Onlangs heeft de Consumentenbond 15 groentesoorten op vezels ingedeeld. Broccoli heeft – van die vijftien - de meeste vezels, beweren ze. Welke groentesoorten ze precies vergeleken hebben, weet ik niet. Maar ik kan zo groenvoer noemen dat méér vezels heeft dan broccoli. Per honderd gram heeft broccoli volgens mijn gegevens 2,5 gram vezels. Kool, spinazie, sperziebonen, zuring, zoete aardappelen, avocado hebben 3 gram vezels, venkel zelfs iets meer. Peterselie komt op bijna 6 gram, erwten zitten op die 6 gram vezels.
En dan hebben we nog de groep die door velen niet als ‘groente’ wordt gezien: de peulvruchten. Die gaan vaak met rijst, pasta (graanproducten), aardappelen (ook al geen groente?) op één hoop. En dat vind ik een beetje vreemd. In Frankrijk vallen ze onder de ‘légumineuses’, niet onder de ‘légumes’.
Peulvruchten als sperzieboon, kapucijner, erwtjes, tuinboon, peultje vinden we ‘groente’, maar bruine en witte boon, lins en spliterwt niet. En die barsten nou net van de vezels.
Bruine boon: 9 gram per ons, kikkererwt 8,5, linzen 8, witte bonen 8, tuinboon 6, spliterwt 4,5. Daar kan de broccoli met z’n schamele 2,5 gram niet aan tippen.
Overigens blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond dat groenten uit glas of blik nauwelijks aan vezels verliezen. Dus wie geen zin heeft in het weken van de gedroogde peulvruchten, hoeft zich niet te schamen om bij Hak of Bonduelle te gaan buurten.
Zelf ben ik een grootverbruiker van blikjes linzen, kikkererwten, potten witte bonen en kapucijners, vaak voor pilau, cassoulet of minestrone. Bruine bonen staat in mindere mate op het verlanglijstje (melig). Grote tuinbonen uit blik voor de salade, kikkererwtenmeel voor de Indiase keuken, evenals linzenmeel. Gezegend met een grote koele kelder heb ik van alles op voorraad. Gedroogd gebruik ik alleen design linzen, spliterwten voor de erwtensoep, gele spliterwten en gedroogde tuinbonen ook al voor de soep. Kortom, hier in huis zijn de peulvruchten zeer geliefd. En, wat doen de foodloggers? Eten die veel vezelrijke peulvruchten? En welke dan? Heb ik het even niet over vers.
meer informatie en recepten:
www.hakgroente-instituut.nl
http://www.voedingscentrum.nl
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Bij ons thuis komen ze uit de vriezer...
Welke 'ze' komen er bij jullie uit de vriezer? Ik ben benieuwd naar welke peulvruchten dat zijn? Alleen bruine bonen?
Ik ben dol op peulvruchten, vooral (groene, gele, oranje, witte) linzen en niet perse designlinzen, wat dat dan ook mag zijn. Ik hou ook van bonen-groente-vleesschotels, waarbij je van alles door elkaar mikt, ouderwetse studentenhappen. Bruine bonen (pollvraag) koop ik heel zelden, maar ik vind de meligheid geen groot probleem. Dat kun je toch compenseren met het bijbehorende spek? Ik heb ze nog nooit vers gezien, behalve van eigen kweek. Ultiem gemaks- en geldbesparingsvoedsel.
- Eet vaak bruine bonen (borlotti, meestal uit blik), koud met ui, tomaat, olijfolie en oregano. Snelle maaltijd.
- Kreeg gisteren van iemand uit het dorp verse doperwtjes, die werden na de lunch lekker weggesnackt, rauw dus. Of met boter, ui, peper en zout nét gaar gekookt.
- Kikkererwten week ik altijd, en dan hummus of soep met pasta ervan maken.
- Ook tuinbonen at ik dit jaar vaak rauw, zó uit de schil en soms met een stukje pecorino erbij.
- Om maar niet te spreken van groene linzen, altijd droog+geweekt en dit jaar voor het eerst zelf verbouwd. Leuke plantjes, rauw ook best lekker en ze drogen aan de plant.
In Italie houden ze wel van peulvruchten!
Kikkererwten, jammie!
Het liefst zelf geweekt en gekookt, maar uit gemakzucht koop ik ook wel eens een blik. Lekker met gegrilde groenten, dressinkje van citroen en wat fetablokjes (van de turk).
Of om er zelf falafel van te maken!
Veel kikkererwten dus :-). Witte bonen en tuinbonen zijn bij mij nog nooit over de drempel geweest, heb wel al tijden een zak citroenbonen liggen (gekocht uit nieuwsgierigheid, ik zoek nog een recept) en een zak rode linzen (zelfde verhaal).