar het drietal dat - mede - verantwoordelijk is voor het binnenslepen van de titel Hoofdstad van de Smaak is wel eenduidig: "Het is een bevestiging dat Zwolle culinair zeker meetelt." Dat drietal is Henk van Voornveld (directeur Regionaal Bureau Toerisme Zwolle-Vechtdal, kortweg RBT), Sander Janssens (voorzitter Slow Food Zwolle) en Ton Kolman (voorzitter van diverse organisaties, waaronder in deze zin Zwolle Culinair van toepassing is). Nog geen anderhalve maand geleden dienden ze hun strijdplan in bij de organisatie die de eretitel toewijst.
Samen met Amsterdam bleef Zwolle uiteindelijk over, en eergisteren kwam het verlossende woord: "Zwolle mag zich vanaf 3 april een jaar lang Hoofdstad van de Smaak noemen."
Waarom Zwolle en niet Amsterdam? Janssens: "Ons idee was het meest concreet." Ergo: de opsomming van culinaire activiteiten en evenementen die Zwolle heeft en de binding met het platteland waar de streekproducten (want daar gaat het vooral om) vandaan komen, gaven de doorslag. "Dat het enkel en alleen aan Jonnie en Thérèse Boer te danken zou zijn, zoals in andere media is gesuggereerd, is dan ook onjuist. Hoewel we hun invloed daarmee absoluut niet teniet willen doen", aldus Van Voornveld.
Wat de Zwollenaar kan verwachten, is een breed scala aan (vooral bestaande) activiteiten, zoals de evenementen De Smaak van Zwolle (13 april) en Zwolle Culinair (24 tot en met 26 oktober). "Noviteit is de Week van de Smaak die landelijk in Zwolle wordt afgetrapt," meldt het drietal. Dat zal gepaard gaan met veel stampij, onder meer door bekende Nederlanders. Zaterdag 3 april is het volledige programma bekend. "Deze titel is de slagroom op de taart", meent Van Voornveld.
bron: stentor
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Wil Zwolle dan hier eens aangeven welke echte 'streekproducten' het op de rest van Nederland voor heeft?
Wie is toch die mysterieuze persoon die als "redactie" reageert? Eens overigens. Om Jonnie Boer te citeren (zie Librije-site): "Nederland is één grote regio".
@ redactie, “De binding tussen platteland en stad is hier nog sterk. Er zijn hier nog volop verse, ambachtelijke, seizoens- en streekgebonden producten te verkrijgen. We hebben in Zwolle en omgeving nog bijzondere ambachtelijke producenten zoals een biologische wijngaard, een shii take kwekerij, een honingproducent, een biologische varkensboer met oude varkensras, nagelholt. Daarnaast hebben we hier een voedselgemeenschap Vechtdalproducten die op het Slow Food congres Terra Madre in Turijn een voordracht heeft gegeven over haar werkwijze in het Nederlandse Vechtdal." aldus Sander Jansen voorzitter slow food Zwolle.
Ik ben misschien een beetje een dom provinciaaltje, maar wie hebben Zwolle nu eigenlijk uitgeroepen tot hoofdstad van de smaak? Wie organiseerde, wie jureerde en wie schreef zich in om mee te dingen? Wat waren de criteria? Ik lees dat niet in de Stadsomroeper.
De redactie is de kritische geest van foodlog.nl.
De geest in belegd bij een aantal competente menschen van vleesch en bloed die de geest laten spreken. Dick Veerman heeft 'm belegd bij meerdere personen.
Genoeg daarover. De mensen doen er niet toe. De geest valt slechts te beoordelen op zijn argumenten en vragen.