"Eat food. Not too much. Mostly plants." Aldus Michael Pollan. Met die 7 woorden verwoordt hij de kern van de natuurlijke lifestyle van consumenten die graag wat minder uit uitgeklede pakjes, bakjes en zakjes eten en bewuster dan Ik Kies Bewust willen eten.
Mensen die daarvoor kiezen hebben het moeilijk. Wat moet je nou als 'ze' de gezonde stofjes uit planten in een potje gaan stoppen? Waarom nog bergen sla en uien eten als de Franse firma Naturex, uit dat lekkere Zuiden rond Avignon, de polyphenolen daaruit verzamelt in een potje of pilletje. Unilever, Nestlé en Procter stopen het dan weer bij de pakjes-, bakjes- en zakjesmeuk die daardoor veel natuurlijk gezonder wordt dan het plantje zelf.
Het is een verwarrende wereld voor bewuste consumenten.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Nou, in sla en uien zitten niet alleen polyphenolen verstopt. Het verstandigste wat je kan doen is dus Pollan volgen, en sla en uien gaan eten.
Als je een belachelijke reden kunt bedenken om dit niet te gaan doen, dan hebben Unilever, Nestlé en Procter je iets te bieden. Zo verwarrend is dat toch niet?
Al die andere stoffen kunnen toch ook in poeders die in potjes en pilletjeskunen worden verzameld en vervolgens in winegums of fridéaaltjes worden gestopt die daarmee gezonder worden dan welke granaatappel of sperzieboon, krop sla, ui of zalm ook?
Als voedingsmiddelen marketeer zie ik er meteen brood in: "beter dan moeder natuur zelf."
Geen wetgever die je tegenhoudt om het te claimen, want het is geen gezondheidsclaim.
en wat vind je dan van tomaten waar extra gezonde tomatenstofjes in worden gestopt door zorgvuldige teeltprogramma's? supertomaten dus?
Dick, ik denk dat je de natuur niet kunt overtreffen. In een plant bestaat ook nog zoiets als levenskracht of zonne-energie [als je goed luistert naar je lijf voel je het tintelen na het eten van superverse groentes, en ik bedoel daar geen allergische reacties mee], en hoe de marketeers ook hun best doen je het tegendeel te laten geloven, levenskracht is niet in een potje te vangen...
Dat zou zomaar kunnen. Een andere goede reden is dat we het al zo'n 200.000 jaar anders doen en we niet zoveel weten van eten. Dus weten we ook niet wat we allemaal moeten extraheren.
Prof. Frans Kok's kruistocht tegen supplementen is wellicht best terecht: wat krijg je teveel van een paar gebooste stofjes en - daar heeft hij het minder over - wat te weinig van onbekende essentiele. 'Eet zo gevarieerd als je kunt' - 1 van Pollan's andere deviezen - is dan simpelweg de meest pragmatische stelregel.
Nog een goede redenen kunnen de bad carbs zijn die al in de pakjes, bakjes en zakjes zitten ;-)