Eindelijk weten we wat duurzaam eten is. Nee, we gaan niet uitleggen wat het is en houden ons liever op de vlakte. Willen de lezers van foodlog.nl eens zeggen wat ze vinden van de brief die nog-net demissionair minister Gerda Verburg van het nog-net bestaande ministerie van LNV gisteren naar de Kamer stuurde? U weet natuurlijk dat de minister zulke brieven niet zelf schrijft. Een commissie, in dit geval het platform Verduurzaming Voedsel, doet dat voor haar.

Het gaat dus ook over KijkofhetKlopt. Dat was één van die 8 initiatieven die de minister in de brief noemt. Ze zijn allemaal gewogen door het platform van de minister, maar te licht bevonden. Onvoldoende transparant of te oordelerig.

Absolute transparantie moet centraal staan, zeggen de adviseurs van de minister, die supermarkten, groothandels, fabrikanten, uitbaters van horeca en bedrijfsrestaurants en geen enkele consument vertegenwoordigen.
Het mag (bijna) niets kosten en 'consumenten' moeten er beslist met hun tengels vanaf blijven. Dat is andere taal voor 'alleen belanghebbenden mogen het transparante systeem vullen' en toch moeten - letterlijk citaat -"eigendom en beheer van het systeem zodanig georganiseerd zijn dat onafhankelijkheid gewaarborgd is." Dat is best knap om voor elkaar te krijgen als het niks mag kosten en alleen belanghebbenden het mogen vullen.Er schijnt een KPMG-rapport ten grondslag te liggen aan het setje criteria dat de commissie van het Platform Verduurzaming Voedsel. Zelfs dat maakte de commissie niet openbaar. Een beroepje op de Wet Openbaarheid van Bestuur haalt het zo boven water, want het werd met gemeenschapsgeld betaald. Wij zijn reuze benieuwd hoe KPMG - een eerbare accountantsfirma waar sinds kort ideale schoonzoon en familieman Wouter Bos firmant is - de mogelijke uitvoerbaarheid van die onafhankelijkheidseis heeft geformuleerd.

Och jeetje, gaven we nou toch een oordeel?

Sla er geen acht op en vorm uw eigen oordeel. Lees even het persbericht en de brief aan de 2e Kamer. Als u die niet gelezen hebt, mag u hieronder niet reageren. Dat spreekt voor zich.


Dit artikel afdrukken