Bij zo'n luilekkerland groothandel hoorde ik een licht geaffecteerd sprekend stel keurige mensen van middelbare leeftijd zich afvragen of ze nou Zweedse, Russische of Poolse vodka moesten hebben vanwege de duurzaamheid. Hun kar puilde in ieder geval uit toen ik hen later bij de kassa zag. Zou al dat 'geduurzaam' helpen?
Een onbegrijpelijke en onleesbare tip doet dit jaar Michiel Korthals, een Wageningse professor in de filosofie. Volgens hem - maar ik kan het mis hebben, want hij schrijft onnavolgbaar complex - moet je met Immanuel Kant de winkel in en zelfbewust je eigen keuze maken. Als je voor het milieu gaat, zo blijkt hij hier wel eens gelezen te hebben, moet je voor een plofkip gaan omdat die lekker snel in het vlees zit en weinig graan kost. Er blijft flink wat brood over voor de minder bedeelden. Dat is goed vinden wij hier, maar van hem mogen we dat niet vinden. Het zou niet goed zijn voor het dier. De biologische kip die hij iedereen wil laten eten zorgt echter voor zoonosen en stoot mensen het duurzaam verworven brood weer vrolijk uit de mond. Wat hij wil en hoe zelfbewust zijn adviezen zijn, blijft dan ook duister.
Hou toch op en eet wat volgens jou klopt. Of gebruik echt je verstand. Al dat overvloedig Kersteten is hoe dan ook onduurzaam. Neem gewoon een sneetje brood. Dat is heel duurzaam. Een portie aardappelen met niks ook natuurlijk.
Vind je dat soort tips te te gortig neem dan hand geschoten gans of houtduif. Daar zijn er veel teveel van en Nederlandse jagers knallen er duurzaam de wild- en weidestand beherend op los. Ze maken er geen puinhoop van. Echt niet.
Ze verkopen een zogenaamd prepaid pakket. Het is een uitgelezen gelegenheid om de Raspberry Maxxen te proeven en volgend jaar zomer met al je vrienden tegelijk regelmatig 10 kisten frambozen naar jouw stad of dorp te halen zodat Henny niet meer alle markten, boerenmarkten, streekweken en andere unieke smaakevenementen af hoeft te jakkeren om die spullen kwijt te raken. Zij moet er gewoon lekker spul van maken. En dat doet ze. Als wij ze nou volgend jaar gewoon aan de hele buurt rond ons huis verkopen, komt het vanzelf goed.
Bestellen dus. Da's duurzaam. Je maakt er iemand blij mee en het voelt goed. Of het nou voor onder de Kerstboom, aan de Kersttafel of gewoon voor op tafel en in de keuken is. Tis nog biologisch spul ook.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Goeie tips. Wat eten de foodloglezers eigenlijk met de feesten?
Ik ben een Kerstmis- en NiewjaarsavondHater. Ik smeek al jaren bij mij thuis om vanaf dat die kerstverlichting in de straten bengelt de beschaving te verlaten tot al die opgeklopte fake weer voorbij is. Ergens in een blokhut kruipen, verweg van al-wat-er-mis-is-met-Kerstmis. Reflecteren, het van binnen laten winteren, liefst bij een open haard, is voor mij het enige dat zin heeft in deze periode. Het vreemde is dat ik in deze periode enerzijds opgezadeld zit met een rare vorm van weemoedigheid en anderzijds veel goesting heb om op z'n minst onaardig en lastig te zijn. Dus … voor mij geen kersttips, ook geen duurzame.
@Steven: Wat eet ik in deze klotetijd? Zo weinig mogelijk, niet alleen om tegendraads te zijn, maar vooral omdat mijn maag zo wie zo al van de ergernis overhoop ligt.
Beste FoodLoggers, al lijkt mijn reactie weinig met food te maken, vergis je niet!
Ik geef nog een stukje mee uit het gedicht 'Christ Climbed Down' van Laurence Ferlinghetti uit zijn dichtbundel 'A Coney Island of the Mind', te vertalen als 'a kind of circus of the soul' (1955). Ik ga proberen tot 2 januari mijn foodlog aanwezigheid om voor de handliggende redenen tot het absolute minimum te beperken.
Christ climbed down
from His bare Tree
this year
and softly stole away into
some anonymous Mary's womb again
where in the darkest night
of everybody's anonymous soul
He awaits again
an unimaginable
and impossibly
Immaculate Reconception
the very craziest
of Second Comings
Waarom moeten mensen in het kader van het feest van het nieuwe leven toch per sé extra veel kadavers eten? Is dat niet eigenlijk een hele primitieve traditie? Misschien moet dat eens aan de kaak geteld worden.
Hei Giedo, dat "een rare vorm van weemoedigheid en anderzijds veel goesting heb om op z’n minst onaardig en lastig te zijn" en "van binnen laten winteren". Prachtig geformuleerd en niks mis mee: die zinnen lijken zelfs als voor mij bedacht :-)
Die winterblues, idd, food for thought. Ik bestrijd in de winter opkomende zuur met opgelegd zuur: rode bietjes ingemaakt met ajuin op azijn.
Mijn kerst is roze-rood gekleurd dit jaar. Jams en frambozendressing van Raspberry Maxx in ons kerstpakket, zelf de prepaid-bonnen besteld voor mijn (schoon)familieleden en de goddelijke frambozenbonbons met witte chocola heel asociaal zelf vast opgegeten...
De bieten-geitenkaas-witlofsalade van ZTRDG die ik gisteren aantrof (met dan weer de frambozendressing van Raspberry Maxx) gaat toch nog op de een of andere manier in het kerstmenu gepropt worden. Daarnaast kregen we Wellant-appels van Willem&Drees;toegestuurd die bijzonder lekker kruidig zijn. Een combi van goede doelen dus en ouderwets en nieuwerwets lekkere verse seizoensproducten.