Warme bakkers moeten supermarkten niet als concurrenten zien. Er liggen juist kansen. De opmars van zelfbedieningszaken is niet te stuiten dus if you can't beat them, join them. Bovendien heeft de bakker voor brood dat hij via de supermarkt verkoopt geen geen winkel- en exploitatiekosten. Hogere marges zijn dus mogelijk. Dat stellen Pieter Kuizenga en Hans Stavinga van supermarkt Jumbo in Groningen.
Zonder er ruchtbaarheid aan te geven begon de Jumbo in winkelcentrum De Beren in oktober 2007 met een beperkt broodassortiment van bakker Wilfred Haafs uit Haren. Naast het eigen Jumbo-assortiment, met ondermeer brood van industrieel bakker Borgesius en Goudeerlijk brood, gaan er nu wekelijks 7.000 broodeenheden - zowel hele als halve broden - van Haafs over de toonbank. Dat is bijna 70% van het totale assortiment.
'Warme bakkers moeten supermarkten als kans zien. Supers kunnen met hun brood het niveau van de warme bakker bij lange na niet halen en als je iets zélf niet kunt, huur je het in. Bakkers moeten gaan beseffen dat het zo gaat. Zij zijn de specialisten die ook de supermarkt als afzetkanaal moeten zien', stelt supermarktmanger Pieter Kuizenga.
De prijzen van het brood en een beperkt banketassortiment van Haafs zijn in de Jumbo dezelfde als die de bakker in zijn winkels in Haren, Groningen en Hoogkerk hanteert. Die zijn ongeveer het dubbele dan die voor het brood van Borgesius, maar dat blijkt geen belemmering te zijn voor goede verkoopcijfers en hoge omloopsnelheden.
Behalve het 'normale' brood- en banketassortiment van Haafs verkopen de twee Groningse Jumbo-vestigingen ook Boulange-brood van de Harense bakker, als opvolger van het Oerbrood. Er gaan zo'n 2000 Boulange-broden onder het label Boulange, wekelijks de deur uit. Het speltbrood, dat veel kenmerken van het Oerbrood in zich heeft, is speciaal voor Jumbo ontwikkeld door Haafs, die déze broden niet in zijn eigen winkels verkoopt.
Beide partijen profiteren dus van de intensieve samenwerking. Kuizenga: 'Meer consumenten komen in aanraking met het brood van Haafs. Daar heeft hij in zijn eigen winkels baat bij. En voor ons is het ook aantrekkelijk. Het omzetaandeel van brood in de Groningse Jumbo steeg met 1%. Dat is voor supermarktbegrippen relatief veel.'
bron: Bakkerswereld
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Dat de Jumbo dit deed wist ik niet, maar de C1000 bij ons in de buurt heeft al jaren brood van warme bakker 'Joop ten Veen' en sinds kort ook kleine broodjes van bakker 'van Snippenberg'en daarnaast voeren ze ook het eigen C1000 brood. Leuk dat er in ieder geval meer initiatieven zijn.
Idd,bij mij in de omgeving zijn er ook bakkers die in de supermarktjes hun brood verkopen.
Bedankt Ailko,zal ik de volgende keer niet meer eigenwijs tegen manlief zeggen dat ik geen brood v.d.Jumbo hoef als hij zegt:we kunnen van hier ook wel even een broodje meenemen.
Overigens heeft Haafs ook een vestiging in het winkelcentrum Paddepoel.Hoef je niet door te rijden naar de Jumbo Beren.
Hoe lang zal het duren totdat de bakkers ook zijn afgezakt tot onderaan de leveranciersketen, net als de kwekers en boeren nu? :)
Of zou de trend omgekeerd zijn, dat kwekers beter en onderscheidbaarder spul moeten leren leveren?
Mrten,ik vind het opzich niet zo raar dat de bakkers in onze omgeving b.v. samenwerken met de supermarkt.Zeker nu het zo is geworden dat vele bakkers,groentenboeren etc.hun deuren hebben gesloten.Kunnen die 2 of 3 bakkers in ieder geval blijven bestaan.
Wat ook gebeurd: dat er van een bestaande bakker in andere dorpen bakkerswinkels geopend worden en deze mensen hun brood van de al bestaande bakker betrekken.
Ik hoorde ook van een bakker,die nog weinig bestaans recht had,dat hij voor de aan de overkant gelegen snackbar broodjes,croissants etc.ging bakken.
En zo ontstaan er weer nieuwe initiatieven.Niet per definitie fout.
Uiteraard niet fout! Ik loop ook liever om voor bakkerbrood dan dat ik fabrieksbrood om de hoek haal...
Maar wat is er qua product zo verschillend aan wat 'de bakker' (brood) levert versus wat 'de kweker' (vers) levert dat de supermarkt in het ene geval samenwerkt en in het andere geval via inkoopcombinaties uitknijpt? Beide producten zijn kort houdbaar, beide producten zijn -in grote lijnen- niet overmatig ingewikkeld, etc.
Is het een kwestie van tijd tot de bakker ook wordt uitgeknepen of is er iets fundamentelers aan de hand?