Wat makkelijk vergeten wordt: Super de Boer was vorig jaar de hekkensluiter en nam strenge maatregelen. Met succes zoals blijkt. Maar wist de klant het? Nee, dus hij kwam er ook niet voor. Zonde, want een gemiste kans.
Moet je kijken wat je kunt als Super om meer klanten naar je winkel te krijgen: "bij ons is ook niet-biologisch veel minder bespoten".
Zoals de vaste lezers hier weten zoek ik altijd weer opnieuw naar verkoopargumenten anders dan prijs en nep om producten om inhoudelijke redenen verkocht te krijgen.
Wat zou het fantastisch zijn: supermarkten die met elkaar een antigifconcurrentieloop begonnen. En
Een nieuwe wereld zou opengaan.
Maar ... ik weet niet hoe de Lidl het met z'n wel heel lage prijzen ook maar meteen voor elkaar heeft gekregen. Ingekocht bij de modernste en dus grootste telers die sowieso allemaal weinig bespoten werken?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Nee, heel simpel ingekocht in der Heimat.
Het was zonder meer duidelijk. Lidl, niet Super de Boer, en Aldi scoorden het best. Om de simpele reden, dat in Duitsland de eisen die door regering, maar ook door de supers worden gehanteerd, veel strenger zijn dan in Nederland. Daaruit blijkt, dat deze van origine Duitse supers, vanuit der Heimat bevoorraad worden.
C1000, Spar, AH etc scoorden relatief hoog qua aanwezige gif-residuen. Die betrekken o.a. hun zaken uit landen, waar men niet zo nauw kijkt. Onder andere op paprika's, komkommers, sla en mandarijntjes/sinasappelen werden tot meer dan 10 verschillende residuen van gif gevonden.
De discussie was verwarrend. Diversiteit en sporen dienen gerelateerd te worden aan grenzen en niet aan kwantiteiten en variëteiten bestrijdingsmiddelen, en daar bleven ze ver onder.
En wat gifvrij betreft: met een verdubbeling van voedingsprijzen kunnen we de landbouw, fruitteelt en veelteelt, natuurlijk best het risico laten lopen op gigantische misoogsten door schimmels, insecten, wormen, ziekten etc., of zullen we dat toch maar niet doen.....?
En genetische manipuleren mag niet van de poltieke-correcte Kerk der laatste Milieu-heiligen.
Gewoontegetrouw probeerde Milieudefensie de zaak dramatisch op te blazen maar de toxologisch specialisten relativeerden de zaak. De vertegenwoordiger van Milieudefensie kwam zwak over. Actievoeren is nu eenmaal een kwestie van onrust zaaien en geluidsvolume.
Qua marketing een prettige zaak voor Lidl en Aldi, waarvan ik in alle eerlijkheid moet zeggen, dat ze no-nonsense recht voor hun raap groenten verkopen, en niet zo kakkerig als bij AH al die verschillende zakjes hebben met 25 gram kleurige blaadjes, en je aan de kassa genaaid wordt voor de prijs van twee volle kroppen Lidl..
Wie de hele uitzending wil zien, klikt hier voor de uitzending van Kassa op 11 oktober.
Guillaume, Lucas Reijnders toonde zich in de Kassa-uitzending niet zo zeker of de normstelling wel bewezen veilig mag worden genoemd. Voor hem is dat een vraag waarop hij het antwoord in ieder geval niet weet. Ik heb weinig met autoriteitsargumenten, maar een autoriteit die zegt 'ik ben er niet zeker van' krijgt van mij het voordeel van de twijfel. Kennelijk kan het allemaal schoner, zonder dat we oogsten in gevaar brengen. Waarom niet dus.
In Nederland geteelde spullen blijken net als Duitse OK. Kassa gaf een analyse die in jouw commentaar een beetje onder tapijt verdwijnt: 'wij' exporteren onze kwaliteit (o.m. paprika's) om er voor 'hier' mindere en dus goedkopere kwaliteit voor terug te kopen uit andere landen. Dat leidt dus tot de rare situatie dat onze 'schone' paprika's en aardbeien in Duitse winkels liggen en wij in Nederlandse supers goedkope, meer vervuilde Spaanse krijgen aangeboden. Behalve dus als je naar de goedkopere Duitse supers in Nederland gaat. En dan hebben we het nog niet eens over alle kilometers die de paprika's en aardbeien (een uiterst kwestbaar vruchtje bovendien) heen en weer rijden voor 1 liter diesel op iedere 3 km.
Vooralsnog is de Lidl dubbel in het voordeel: minder residu en goedkoper. Super de Boer doet het waarschijnlijk Nederlands en wint het - als ik gelijk heb - op de reductie van krankzinnige eetkilometers en minder residu.
Marketen doen ze het niet. Maf!
het voordeel van de twijfel dan komt het bij mij over als niet onderzocht. Het is zoals met zoveel onderzoeken, die niet of niet volledig worden uitgevoerd. misschien moet eerst eens onderzocht worden hoeveel vergif een mens kan hebben, en is er een gewenning aan vergif wat een mens in kan nemen,als ik zie wat sommige mensen die een ernstige ziekte hebben aan (vergif)medicijnen in moeten nemen.Of zou het ziek worden ook te maken hebben met de manier waarop wij ons bespoten voedsel,als goed kwaliteitsvoedsel krijgen voorgeschoteld,denk hierbij ook aan de import vis uit Azie,misschien toch maar beter onderzoeken. Voorkomen is altijd nog beter dan genezen uiteindelijk betaald het zich terug.
Het is ook de oplossing niet. Dankzij GM hebben we straks Bt resistente plagen. GM is een wasse neus; verzonnen door mensen die de hele wereld als engineering problem zien.
Om een idee te geven hoe idioot sommige voorstanders van GM denken wil ik Golden Rice aanhalen. Er is een vitamine A probleem onder de werelds armen, met name in de derde wereld. Het goldenrice project is een rijst die genetisch gemanipuleerd is om ook in de korrel vitamine A aan te maken. De rijst is geheel gratis te kweken, geen patenten, dus geen Percy Schmeiser versus Monsanto toestanden.
Dat lijkt mooi, he.. Open Source GM rijst!
Alleen: Hoe gaat dat gebeuren? Hoe gaat die rijst bij de armen met vitamine A deficientie komen? Moeten er speciale rijstvelden komen waarmee de armen gevoed gaan worden? Zo ja, waarom kweken die dan geen zoete aardappels, die stijf staan van de vitamine A? Of pompoenen? Wat is eigenlijk nu helemaal de meerwaarde van Golden rice?
Met andere woorden: Het probleem ligt helemaal niet in de rijst, maar bij armoede om genoeg eten te kopen. Golden Rice is een wasse neus