Zijn plofkippen houdbaar na hun Uiterste Slachtdatum? Je koopt ze meestal dood, dus de vraag komt niet in je op. Lezeres Dorine van den Beukel uit Heeg in Friesland kreeg een paar levende ploffers in handen en wil weten of het diervriendelijker is om ze te laten slachten of om ze te laten leven.
Wat u moet weten:
- ploffers zijn genetisch zo geoptimaliseerd dat ze in 6 weken en minder slachtrijp zijn
- een oorspronkelijker vleeskip doet daar drie keer zo lang over
- ploffers zijn niet bedoeld om zelf aan de leg te raken: ze zijn het resultaat van de kruising van twee verschillende ouderdieren en vormen zelf geen 'ras'

Vraag aan foodlog.nl: moet Dorine, die vegetarisch eet, haar kippen slachten?

Met een potje voetbal als metafoor, legt ze het hele geval zelf prima uit:

Soms vallen kippen in verkeerde handen. In dit geval vielen er vier plofkipkuikens in de onze. Daags na de paasshow in een tuincentrum waren ze overbodig.

Onze buurman belde. Ik heb vier kuikens, leuk voor de kinderen, zei hij. Ja, echt leuk zei ik, maar we krijgen zelf al kuikens. Ja, maar leuk voor de kinderen, zei de buurman weer. Ja, maar we krijgen zelf al kuikens. Ja, maar toch echt leuk voor de kinderen, zei de buurman. Goed, zei ik, we komen ze wel halen. Blessuretijd voor de paasshow-kuikens.

Om haar eieren uit te broeden was onze eigen kip was in de tuin ondergronds gegaan. Haar echtgenoot en haar twee volwassen dochters keerden iedere avond wél terug naar het hok. De guerilla-kip niet. Zij had zich verstopt en meldde zich slechts zeer af en toe luid kakelend bij de voordeur, als ze honger had en beslist iets wilde eten. Ze liep op alle dagen.

De paasshowkuikens kwamen in een doos. Ze waren geel en donzig. Ze piepten schattig en lief. Erg leuk voor de kinderen, kortom. Het beloofde een mooie blessuretijd te worden.
Binnen een week veranderden ze in kalige reuzen-vogels op hoge poten. Een week later waren ze nog eens twee keer zo groot. Ze zaten de hele dag tegen elkaar aan. En hapten niet naar vliegjes. Weer een week later waren ze net zo groot en zwaar als onze eigen volwassen kippen. Verlenging?

Vegetarisch geworden tegen het dierenleed en voor het milieu (maar niet vies van een goede kroket of een mooi stuk ossenworst met een fijne mosterd) zitten wij nu met een probleem: wat doen wij met deze vier reuzen-kippen (inmiddels groter en zwaarder dan onze eigen haan)? Gefokt om zeven weken geleden te sterven, eten deze plofkippen ons de oren van het hoofd.Tweede-helft-verlenging of plofkip-slachtexperiment? Ambachtelijk plofkippenworst maken? Plofkip-Picasso? Plofpollo-al-aglio?

De buurvrouw zegt dat deze kippen naar water smaken. Plofkip-slachtexperiment OK, maar dan willen wij wel iets lekkers en geen verspilde kippelevens en niet al dat werk voor water-bouten. Misschien gewoon even wachten. Wij hopen gewoon op eieren. Dat zou toch moeten kunnen?

De kuikens waren echt leuk voor de kinderen, maar die hebben inmiddels hun aandacht verlegd en zijn volledig in de ban van Arjen Robben. Die is beter dan Van Persie. En gelukkig speelt Suarez niet mee.

Verlenging. Tweede helft. De voormalige paaskuikens wonen samen met de echtgenoot en de twee volwassen dochters van de guerilla-kip. Ze hebben nog niet veel bijgeleerd. Ze happen niet naar vliegen en slapen zittend op de grond, niet op een stok. Eén reuzen-kip was laatst wel tijdelijk verdwaald in het weiland van onze andere buurman. Maar eieren... gaan die nog gelegd worden... en ze lopen ook wat raar...

Blessuretijd. En dan nog verlenging. Plofkippen zeven weken over hun Uiterste-Slacht-Datum. Kan hun DNA dat eigenlijk wel aan? Kunnen doorgefokte vleeskippen worden omgeschoold tot biologische scharrel-legkippen of voeden wij iedere dag acht mismaakte halve snackbar-kippen?

Goede plofkip-kroketten en mooie plofkip-osseworst met een fijne mosterd, het gaat hem waarschijnlijk niet worden voor ons. Wie weet raad? Mogen wij hopen op eieren of zijn wij dierenbeulen? Graag uw advies en kennis in dezen.

P.S. En wat betreft het andere nest: één van onze guerilla-kuikens (één week jonger, vijf keer zo klein) heeft vandaag voor het eerst gekukeld. Iemand een haan nodig? Friese zilverpel, sympathiek karakter, kan best goed kukelen voor zijn leeftijd.





Toegevoegd 22:16h:

Dorine stuurt vanavond gemaakte foto's van de witte ploffers en haar 'gewone' kippen. Als toelichting noteert ze: Foto in hok: voor drie witte plofkuikens/kippen en op de achtergrond een
van onze volwassen kippen.
Foto met witte kippen: de plofkippen los buiten.
Foto met kippen in gras: volwassen moeder-kip met kuikens. De moederkip is zo groot als de bruine kip op de hok-foto. Haar kuikens zijn één week jonger dan de witte plofkippen.



image

image

image
Dit artikel afdrukken