Gisteravond at ik in een restaurant Jakobsschelpen. Ze waren heerlijk. Sappig zoals het moet en met dat extraatje. En nu zit ik met een vraag waar ik het antwoord niet op weet: waar blijven die puntjes tegenwoordig? Wie heeft besloten ze er af te laten en waarom? Wie weet het?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dick, het wordt als esthetischer ervaren zonder rood puntje. Bleek dat veel mensen het niet aten, en dat rode puntje verweken ze gewoon in de keuken. Dit is uiteraard vanuit de sterrenrestaurants begonnen en zo naar de andere restaurants gerold. Je kunt tegenwoordig ook alleen de nootjes bestellen, zonder rood puntje dus.
Klopt.. Wij noemden het zijn 'pieletje'.
En van nature achterdochtig... leent het zich zonder dat rode pieletje misschien beter voor neppen ? Ze gaan altijd in een sausje, dus niemand die het echt proeft..
Een leek zal geen verschil zien tussen een St. Jakobsschelp of b.v. kleine roggeballetjes, of misschien wel schelviswangetjes. Die balletjes zie je trouwens de laatste jaren ook niet meer..
De Bressiaanse visser zijn er zelf dol op, of misschien gaan ze wel de markt op als St. Jacobschelpen ? Kloot moet het weten.
Het zal te maken hebben met de industriële verwerking, want vroeger kon je gratis bij elke visboer de schelpen krijgen, maar die hebben ze ook niet meer.
Ik heb er nog zo'n kleine veertig, en we vullen ze nog regelmatig met allerlei visgerechtjes, zoals hier .....
Ik wil het zo graag precies weten: waar blijven die puntjes? De 'nootjes' die je als doodgewone consument schoon koopt bij de visboer hebben ze ook niet meer. Wie eet ze? Waar worden ze naar toe verkocht? Voor hoeveel?
Het is diefstal van een stukje van de schelpinhoud die ik denk te kopen. Het zal toch niet verdwenen zijn omdat het publiek zei geen 'piemels' meer te willen eten.
Dick@ Die oranjerode puntjes zoals jij ze noemt zijn de eitjes (kuit) van dit schelpdier Die zitten er niet he hele jaar door in, het is afhankelijk van het seizoen altijd in als je de schelpen koopt. Seizoensmatige verschijning die te maken heeft met de periode van reproductie en die is afhankelijk van de soort. Val 's winters tussen november en maart. Als je zelf Jakobsschelpen opent en schoonmaakt in die periode en je hebt geluk, dan tref je het puntzakje met kuit. Je kunt die meebakken of inderdaad verwerken in een saus of mayonaise. Maar kuit is vreemdgenoeg niet erg gewild tegenwoordig (eng?), behalve als het om de visseneitjes van de steur gaat (kaviaar). De industrie zal het ook wel ergens in verwerken of het wordt naar Japan geexporteerd waar ze kuit (ook die van haring) als grote lekkernij beschouwen.
Ik vind ze niet lekker. Ze zitten er nog wel eens bij als ik gestoomde st. jacobsmosselen bij de Chinees eet. Maar ik hoef ze niet. Laten liggen vind ik dan ook weer stom, dus eet ze wel op. Misschien als ze apart op een eigen wijze klaar worden gemaakt, maar bij het nootje vind ik ze niet passen. Kocht laatst schelpen op de markt, heb nog even getwijfeld of ik de koraal in zou vriezen voor latere bouillabaisse of zo, maar heb ze toch maar gewoon weggemieterd.
Wat ermee gebeurt? Ik denk wat Ailko zegt, verwerkt in de soep of zo. En wat de industrie ermee doet? Die zal ze ook wel kunnen verkopen. Zal Klootwijk inderdaad wel weten.