127.500 kippen in Zeeland geruimd wegens vogelgriep.Nee dat noemen ze geen megastallen en "wilde vogels zijn de daders" http://bit.ly/hJl0DN, twitte Marianne Thieme, PvdD, vanmorgen.

Vanmiddag werd het legkippenbedrijf Ekoz in Schore geruimd. Op Omroep Zeeland is een interview met de getroffen boer te zien. Zijn dieren zijn getroffen door 'een zogenoemde H7-variant' van de vogelgriep die kan muteren tot een uiterst besmettelijke en voor kippen dodelijke variant. Volgens het ministerie van EL&I is de besmetting waarschijnlijk het gevolg van de ontlasting van wilde vogels.

Weet u wat nou zo navrant is? Het was geen 'megastal', nee zeker niet. Het was een 'goeie'. De 127.500 kippen van boer Jan van der Linde leefden en legden biologisch. Zusterorganisatie Wakker Dier van de PvdD promoot tegenwoordig biologische dierenproducten.Het is tijd om toch eens na te denken over wat 'biologisch' en 'alle beesten buiten' ook alweer zou moeten betekenen.

Binnenkippen hadden geen ziekte opgelopen. Zoveel kippen bij elkaar buiten zorgt bij het minste risico voor het uitmoorden van een inwonertal waar mening middelgroot stadje in Nederland zich letterlijk dood van zou mogen schrikken.
Zou dit de eerste crisis worden, die mensen aanzet tot het verlaten van massaal geproduceerde biologische dierlijke producten?
Het is opvallend dat het woordje biologisch zorgvuldig lijkt te worden vermeden in de berichtgeving over de ruiming van Ekoz, maar het komt natuurlijk uit. Ekoz wordt bijv. gepromoot op de site van de Zeeuwse Milieu Federatie (klik op het gele stipje bij Kapelle).



Dit artikel afdrukken