Henk Flipsen is directeur van Nevedi, de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie. Die is er een klein beetje voor de parkieten, poezen en de hobbyschildpadden die we bij ons thuis opsluiten, maar vnl. voor dieren die Nederland in de ban heeft gedaan terwijl we er ongegeneerd massaal van eten. De leden van de Nevedi voeden jaarlijks 400.000.000 vleeskippen, de hennen die in Nederland goed zijn voor onze 9.500.000.000 eieren en de ca. 20 miljoen varkens die jaarlijks in Nederland worden geboren

Ik sprak gisteren met Flipsen naar aanleiding van vragen die ik had gesteld naar aanleiding van de tegen Albert Heijn gerichte soja-actie van Milieu Defensie. In een stukje hier beweerde ik dat het hoog tijd werd dat we weer slachtafval in het diervoer voor kippen en varkens zouden moeten bijmengen. Om de discussie aan te wakkeren suggereerde ik dat mogelijk het hele Nederlandse soja-probleem uit de wereld te helpen zou zijn als we maar niet zo krampachtig zouden vasthouden aan de gedachte dat kippen en varkens vegetarisch moeten eten. Dierwetenschappers meldden hier dat zowel kippen als varkens aanmerkelijk gelukkiger worden van het eten van dierlijk eiwit.
Binnen scharrelkippen zouden er helemaal van profiteren, want ze zouden elkaar veel minder, vaak tot bloedens en de dood toe, pikken.

Flipsen stuurde me aanvankelijk een rapport van LNV, waarin staat dat soja weliswaar voor belangrijk deel vervangen kan worden door Europese gewassen als erwten en lupine, maar dat de marktprijs daarvan zodanig hoog is dat de consument de meerprijs voor het vlees niet zal betalen. Ik had nl. gevraagd of Europese gewassen soja zouden kunnen vervangen en zo ja met welke prijsconsequenties.
Ik vroeg hem later in een gesprek wat het standpunt van de Nederlandse diervoedermakers is over het gebruik van zgn. klasse 3 dierlijke restproducten in diervoeders. Daar was hij kraakhelder over: dat zou zeer wenselijk zijn. Nu wordt eiwit van restproducten vnl. calorisch verwerkt. Dat is een ander woord voor verbranden. Er wordt slechts energie uit teruggewonnen. Dat is net zoiets als bankbiljetten gebruiken om de haard aan te maken. Eiwitten hebben zonder enige twijfel een veel hoger nut in de voedselketen. Dat geldt zeer zeker ten behoeve van de vleesaanzet en het dierwelzijn van omnivore dieren die zich - net als wij - van nature met zowel dieren als planten en hun vruchten voeden.
Omdat we echter sinds de BSE-crisis denken dat dierlijke resten fout zijn en we een graanvarken en een graankip als iets goeds zijn gaan beschouwen, is er geen vraag naar dergelijke superieure voeders waarin kostbare eiwitten kunnen worden hergebruikt. Flipsen vertelde dat de 2,5 mio ton slachtafval dat afkomstig is van voor menselijke consumptie geschikte dieronderdelen, de gehele Europese voerindustrie kan worden voorzien van z'n gewenste gehalte aan dierlijk eiwit, t.w. 20% van ca. 14 mio ton.Op mijn vraag of dergelijke eiwitten in combinatie met Europese gewassen wel rendabel zouden zijn, moest Flipsen vooralsnog het antwoord schuldig blijven. Boeiend in dat kader is de prijsontwikkeling van gentech-vrije soja. Die maakt op dit moment nog maar 25% van de totale productie uit. Dat betekent dat de wens van Europese consumenten om alleen volkomen gentech vrije soja in dieren te stoppen steeds duurder wordt. In de grote overslagsystemen zijn de stromen niet te scheiden. Nieuwe generaties gentechsoja zullen hogere rendementen en minder water gebruiken dan de huidige. Om duurzaamheids en financiële redenen zal de bestaande 25% gentechvrije teelt in omvang afnemen, terwijl de handlingskosten zullen stijgen. Dat kan kansen bieden voor consumenten die graag gentech vrij willen eten en er de prijs voor willen betalen.
Hoe dan ook, reeds op dit moment kunnen de soja-importen ten behoeve diervoeders met 20% worden teruggedrongen. In heel Europa. Maatschappelijke gevoelens staan deze oplossing die uiterst duurzaam en diervriendelijk is echter in de weg. Dat is te dol voor woorden.

Iets anders gaf hij me nog mee. Nederland gebruikt in diervoeders ca. 1% van de soja productie uit Zuid-Amerika, nl. 1 mio ton. Milieudefensie doet net alsof juist Nederland het hele regenwoud ontmantelt en richt daarom zijn pijlen op Neerland's grootste vleesgrutter. Dat blijkt dus onzin. Nederland is weliswaar een doorvoerhaven van soja (zo'n 12% van het volume), maar wat heeft dat met Albert Heijn of het in Nederland geproduceerde vlees te maken?

Niets. Het is doen of Volendam het centrum van de wereld en de wereldvraagstukken is. En dat terwijl het een geweldige actie met als afzender Milieudefensie had kunnen zijn: gebruik diermeel en reduceer daarmee alvast 20% van de soja-importen ten behoeve diervoeders. Dan gebruik je slachtafval optimaler en doe je de dieren een groot plezier. Als het uit de mond van Milieudefensie was gekomen, zou er wat gebeuren en konden we achterlijke maatschappelijke gevoelens bijsturen.

Het had zo mooi kunnen wezen. Milieudefensie, waarom neem je je maatschappelijke rol niet? En Wakker Dier, waar waren jullie? Actievoeren voor scharrelaars die elkaar doodpikken dankzij een dwaas diermeeltaboe? Beste zgn. N(iet) G(overnementele) O(rganisatie)'s, toon visie en haal die koppen 'ns uit het zand. Spreek het publiek aan over onderwerpen waarvan het hoort te weten.
Dit artikel afdrukken