Het persbericht zegt:
Veel merken en bedrijven geven hun kip meer ruimte dan de AH kip krijgt bij Albert Heijn. Dit laat Wakker Dier consumenten vanaf vandaag weten in een nieuwe radiocampagne. “Albert Heijn weigert om zijn AH kip meer ruimte te geven. De Zaanse multinational is links en rechts ingehaald door andere merken,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.
Er is alle reden om de AH kip te skippen,” vertelt Hilhorst. “We roepen daartoe op omdat de kippen nog altijd te weinig ruimte krijgen. Terwijl er inmiddels flink wat bedrijven zijn die juist meer ruimte eisen voor hun standaard kip.” Voorbeelden zijn supermarkten Aldi, Jumbo en Lidl. En eetgelegenheden als La Place, Starbucks, Holland Casino, Shell Deli2Go, Gauchos en Vapiano. Maar ook Aviko maaltijden, Dr. Oetker pizza’s en Struik soepen en worsten.
De tactiek van naming & shaming zoals Wakker Dier die hanteert, is vaak succesvol. Foodlog legde al verschillende keren uit dat Wakker Dier Albert Heijn ditmaal vermoedelijk overvraagt.
#4 van Ginkel
Ons laatste zelfslachtvarken werd gekweekt door een bevriende boer; incl. melding en controle. Daar ontkom je (terecht) niet aan. Was begin jaren 2000.
Gebeurt vrijwel niet meer, of verborgen.
Zelfs een tradionele slacht op een folkloristische markt (niet het doden natuurlijk, dat zou verschrikkelijk zijn voor de tere zielen..) is omgeven door vergunningen.
Wat ik nog altijd mis is de typische smaak van zult (hier niet zuur, hier ook genoemd postekop of woofvlakke genoemd) van een gebrand verken, en zelfgemaakte verse-, droge- en bloe-'woste'.
Traditie bij mons was zo vroeg mogelijk in november, als het nog donker was. Als het varken dan gebrand wordt nadat het gekeeld is, schieten de vonken omhoog de nachtelijke hemel in, en namen een borrel. Kan er verhalen over schrijven.
Hier het gedicht Boerenslacht van de Vlaming E. van den Bussche uit zijn bundel 'Cuisine Flamande'.
Het verschil tussen een boerenslacht vroeger en een Industriële nu, is dat de eerste veelal een bijna 'sacraal' moment behelsde, dat feestelijk afgesloten werd.
#3 Je kunt nog steeds zelf 5 varkens afmesten als je er ruimte voor hebt zonder al te veel regels.
Misschien moet AH, goed in windowdressing, ze een extra bedrag doneren en de kweekperiode met 5% laten verhogen, want dat brengt dan weer vlot 20% extra op. Gewoon met een sticker voor de 'Nog Beter Leven Kip'. Iedereen weer blij.. AH, Lekker Dier en de groene consument !
#1 'Beter leven''-kippen zijn toch al 'klimaatkippen', en geen normale !?
Normale kippen kweek je tegenwoordig zelf. Die zijn niet meer te koop....
ps. Het zou ons niet verwonderen, dat na het verbod op zelfkweek van varkens, er ook nog eens een verbod komt op het kweken en slachten van hoenders en (barbarie)eenden voor eigen gebruik.
Om 'hygiënische' redenen..
Volgens mij verkoopt ah er geen kippetje minder om.goed dat ze niet reageren en het eigen verhaal over de ah kip blijven vertellen.
Het zou beter zijn om over klimaatkip te spreken dan over plofkip je kunt moeilijk pleiten voor een kleinere footprint van de veehouderij en tegelijkertijd voor kippen die meer tijd en voer nodig hebben om uit te groeien.