Onze botten verraden namelijk ons dieet. De verhouding (ratio) van isotopen verschilt per voedselcategorie, zoals vlees, vis, en planten. Als mensen deze vormen van voedsel eten gaan de aminozuren uit deze voedingsstoffen een rol spelen bij het herstel van weefsel, of de opbouw van het bot. De aminozuren behouden hun eigen 'identiteit'. Wanneer je botten aan nauwkeurige analyse onderwerpt herken je aan de identiteit van de aminozuren wat er op tafel kwam. Onderzoek hier naar wordt uitgevoerd door onder andere Gundula Müldner en Michael P. Richards, verbonden aan de universiteit van Bradford.. Zij kijken al geruime tijd vooral naar het verschil tussen plantaardig en zeewaardig voedsel. Zeker in combinatie met andere archeobotanische vondsten, of visresten, kun je beslist iets zeggen over het menu. Uit onderzoek naar de botten van kloosterlingen in het Middeleeuwse Engeland bleek dat ze voornamelijk plantaardig voedsel tot zich namen, aangevuld met vis.
Welvarende burgers
Een uitgebreide studie naar drie middeleeuwse vindplaatsen in Noord Engeland, gespreid over drie sociale lagen, moest meer inzicht geven: de sterfgevallen van een ziekenhuisje in Richmond, broeders en welvarende burgers uit Warrington en soldaten van zowel de facties York als Lancaster die het leven lieten in de Slag bij Townton in 1461. Geheel tegen de verwachtingen in bleek het verschil vrijwel te verwaarlozen. En toch kwam er voldoende nieuwe informatie, want het eten uit de late Middeleeuwen was totaal anders dan dat in de perioden daarvoor. De toename van consumptie van zoetwater vis is waarschijnlijk de oorzaak zijn in het veranderende collageenbeeld.
Aelmoes
1 flinke paling, 1 liter water, zout en peper naar smaak, stukje foelie, twee eetlepels boekweitmeel, klontje boter, 250 gram verse groenten, bijvoorbeeld prei, snijbiet, postelein, kervel, zuring, peterselie, tijm en marjolein.
Wie durft neemt ook wat blaadjes van: daslook, look-zonder-look, kruiskruid, de jonge toppen van brandnetel, lavas, pimpernel, het kattekruid (nepeta) en de steentijm (calaminta nepeta), of de teucrium (gamander), muur, herderstasje, hondsdraf, klein hoefblad, witte waterkers, smeerwortel, witte dovenetel, duizendblad, sleutelbloem, beekpunge, adderwortel, rapunzel, zevenblad, komkommerkruid, tripmadam, en akkerklokje, of wat je maar aan eetbaar kruid kunt vinden.
Bereiding: gekuiste en gesneden groenten smoren in het klontje boter, in vingerlengte gesneden paling en voldoende water erbij, foelie erbij, aan de kook brengen. Afmaken op smaak met peper en zout. Wanneer de vis gaar is binden met wat boekweitmeel. Gewoon een beetje experimenteren wat je lekker vindt. In de middeleeuwen zijn de recepten niet zo duidelijk omschreven.
Dit artikel verscheen eerder in Archeologie Magazine
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Nieuws
brief
brief
Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws binnen de wereld van Foodlog
Ik vind een reactie niet ok
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!
Lees alles over reageren in de gespreksregels.
Lizet,zaterdagmiddag.Naar de visboer-kar in Zoutkamp bij de sluis.[mooi ritje vanaf je vrienden in Engwierum,10km.ongeveer]
Wil iemand lesjes over vis,dan kan deze meneer je veel vertellen.Zonder tierlantijnen en andere veredelde praatjes.Gewoon zoals het is.Mag ik wel.
De kibbeling van schelvis.Hij vindt pangasius gewoonweg niet goed.Wordt mee gerotzooid.Netals de kiloknaller in vlees consumptie.Daar reed ook hij voor om.Dus zorg je ook voor goede vis en kennis daarover.Hij heeft inmiddels zijn klantenkring opgebouwd.Komen speciaal naar hem toegereden.Heeft hart voor z,n zaak.Een mooie gerookte makreel o.a.meegenomen.Vertelde over de A en B-keuze van supermarkten en het zelf uitzoeken.Mooi.