Bart Schmal is een Delftse voedingsmiddelen-
technoloog die afstudeeronderzoek doet in Nicaragua. Hij heeft daar een heel andere blik gekregen op Eerlijke Handel en keek met opgetrokken wenkbrouwen naar Albert Heijn's Puur & Eerlijk. Daar hoef je in Nicaragua niks aan te doen. Alle landbouw is er eerlijk en puur, het wordt alleen niet extra beloond. Voor wie heeft een keurmerk waarde? - vraagt hij zich af. In een gesprek dat we gisteren hadden vertelde hij me namelijk ook dat hij producten in een Engelse Fair Trade winkel zag liggen die hij van daarginder ook kent. Alleen dan zonder label. Hoe het kan weet hij niet, maar hij is er zeker van.

Bart schreef me het volgende:

Ik word altijd vrolijk van de draai die jullie geven aan de foodmarketing in Nederland. Na alle berichten op foodlog over Puur en Eerlijk vond ik het tijd er zelfs eens wat over te zeggen vanuit de praktijk van mijn onderzoek in Nicaragua. Word hier soms niet eerlijk en bovendien echt puur gewerkt? Echte mannen doen echt en eerlijk hun werk. Ik zie niet anders dan eerlijke boeren die hun dagelijks brood bij elkaar melken.

In dit soort arme landen - na Haïti is Nicaragua het armste land op het noordelijk halfrond - vind je pas "pure" producten en die ook nog eens op een "eerlijke" manier worden verdiend. Er is geen geld voor bestrijdingsmiddelen of kunstmest. De producten van hier zijn 'organic', maar dan zonder label. We hebben er geen administratie voor, maar dat hoeft ook want we gebruiken niets verbodens. Behalve dan antibiotica als het nodig is, maar dat mag in biologische landbouw ook. Net genoeg en buiten de voedselketen om.

Maar dat puur en eerlijk willen wij helemaal niet in Europa. Wij willen een constant product. Het moet vertrouwd zijn. Het mag maar een klein beetje “puur” en “eerlijk” zijn. Weet jij wat er achter het magazijn van de supermarkt gebeurt?

Met de huidige "eerlijke handel" initiatieven kun je hier helemaal niets. Fair-trade bedrijven willen niet investeren in 'grote' projecten zoals bijv. een HACCP systeem voor boeren, terwijl ze daar nu juist behofete aan hebben. De rest is al geregeld. Nicaragua is in staat tot een hoog niveau van productie, maar door miscommunicatie ontstaan handelsproblemen. Meestal ligt de oorzaak daarvan in Europa. Onze hulpinitiatieven uit Europa zijn vaak goed bedoeld maar bij de klassieke hulporganisaties (zoals bijv. Novib) ontbreekt aan voldoende kennis om die hulp zin te laten hebben.
foto: Bart Schmal

Als voorbeeld noem ik een kaasfabriek in Chantales, Juigalpa, waar ik bij betrokken ben. De fabriek werd gebouwd met geld van een Nederlandse bank en diverse hulporganisaties. Door gebrek aan sturing vanuit de hulporganisaties is een gedeelte van het geld verdampt. Zij willen nu juist hun geld terugtrekken, terwijl nota bane de bank en de Nederlandse overheid door willen om het project niet volledig onderuit te trekken. Het lijkt de omgekeerde wereld en is dat ook.

De Nederlandse consument wordt op die manier twee keer benadeeld. Eerst door een of ander goede doelen organisatie die niet weet wat hij doet maar hem wel verleidt tot donaties en aankoop van 'goede spullen' terwijl er bergen goede spullen zijn die hem niet bereiken maar voor minder meer mensen blij zouden maken. Vervolgens moet hij als belastingbetaler nog eens extra betalen omdat de Nederlandse overheid - gelukkig! - wel bij wil springen nadat de gaten gevallen zijn. Andere mensen kunnen van die gelden dus niet meer profiteren. Dat is nog veel vervelender dan de benadeling van die rijke consument.

Het is schrijnend om dat van dichtbij te zien. Daarom wil ik wel eens weten wat Max Havelaar voor z'n logo en extra prijs doet. De eerlijke reep van Verkade is net zo fair, een stuk eerlijker voor de portemonnee en laat meer geld over voor anderen die het goed kunnen gebruiken.

La Libertad, Bart Schmal

Dit artikel afdrukken