"De voedingsindustrie schiet inderdaad wakker, en dat is positief. Maar een bedrijf als Unilever laat geen gelegenheid onbenut om in de media de stijgende voedselprijzen af te wentelen op de rug van de biobrandstoffen. Maar uitgerekend die multinational heeft erg veel boter – of eerder margarine – op zijn hoofd. Als één van de grootste opkopers van Indonesische palmolie voor de productie van margarine heb ik Unilever in het verleden nog nooit over duurzaamheid horen praten. Maar sinds de biobrandstoffen in competitie treden met hun grondstof moeten die plots wél duurzaam zijn. Maar hoe harder ze roepen, hoe sneller ze het dossier als een boemerang in het eigen gezicht terugkrijgen."
Dat zegt Wim Soetaert van de Ghent Bio-Energy Valley, geestesvader van de biobrandstoffen-idee in België, op vilt.be.
Soetaert countert er de scepsis, die ontstaan is rond biobrandstoffen, n.a.v. de recente voedselrellen. O.a. Jean Ziegler, de voormalige Rapporteur voor het Recht op Voedsel van de Verenigde Naties, herhaalt om de haverklap dat de productie van biobrandstoffen een misdaad tegen de menselijkheid is.
Dit lijkt mij weer zo'n 'kip of het ei'-discussie te worden. Wat ik me dan afvraag... Wat gaan we het eerst doen: stoppen met margarine op de boterham smeren of eens wat meer op de fiets springen?
Dit artikel afdrukken
Dat zegt Wim Soetaert van de Ghent Bio-Energy Valley, geestesvader van de biobrandstoffen-idee in België, op vilt.be.
Soetaert countert er de scepsis, die ontstaan is rond biobrandstoffen, n.a.v. de recente voedselrellen. O.a. Jean Ziegler, de voormalige Rapporteur voor het Recht op Voedsel van de Verenigde Naties, herhaalt om de haverklap dat de productie van biobrandstoffen een misdaad tegen de menselijkheid is.
Dit lijkt mij weer zo'n 'kip of het ei'-discussie te worden. Wat ik me dan afvraag... Wat gaan we het eerst doen: stoppen met margarine op de boterham smeren of eens wat meer op de fiets springen?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Steven, het uitknijpen heeft niets te maken met de voedselschaarste, maar alles met de verkeerd verdeelde macht in de keten.
Dat boeren en primaire verwerkers structureel worden uitgeknepen is nota bene 1 van de leitmotieven in m'n schrijfsels over supermarkten. Ik zou dus nu tegen je zeggen: je vraagt aandacht voor een onderwerp dat irrelevant is waar het gaat om voedselschaartse en misdaden tegen de mensheid van daaruit.
It's just bad analysis.
Over die 'vermaledijde voedingsindustrie': Unilever ziet zich gedwongen zich strategisch te richten op de 2e en 3e wereld. Omdat machtstechnisch uit het spel wordt gedrukt door de supermarkten.
En jij blijft maar reflexmatig kankeren op die 'grote gemene jongens' die meteen van alles de schuld. Weinig zinvol, als je niet eerst kijkt wat de mechanismen werkelijk zijn en hoe de hazen van de producent, de verwerker, de merkenmaker, de tussenhandel en de supermarktmerken werkelijk lopen. De jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw zijn echt al heeeel lang voorbij.
@wph: energie, juist! the oil we eat - kan ik je aanraden! Je vindt het op deze site, die helemaal over energie gaat.
Maar het blijft een verdelingsvraagstuk, want energie komt ook voor zijn prijs.
Dick, de afgelopen jaren ging het gemiddelde landbouwinkomen steeds achteruit. Dit jaar 'herstelde' dat inkomen zich tot het niveau van 2000. Gisteren voerden boeren in Vlaanderen nog actie met de boodschap: "Ondanks de hoge voedselprijzen maakt de boer momenteel niet meer winst, integendeel."
De grootindustrie hanteert een slim systeem. Nestlé weet als geen ander de stijgende grondstoffenprijzen door te rekenen aan de consument. Distributie of supermarkten zijn nu ook weer niet almachtig.
Ik citeer uit het FEDIS-jaarrapport: "In de voedingsdistributie viel vooral de sterke opwaartse prijsdruk op, grotendeels te wijten aan gestegen leveranciersprijzen alsook aan een toename van de energie- en personeelskosten.
Door die gestegen voedingsprijzen lag de stijging van de winkelprijzen met 2,5% ook uitzonderlijk boven de inflatie (1,8%). De voorbije 15 jaar was dat gemiddeld net omgekeerd: de food-inflatie situeerde zich toen gemiddeld een halve procent onder de inflatie. Intussen (sinds 2008) liggen de winkelprijzen opnieuw onder de inflatie."
De kleine landbouw wordt wereldwijd uitgeknepen of zelfs doodgeknepen. Hij of zij betaalt het gelag. Sommigen overleven door subsidies, de meesten hongeren.
Tegen de verwachting in - zo lees ik net in de kranten - wist Unilever de effecten van prijsstijgingen van zijn grondstoffen te compenseren. Door prijsstijgingen. Dus niet door uitknijping aan de ingang.
Ik verwachtte eerlijk gezegd dat de supermarkten bedrijven als Unilever, Procter, Nestle en Campina de klappen zouden laten opvangen. De grondstofkosten van Unilever bedragen 4,2% van de omzet. Als die met 120% zijn gestegen dan is dat best terug te halen door een beperkte prijsstijging. 4,2% van een bedrag dat de super nog grofweg 1x over de kop laat gaan valt reuze mee aan de kassa van AH of Delhaize.
De inkoop bedroeg bij 120% stijging ca. 1,9% van de omzet. De stijging is dus - 4,2-1,6 - 2,3. Omdat die nog een keer over de kop gaat, heb je die dus terug bij een prijsstijging van 1,15% (ik doe maar even net of er geen BTW is; in werkelijkheid wordt het nog een pietsje lager).
Als Unilever het aan de inkoopkant zou terughalen, zouden de effecten desastreus zijn. Maar dat zijn ze niet: prijsstijging is een effect van schaarste. Er valt niet te knijpen. De supers kunnen wel knijpen, want de voedingsgiganten moeten hun bedrijven laten draaien. Dat geeft de super de macht om te knijpen. Een taktiek die ze net zo goed toepassen op de grote voedselconcerns als op tuinders, telers en vleesproducenten. Pakken ze daarmee 'kleine producenten', zoals Steven suggereert?
Daar geloof ik niks van: ze bedienen het hele land en doen dus zaken met grote partijen (die geen kant op kunnen, want ze moeten draaien en krijgen zonder verkopen problemen). Vandaar dat het niet uitmaakt of ze nou komkommers of Cup-a-Soup draaien.
"Wie betaalt? DE KLEINE PRODUCENT! " Hoe weet je dat zo zeker Steven?
Producenten klagen niet zo op het moment. Het lijkt me zelfs aantoonbare onzin. Het zou nl. betekenen dat de prijzen van voedsel niet zijn gestegen. Dat zijn ze wel.