Later thuis, 750 kilometers verderop, tref ik in de koelkast twee kippen van "Top Budget' (een Euroshopper-achtig merk) voor € 3,20 de kilo. Pac Jaune, heette dat. Gelige kippen. Of mislukte, gedeclasseerde maiskippen, of het waren gedeclasseerde Label Rouge 'poulets jaunes' (een van de drie varianten van deze iets luxere Franse Volwaardkip).
Ik zou het bijna 'cool' willen noemen. Kwaliteitskip in de aanbieding.
2. Wie waarom het in Nederland niet gebeurt?
3. Wie waarom het wel of juist niet wenselijk is?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Waarom koop je topbudget-kippen, Dick? Jij kunt je "leefkwaliteitskippen" veroorloven. En dus zeker die van de prijsvechter.
De realiteit is dat consumenten willoos aangetrokken worden van vleesaanbiedingen. Dat is niet wenselijk, maar een aanbiedingsverbod ook niet. Je moet dierenwelzijnseisen met elkaar afspreken en goed controleren. Dan maakt het wat dat betreft niet uit of er iets in de aanbieding gegooid wordt.
A. die kocht ik niet zelf. B. ik vermoed dat het een uitstekende keuze was (de kippen wegen 1,5 kilo en zijn dus dure oudere kippen, ik vermoed gedeclaseerde Roodlabel kippen). C. Had ik ze zelf in de super aangetroffen, dan zou ik ze zelf gekocht hebben omdat ik razend nieuwsgierig ben.
Maar nu de verklaring nog. In Nederland doen we knal- en plof in de aanbieding. In Frankrijk gaat kwaliteit in de aanbieding.
Label Rouge is groot in Frankrijk. Daarom komt het daar op een billboard. In Nederland blijft het bij vermelding in de folder. We zijn nog niet zo ver.
De verklaring is in elk geval niet dat Fransen een algemeen hoger kwaliteitsbewustzijn hebben.
Prijstechnisch kan het. Wij kweken absolute tophanen op natuurlijke wijze. Maar zeer kleinschalig. Hooguit 20 hanen. Onze kosten voor 'vermaak' (dat is in het vlaams: hekwerk, en behuizing meegerekend) plus voer komt op zo'n 4 euro per kilo.
Grootschalig moet dat dus goedkoper kunnen, maar ik kan mijn hand niet in het vuur steken, dat men dat ook integer doet.
Het moet mogelijk zijn….
Meestal, in la douche France en la Belgique supèrbe, zijn dat soort kippen in de super marché wel mooi 'rond' en 'vol', maar zet ik mijn vraagtekens achter de kwaliteit van de voeding. Daarvoor blijven ze , wat de consument echter weer wel op prijs stelt, voor mij te 'nat' en kunstmatig mals.
Ik zie wel tot mijn verbijstering volgende opmerking van Wouter:
"De verklaring is in elk geval niet dat Fransen een algemeen hoger kwaliteitsbewustzijn hebben"
Wouter bedoelt daar mee te zeggen, dat de Hollanders ten aanzien van de Fransen WEL een algemeen hoger kwaliteitsbewustzijhn hebben ?
Of niet Wouter ?
Nu breekt mijn Vlaamsche klomp.....
@ Guillaume, Nee, Nederlanders ook niet overal. Maar op sommige vlakken wel, ook op eetgebied. Dat Fransen allemaal foodies en superboeren zouden zijn, is een broodje aap.