Frankrijk? Dat is het land waar France Telecom, de Franse KPN, je rustig twee weken laat zitten, zonder telefoon en zonder Internet. Waar medewerkers van de telefoondienst je weigeren te vertellen wat je mag verwachten en je adviseren maar gewoon af te wachten of ze er technisch ooit nog iets van zullen bakken. En het land waar meestal niet al te langdurig bruikbare Moulinexen en SEB's werden uitgevonden (bestaan ze nog?).
En uitgerekend in zo'n land is de technische toekomst al realiteit als het op de kwaliteit van fruit aankomt.
Voor €3,00 met z'n 2-tjes in een doosje trof ik bij de zuidelijke verssuper Provenc'Halles twee Charentais meloenen - je-weet-wel, die lekkere oranje die bij ons vaak toch weer tegenvallen - aan. Tekst (zie foto):
Deze heerlijke en karakteristiek geurende meloenen zijn volledig rijp voor uw geoogst. en dan komt het: Hun suikergehalte en hun vruchtinhoud zijn door een electronisch inkijk-systeem gecontroleerd. Daardoor kunnen we hun kwaliteit garanderen.
Weet u nog hoe je een 'goeie meloen' herkent? Vast niet. En als u het wel kunt, valt het soms nog tegen. Eindelijk is dat afgelopen, want als het zelfs kan in een land dat zijn burgers geen telefoon kan garanderen, dan moet het toch ook razendsnel in Nederland kunnen.
Wouter en Olaf, hoeveel meloenen verdwijnen er in deze vandaag al gerealiseerde toekomst nou automatisch van de inpaklijn en waar gaan die naar toe? Klopt het dat we de varkens er blij mee kunnen maken of blijven ze gewoon naar de buursuper gaan die denkt dat wij gek zijn?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dan zijn we het eindelijk eens. Ik hoop nog steeds op een voortzetting van de zinvolle gedachtenwisseling zoals die zich met Jan Wolf ontwikkelde.
Excuus uiteraard voor mijn sociale onintelligentie.
Je hebt de boodschap niet begrepen. Voor mij ook PUNT en no offense (naar jouw woorden en letters).
Sándor, zeker na opnieuw zo'n reactie ben ik er geheel klaar mee. Je komt met niks, maar schreeuwt moord en brand. Het gaat niet eens om feiten, maar om zindelijk denken. PUNT en no offense.
Het 'Hongaarse argument' komt overigens uit je eigen koker. Kennelijk ben je kort van memorie.
Dick, ik bewonder je dat je steeds elke keer je eigen gelijk weet neer te zetten. Maar aan de andere kant erger ik me aan je arrogantie. Ik ben niet van de feiten (zoals jij die hebt, alhoewel...), maar meer van het gevoelsmatig denken (met ook een degelijke kennis van zaken). Als dat door mijn Hongaarse afkomst komt (zoals jij oppert) ben ik er alleen maar trots op.
Sándor, draaikonterig? Ik nam destijds de moeite je uit te leggen dat ik op geen enkele manier draaide, maar een onderscheid maakt tussen de analyticus van de macht en het systeem en de (overigens maar deels) romantische 'boer' Pollan. De eerste is me zeer sympathiek; om de tweede moet ik wat grinniken en tegelijk realiseer ik me wat er voor zinvols en vooral zingevends in zit.
'We denken toch allemaal hetzelfde.' Wat bedoel je? Dat we allemaal voor universele liefde en de gedachte dat 1+1=2 zijn?
Petrini: ik neem aan dat je Terra Madre - Forging a New Global Network of Sustainable Food Communities. Vertel me op welk punt en welke bladzijden dat boek pleit voor wat hierboven staat of daar überhaupt aandacht aan besteedt? Het zal je verbazen hoe goed ik het gelezen heb. Ik beschouw het als vakliteratuur.Moet het wel lezen. Vind het overigens sociologisch interessant; het ligt heel dicht bij m'n eigen overtuigingen over de zingeving van voedsel. Ik kan je overigens The New Peasantries van de Nederlander J.D. van der Ploeg aanbevelen. Zowel sociologisch als ideologisch nog veel interessanter wat mij betreft. Velen verguizen hem in dit land. Ik heb hem hoog. Zowel als socioloog als als ideoloog, hoewel - en hij weet het van me - ik vind dat zijn publieke interventies aan kracht zou winnen als hij beide scherper uit elkaar zou houden. Ik vrees zelfs dat hij daarom verguisd is door die veel te velen. Lucas Reijnders treft eenzelfde lot op exact terrein.
Heb je het gelezen? Ik hoop het. Van der Ploeg is een gezien docent op de SF-universiteit.
Ja, ik blijf katten. Ten aanzien van de toekomst van ons eten als product zelf heb ik nog steeds geen visie op technologie bij SF kunnen ontdekken. Het spijt me en jij helpt me er niet bij. En zult je nu ongetwijfeld weer Hongaars over me opwinden. Het zij zo, maar kom dan ook 'ns ergens mee. Nu haal je een boek aan dat niet over eten gaat, maar over het belang van lokale netwerken waaruit voedsel ontspruit. Zie je hoe een rommelig denker je bent?