8
Fotocredits: Trekker op akker, Needpix

FlashPlantaardige landbouw op een derde van een kwart A4

Velen hebben al eens trachten te visualiseren hoeveel land er in de wereld geschikt is voor akkerbouw. Lieden zoals de pro-boeren Amerikanen Frank Mitloehner en Quick Dick deden het. Ze proberen te laten zien dat landbouw en vooral de dierlijke helemaal niet zoveel natuur heeft ingepikt.
Kunnen we het ons permitteren met een groeiende wereldbevolking land terug te geven aan de natuur? Of zal zo'n daad straks weer een misdaad tegen de menselijkheid en voedselzekerheid gaan heten?

YouTube - How Much Land is Used for Livestock?, 22 dec 2021
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #8
  • 27 dec '21
  • 20:46

#5 Jeroen van Buuren , de insteek van Mitloehner hebben we ook hier op foodlog meerdere malen (hier of hier) als voorbeeld al eens doorgenomen.

Oversimplificaties helpen voor begrip en helpen niet omdat je dan nog lang geen expert bent ("Naarmate de kennis toeneemt, weet men steeds minder").

Nee in het plaatje is Nederland lang niet compleet cropland, dan moeten we verder inzoomen.

Waar het mij om gaat is het feit dat we zo achteloos ermee omgaan. Hoe moeilijk is het om akkerbouwland vanuit niets te creeeren? Marginale grond word niet ineens akkerbouwgrond door kunstmest of dieren op te laten lopen een tijdje.

net gepubliceerd in nature "Global maps of cropland extent and change show accelerated cropland expansion in the twenty-first century" & science "Cropland has gobbled up over 1 million square kilometers of Earth’s surface"

Kort samengevat sinds 2000 is er bijna 1 miljoen vierkante kilometer akkerbouwland bijgekomen, ten koste van de natuur (ontbossing ed). Terwijl de wereldbevolking groeide en het areaal per inwoner beschikbaar daallde van 0,18 naar 0,16 hectare/persoon/jaar beschikbaar.
Deze trend zal nog wel geruime tijd doorzetten zolang de wereldbevolking groeit. De grondbehoefte voor "marginal land" / graasland is hier nog niet eens in meegenomen.....

Akkerbouwland creeeren gaat nu ten koste van natuur, kunnen wij het dan toestaan om op onze goede grond windmolens ed te plaatsen?

Een andere multifacette voorzet hiertoe.

Zijn wij ons wel bewust van het voorrecht wat wij hier hebben en gaan we er dan goed mee om?

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #7
  • 25 dec '21
  • 15:38

#6 Datacenters naar de Sahara bijvoorbeeld, beter is afschaffen van facebook. Meer kastuinbouw in Noord-Afrika, hier afbouwen.

Jos van Vonderen
Jos van Vonderen Land- en tuinbouw
  • #6
  • 24 dec '21
  • 21:22

#3 Joep Goossens "is ook duidelijk waar we onze energievretende activiteiten zouden moeten plaatsen"

Minderen is de enige oplossing!

In jouw betoog lees ik alleen maar verplaatsen. Verplaatsen van wat?

Jeroen van Buuren
Jeroen van Buuren Food- en agri-economie
  • #5
  • 24 dec '21
  • 8:45

#2 Arend,

Is al het land in Nederland crop land?
Staan zonneweides op crop land en/of op marginal land (in Nederland)?

Mitloehner spreekt over kunstmest en de productie daarvan. Dat als crop land geen organische mest meer krijgt via ruminants (herkauwers) meer kunstmest geproduceerd zou moeten worden voor inzet op crop land.
Mag je uit zo'n zin dan opmaken dan Mitloehner geen voorstander is, en/of er vanuit gaat dat geen kunstmest wordt gebruikt op marginal land voor feed voor ruminants?
de vraag die aan Frank gesteld zou mogen worden is: Mag je grasland voor ruminants bemesten met kunstmest geproduceerd met fossiele brandstoffen? Welke impact heeft dat?


Note:
Ik lees/luister graag naar colleges van Mitloehner. Zijn vertaalslag van complexiteit naar uitleg die iedereen kan volgen is goed en zeer gewenst. Met name korte cyclus naar lange cycles. (fossil noemt hij ook welone way straat to the oceans) bijv minuut 18:25 getoonde slide (jan, 2020)
Voor diegenen die zich er meer in verdiept in hebben en meer kennis van hebben kunnen soms zaken opvallen die (even) onbenoemd blijven. Een voorbeeld hiervan stipte ik hierboven aan inzake kunstmest.

Ander voorbeeld: aantal koeien in 1950 versus aantal koeien nu minuut 1:39 **
1) Is de koe van nu niet groter en zwaarder dan die van 1950?
2) Eet die koe van nu dan ook niet meer?
3) Is de koe in India net zo'n grote eter als de huidige koe in California?
4) Aangaande punt 4 uit de video: Mag je dit zo vergelijken als je weet dat voeding (input) hierbij een grote rol speelt? Hoeveel voorbereidend, geëxternaliseerde CO2 is nu 'even' niet in beeld?
(zal toch niet zo zijn dat de California melkkoe input eet van crop land....

Geen getallen horen behorende bij deze vragen maakt dat ik niet 100% enthousiast ben over dit soort video's. Ik blijf me de vraag stellen is dit echt oprecht of zit er toch een klein licht luchtje aan?
Anderzijds het is geneuzel in de marge als de 4% ziet t.o.v. 80% gesteld vanaf minuut 4.
E doch, kwamen we op basis van one world data niet uit op 26% voor agriculture totaal qua aandeel in de draad onder deel 1 van artikelen serie van Groene Circulaire Meststoffen? Dan is 4% voor Dairy, de andere 22% is dan? (kip, varken, logistiek, etc??) > lastige materie blijft het.

**Fijne van youtube, de volgende film wordt voorgesteld dus die kijk je ook gemakkelijk 'nog even'.

james pott
james pott land- en tuinbouw
  • #4
  • 23 dec '21
  • 15:34

Ik denk dat als de CAFO's zouden verdwijnen of ze betere mest verwerking zouden hebben, er een behoorlijk deel van de kritiek zou verdwijnen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.