Sinds kort zijn er paarse, gepimpte tomaten. Ze zijn veel gezonder, omdat ze veel meer gezonde stoffen bevatten dan een gewone tomaat. Niet alleen meer lycopeen, maar ook wat nieuws.

Lycopeen helpt je om niet verroesten. Het is een zgn. antioxidant, een stof die celdegeneratie, kanker dus, helpt voorkomen. Maar nee, het gaat bij deze tomaat niet om de antioxidanten maar om de anthocyanen. Weer een nieuw woord voor je gezonde eetwoordenboek.

Anthocyanen zijn antioxidanten die je afweer actief aanzetten. Door tomaten een paar genen te geven van een leeuwenbekje, je-weet-wel dat leuke bloempje uit de tuin, krijg je hypergezonde anthocyane tomaten. Die zouden we moeten eten omdat we te weinig groenten en fruit eten. Als we het dan wel eten, moet het dus ook maar meteen 3x zo goed, vonden de wetenschappers achter die paarse tomaat.Waar ik nou mee zit: stel je voor dat de natuur ons geslecteerd heeft om heel veel verschillende antioxidanten en anthocyanen te eten, gaat het dan niet mis met alleen maar zo'n paarse tomaat of straks nog 2 of 3 van dat soort producten? En stel je voor dat het eten van groenten ons ervan weerhoudt ons vol te stoppen met 'slecht' spul? Dan zitten we mooi mis, want minder tomaat laat nou eenmaal ruimte voor meer ander en dus mogelijk heel fout maagaandeel.

Johan Cruyff had gelijk. Elk voordeel heeft zijn nadeel. Wat denkt foodlog.nl van paarse tomaten - moeten we aan de pimpgroenten en fruit of houden we ons liever aan Pollan's 'eet heel gevarieerd'?




Dit artikel afdrukken