Weet foodlog.nl hoe het echt zit?
Een tip alvast. Een ruim bad nemen kost een liter of 100. Wat gebeurt er daarna met dat water? De vraag is dus: kun je water maar één keer gebruiken en hoe snel krijg je het weer schoon beschikbaar?
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dat is trouwens wel even schrikken. Kip doet het - gecorrigeerd voor verwerkingsslagen - vermoedelijk even goed als peulvruchten. Nou willen we die hier gaan planten in plaats van soja, waarmee je het watergebruik wel kunt reduceren.
Dat wordt nog een beleidscrisis hier te lande. We moeten soja planten en geen peulvruchten eten.
Beste lezers, maakt u zich geen zorgen: zoals het water uit uw bad wel uit uw zicht, maar niet uit de wereld verdwijnt zo verdwijnen ook die astronomische hoeveelheden water niet in uw onsjes vlees of plant. Dieren en planten zijn geen zwarte gaten.
Waar het om gaat is of het water weer herbruikt kan worden en hoe snel. Daardoor kan het voorkomen dat de enorme hoeveelheden water die in intensieve veehouderij systemen en slachterijen worden gebruikt sneller terugkomen in bruikbare vorm dan die in planten. Vandaar waarschijnlijk de enorme verschillen rond het waterverbruik van rundvlees die ik in het tekstje aangaf. Maar het publiek pakt dat niet op.
Communicatiefoutje?
En toch een vraag die me enorm bezighoudt. Hoe is het mogelijk dat mensen denken dat 1 kilo vlees 15.000 kilo water kan bevatten, of 1 kilo bonen 4000 liter water?
Is er iets gebeurd met ons natuur- en wiskunde-onderwijs op de middelbare school?
Water verdwijnt niet. Het reïncarneert alleen op een andere plek dan waar je het gebruikt hebt.
Afhankelijk van het gewas, gebruikt een plant tussen 3 en 10% van het hem aangeboden water (daar kun je iets aan doen met high-tech teeltmethoden). Laten we even 5% aanhouden.
Van die 5% die hij gebruikt, zet hij - gewasafhankelijk - slechts een klein deel om in voor ons eetbare delen. Niet verrassend: voor peulvruchten komt dat niet positief uit. Het resterende deel gaat het grondwater in om via beekjes en riviertjes zee te kiezen. Dat is herbruikbaar, vooropgesteld dat we het voor de zee terugwinnen.
Daarnaast is er nog het benodigde water in de verdere productie van het gewas. Om bij bonen te blijven: de machines om de peulen open te maken, te wassen en te koken. Ook dat is herbruikbaar, vrij eenvoudig zelfs.
Ruwe berekening: 1/(0,05*0,05)=400 liter. Plus was en koelwater. Ik kom niet bij 4000.
Twente meet de benodigde hoeveelheid water aan de hand van de gemeten doorgesijpelde kunstmest. Of beter: maakt gebruik van eerdere onderzoeken die dat op die manier plachten te doen. Hmm.
"The water footprint of crop residues such as bran, straw, chaff and leaves and tops from sugar beet have already been accounted for in the main product, therefore their water footprint was set equal to zero." Ik ga kippen houden op basis van het restafval van mijn bonen uit eigen tuin: 0 waterfootprint!
Net zoals ik uitgemolken koe ga eten geheel zonder CO2 uitstoot.