image


Een vrijdagmiddagmultiraadsel. Plofkippen in de supermarkt heten altijd kip. Nooit haan. Daarom viel me deze kip op in het vriesmeubel van Lidl. Het is moeilijk om over het beest iets te weten te komen. Haantjes uit de broedmachine voor legkipkuikens worden gedood. Opvoeden tot haantje om op te eten zou onrendabel zijn. Maar dit haantje dan? Is het een plofhaan en worden plofdieren op geslacht geselecteerd? Zo ja, waarom dan en waarom heten ze hier toch allemaal kip?
Op de verpakking staat dat het beest in Europa is geboren en er staat een ovaaltje op met een code. Herkomstland is Duitsland. Meer kom je niet te weten. En nog iets wat je van de verpakking niet weten mag. Een verrassing. In het beest zitten nog de eetbare organen, zij het apart in een plastic zakje. Als je niet oplet doe je de kip met het plastic zakje in de oven of braadpan. Aan de buitenkant van de kip is niet te zien dat er een zakje organen in gepropt is.
Tenslotte. Het is levensgevaarlijk om het op dit Foodlog hardop te zeggen, maar ik waag het er op: het haantje, 1200 gram, is ongewoon lekker (vinden ook mijn gasten die van de herkomst geen weet hebben). Hoe kan dat nou?
Dit artikel afdrukken