Vezels. Als jet woord uitspreekt is het al goed.
VollerKoren van GB Plange heeft de Jaarprijs Voedingscentrum 2009 gewonnen. VollerKoren is een nieuw brood dat 35% meer voedingsvezel en 10% minder zout bevat dan volkorenbrood. Dat is belangrijk, want veel consumenten krijgen te weinig vezels binnen. VollerKoren mag een jaar lang het beeldmerk Jaarprijs Voedingscentrum 2009 dragen. Dit werd bekendgemaakt tijdens het symposium 'Gezond eten moet goedkoper' op 17 november in Burgers’ Zoo in Arnhem.
Met VollerKoren krijg je veel meer vezels binnen met minder sneetjes brood. Volgens de jury is het een luchtig brood dat goed smaakt. De jury vindt het positief dat VollerKoren brood met de extra vezels een 'gewoon brood' is gebleven. Daarom denkt de jury dat VollerKoren de gezonde keuze zeker makkelijk maakt. VollerKoren is te koop bij de ambachtelijke bakkers van Nederland.
31 inzendingen
Andere genomineerden voor de Jaarprijs Voedingscentrum 2009 waren: Becel Meergranen Volkorenbrood van Unilever Benelux, Bonduelle Pure van Bonduelle, Fruit Below Zero van IJspaleis. en Kleintje Kips’ voor Kids van Zwanenberg Food Group. Aan deze dertiende editie hebben 31 ondernemers en fabrikanten uit de voedselindustrie meegedaan. Dat is minder dan in voorgaande jaren. Dat komt vooral doordat levensmiddelenfabrikanten het afgelopen jaar aanzienlijk minder nieuwe producten op de markt hebben gebracht.
De jury is tevreden over de kwaliteit van de inzendingen. Er is voldoende aandacht voor meer vezels en minder verzadigd vet, calorieën en zout. Anders dan andere jaren waren er opvallend veel inzendingen voor ‘basisproducten’ in plaats van luxe producten. De jury vindt dat een positieve ontwikkeling. Het viel de jury verder op dat er veel inzendingen waren van producten speciaal voor kinderen.
Publieksstem
Voor het eerst kon het publiek via de website www.voedingscentrum.nl meestemmen. De stem van het publiek ging naar Fruit Below Zero van IJspaleis.
Aanmoediging
De Kapitein Koek Minder Suiker koekrepen verdient een aanmoediging. Dit zijn de oude vertrouwde koekrepen in een nieuw jasje: met 30% minder suiker en meer voedingsvezel dan Kapitein Koek (en vergelijkbare producten). De jury vindt dit product een hele mooie, verantwoorde ‘meegeefkoek’.
Speciale aandacht
Drie producten verdienen de speciale aandacht van de jury, omdat ze de bestaande variant hebben verbeterd. Dat zijn: Kikkoman Less Salt Sojasaus, Vernieuwde Kroepoekrange van Conimex en Zócijs van Smilde Bakkerij B.V.
bron: Voedingscentrum met dank aan foodholland
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik ga het zeker eens uitproberen, u hoort nog van mij.
Verder heb ik op de website gekeken en daar staat bij de ingredienten dat er tarwevezels en tarwezemelen inzitten, wat is daar mis mee dan?
Jetty heeft gelijk, er zit niets anders in dan de broodeigen tarwevezels en zemelen.
Niets mis mee dus!
@Monique, u bent verbonden aan de site van VollerKoren. Het lijkt me logisch dat u achter u product staat.
Ik ben persoonlijk nog niet overtuigd dat VollerKoren een goede aanvulling zou kunnen zijn op mijn eigen voeding. Ik eet volkoren producten en voldoende groenten en fruit. Wat zou VollerKoren mij extra kunnen leveren? Ik ben benieuwd.
@ Liesbeth
Ik ben inderdaad verbonden aan de leverancier van VollerKoren. Wil ik ook geen geheim van maken, ben er hartstikke trots op.
Wat kan VollerKoren extra leveren? Een vrouw moet minimaal 30 gram vezels per dag tot haar krijgen. 5 gewone volkoren boterhammen leveren ongeveer 10 gram vezels, 5 VollerKoren boterhammen zo'n 15 gram. Wanneer u ook veel groente en fruit eet, kan het best zijn dat u die 30 gram al haalt. Feit is echter, dat 90% van de bevolking die 30gram per dag bij lange na niet haalt, en dan is 5 gram extra mooi meegenomen zonder extra moeite.
Aan u de keuze :-)
Monique "dan is 5 gram extra mooi meegenomen zonder extra moeite". Maar je moet er helemaal voor naar een ambachtelijke bakker.. Hoeveel mensen gaan daar nog heen?
Verder is het heel logisch. We eten te weinig om al die nodige stoffen binnen te krijgen, dus moet er voedsel komen dat meer van die stoffen bevat of minder energie. IJs met meer lucht, brood met meer vezels. Gefeliciteerd!