Een andere tip: koop niet teveel worsten tegelijk. De hier vaak geponeerde stellingen "dat je van kwaliteitsproducten vanzelf minder eet" en "dat verzadigd vet verzadigt" klopt in mijn geval niet voor het product worst. Zolang er worsten in huis zijn
Tip nummer drie: pas op, de binnenstad is in het weekend 's avonds en vooral 's nachts één grote vetfuik.
Je zou kunnen overwegen of hier misschien een taak voor de overheid ligt, naast het verhogen van de dijken en orde houden. Geef geen vergunningen voor nachtopening af aan zaken die puur en alleen energierijk eten verkopen. Ik ben er niet voor, maar als er één moment in de week van weerloosheid is, is dat wel aan het eind van een stapavond. De Nederlandse bevolking komt elk weekend een paar miljoen zinloze kilo's aan, schat ik. De gemeentes kunnen dat met één pennenstreek voorkomen.
Hoe zinloos zijn die kilo's? De SP-Vlaardingen legde de reden van die late openstellingen deze week
Klopt dit? Stel er zouden door een vroege snackbarsluiting 20 doden per jaar meer vallen door agressiviteit in het uitgaansleven. Weegt dat op tegen de door minister Ab Klink voorspelde honderdduizenden gerekte ouderenlevens door minder vetbuik? Het is een afweging die gemaakt moet worden. Van de miljarden die een dunne bevolking schijnt te besparen in zorgkosten, kunnen er trouwens ook meer politieagenten op straat gestuurd worden.
De heilige graal is de uitvinding van de McKatan. Zoals je van smurfenbier wel vrolijk maar niet dronken wordt, geeft deze snack wel bevrediging en zorgt hij voor rust op straat, maar je wordt er niet dik van. De stapper krijgt er ondertussen vezels, dieetzout, ijzer, minder verzadigd vet etc. mee binnen en vrouwen die zwanger willen worden kiezen voor de variant met extra foliumzuur.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Wouter,
Stel je staat op dit moment voor de keuze in welk bejaardenthuis je de 'avond' van je leven zal slijten. Dan kun je kiezen voor bejaardenthuis X waar je voeding op een goud schaaltje wordt gewogen. Door deze uitgekiende zorg blijf je langer leven en wordt niet 83 maar 85jaar(?).
Je kunt ook kiezen voor St.Humanitas [Rotterdam], je krijgt daar alles wat je hartje begeert wil je friet met kroket dan kan dat, wat zou het? Of je nu 83 wordt of 81, als je maar een 'lekker leven hebt gehad. Deze afweging bepaald iedere instelling zelf en ’t is maar dat je het weet, maar de een gaat er prat op dat ze er de meest lang levenden hebben en een ander redeneert zoals St. Humanitas; je hebt je leven lang hard gewerkt nu is het tijd voor verwennen.
Maar ja je moet eerst die 70 maar eens zien te passeren.
Ik heb nog een idee voor je weekend: ga (nacht)vissen
Wouter, voor een lezing wilde ik wat plaatjes schieten van de door jou genoemde soort eetwinkels. Ik had net een interview afgenomen in het hartje van Leiden en met camera in de aanslag liep ik rond de klok van vijf door de Stationsstraat richting centrum. Een en al eettent, de gezondste nog de haringkraam op het Stationsplein. Verder was vanaf de stationshal tot het Oud Hollands Pannekoekenhuis overal alles wat van werk naar huis op weg was aan het smikkelen. Niks laat na het stappen, gewoon, de maaltijd vóór de maaltijd thuis.
Ik zie dat hier bij het benzinestation ook: mensen die zich op weg naar huis volproppen na de werkdag. De graascultuur kortom. Het tweede ontbijt, de derde lunch, de eerste avonddis en dan nog de gewone tussendoortjes.
Ooit aten we maar twee keer per dag, dat is drie keer geworden en nu is het tenminste vijf keer per dag. Zou dat ook niet een oorzaak kunnen zijn?
"Graascultuur" klinkt zo onaardig. Op zich is de hele dag door af en toe iets eten niet ongezond, lijkt mij, als het maar optelt tot een goede smaenstelling en hoeveelheid.
Een idee is een dieetboek waarin die tussendoortjes zijn verwerkt, inclusief informatie wat de voedingswaarde van die tussendoortjes is.
Wouter, boeken over vijf keer per dag eten, waarvan twee verstandige tussendoortjes zijn er bij de vleet. En ook boeken die melden dat je na negen uur 's avonds - of zeven uur als je vroeg naar bed gaat - niet meer moet eten.
Wie dieet wil volgen kan talloze boeken aanschaffen en nog zal het niet helpen. Zelfdiscipline en kennis van zaken, plus een ijzeren wil en een weegschaal wél. Wie aan het handje genomen moet/wil worden kan terecht bij diëtisten, Weight Watchers en vergelijkbare instituten.
De hele dag eten zonder dat je lichaam dat nodig heeft, graascultuur wordt ook snackcultuur genoemd. Proppen en halfgekauwd eten doorslikken leidt alleen maar tot een te grote maag. En die wil dan weer gevuld worden. Want lege magen rammelen.
Je hebt zo'n mooi Duits begrip: Kaubedarf. De truc is dan eten met een lage caloriedichtheid en een hoge kauwdichtheid te nuttigen: je kaken zijn tevreden, en je wordt er niet dik van. Komkommer, radijsjes, een appel mét schil passen mooi in dat rijtje thuis. Kaas, croissants, worst niet.
Lizet: "dat je na negen uur 's avonds - of zeven uur als je vroeg naar bed gaat - niet meer moet eten."
Dat lijkt mij een typische Nederlandse mythe. Ik hoorde ze nooit elders. Mijn (Belgische) schoonmoeder gelooft dat ook, maar die ging ooit naar de Nederlandse School. In de landen waar heel laat wordt gegeten (Spanje, Italië) is er minder obesitas
Hoe meer eetmomenten, hoe inefficienter het verteringsproces, leerde ik. Wie zeven maal per dag eet, mag dus logisch gezien wat meer eten dan iemand die slechts éénmaal per dag eet. Of niet?