Lycopeen helpt je om niet verroesten. Het is een zgn. antioxidant, een stof die celdegeneratie, kanker dus, helpt voorkomen. Maar nee, het gaat bij deze tomaat niet om de antioxidanten maar om de anthocyanen. Weer een nieuw woord voor je gezonde eetwoordenboek.
Anthocyanen zijn antioxidanten die je afweer actief aanzetten. Door tomaten een paar genen te geven van een leeuwenbekje, je-weet-wel dat leuke bloempje uit de tuin, krijg je hypergezonde anthocyane tomaten. Die zouden we moeten eten omdat we te weinig groenten en fruit eten. Als we het dan wel eten, moet het dus ook maar meteen 3x zo goed, vonden de wetenschappers achter die paarse tomaat.
Johan Cruyff had gelijk. Elk voordeel heeft zijn nadeel. Wat denkt foodlog.nl van paarse tomaten - moeten we aan de pimpgroenten en fruit of houden we ons liever aan Pollan's 'eet heel gevarieerd'?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik ben bang, dat er een psychische gezondsheidsdruk van uitgaat voor mensen die bang zijn ongezond te leven of kanker hebben. 'Gezonde' voeding is nooit weg, maar de kleur alleen al doet me aan het Moermandieet van rode bietensap denken.
Straks krijgen we met hetzelfde argument paarse aardbeien en sinasappelen ?
En hoe zit het eigenlijk met de van nature paarse schil van pruimen en druiven ?
Helpt dat ook tegen kanker ?
Misschien beter dat ze Wageningen wat harder trekken aan gengewassen (hogere opbrengst, klimatologisch sterker, resistent, etc) voor de 3e wereld....
Noem mij ouderwets maar ik ga toch voor de gedachte dat wij nog onvoldoende van eten en onze spijsvertering weten om te pretenderen dat als wij zaken pimpen, zij ook een beter effect hebben op gezondheid. Zo kun je allerlei voedsel uit elkaar halen en weer anders in elkaar zetten, en vervolgens onderzoek eronder leggen dat dat goed voor je is; maar als je een paar uitgangspunten van onderzoek naast elkaar zet, dan heb je zomaar een andere uitkomst. Zeg maar Pasteur versus Bechamp; dan neig ik toch naar de rode, gele of groene tomaat. Niet alleen de samenstelling van de tomaat maar ook de gesteldheid van de bodem waarop hij groeide, de kwaliteit van het water, de gesteldheid van de lucht en de leeftijd van de plant,....
Leuk, paarse tomaten, ik kan niet wachten; het lijkt me met het oog op Halloween geweldig, naast de vitelottes ;-). Het conservatisme om 'niet' te willen werken aan verbetering van producten zou jammer zijn. Al zouden functional foods al weer op hun retour zijn. Is het meer dan een commercieel argument? Wie zal het zeggen?
Misschien heeft het iets te maken met het eigendomsrecht van het ras, contractfarming en de behoefte een nichemarkt te betreden? Wie is de eigenaar van dit paarse rasje?
Overigens: aan het verbeteren van gengewassen voor de derde wereld werken ze in Gent heel hard, o.a. bij CropDesign.
Ik had het bericht ook al gezien. Het stond mij eigenlijk tegen. Omdat dit product gemaakt is vanwege het simpele feit dat we te weinig tomaten eten om de voordelen van Lycopenen te ervaren. Dat wordt dus voor ons bepaald hoeveel we eten van tomaten, en omdat de gemiddelde cijfers niet bevallen maken we maar een product dat wel aan de eisen van gezond voedsel voldoet. Dat is water naar de zee dragen in mijn beleving.
Maar niemand hóeft toch aan de paarse tomaat, of krijg je die op doktersvoorschrift door de verzekering betaald? Er staat toch geen gezondheidspolitie bij het hek van de supermarkt je aankopen te controleren?
We zouden ook een beetje kunnen oppassen voor 'wat de boer niet kent' reacties. Weet iemand eigenlijk of leeuwenbekjesbloemen gegeten kunnen worden? Ze komen niet in mijn edible flowers bijbels voor.