Een professor in de Nutrigenomics - de leer van het eten dat het beste bij ons past - schreef me onlangs dat het eten van een flink deel plantaardige eiwitten goed voor ons. Dr. Frank, vaak versleten voor een vlees- en zuivelfetishist, bevestigt dat. Variatie in eiwitbronnen, zeg maar bonensoorten, maakt dat nog beter. Die heb je niet in de grote productieprocessen waar die vleesvervangers uitkomen. Dat wordt weer één pot nat.
Hoezo, vraagt Wouter zich dus af. Blijf van m'n bonen af, want ze zijn heerlijk. Vervang je vlees niet, maar verander je eten. Laat je vlees staan, neem vaker bonen en je hebt ook alle eiwitten te pakken die je nodig hebt. Eet alleen op zon- of zaterdag vlees. Op donderdag bak je wat spekjes door de capucijners. En klaar is Kees. Er hoeft dan geen ingewikkelde machinerie te worden verzonnen die weer bergen CO2-equivalents uitstoot en geen afval eet zoals een varken of een kip.
Ha, maar niet dan een boon!
Vandaar de vraag, of eigenlijk een andere: wilt u uw fantastische bonenrecepten zonder of met heeeeeeel weinig vlees hier met ons delen?
Op het plaatje boven ziet u Kim Feenstra als een vega Gaga in een bilspleet jurk van vleesvervanger 'Beeter'. Helemaal hieronder ziet u een zakje kant-en-klare linzen voor luie lieden van Vivien Paille. Je hoeft er geen fluit voor te doen, en toch zijn ze in Nederland niet te koop. Wij doen nl. aan vleesvervangers, niet aan echte eiwittransitie. Daarom heb ik ze onlangs genomineerd als kandidaat 'Versmarketeer van het Jaar'. Maar nou dus recepten voor echte Doe-Het-Zelvers.
![image](/images/uploads/vivien-paille.jpg)
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Voor twee personen:
Blikje zwarte bonen, rode ui, halve rode paprika, twee tenen knoflook, chilipoeder, komijnpoeder (naar smaak, met chili ben ik zuinig, met komijn royaal), een ei, een grote schep paneermeel en een flinke scheut Thaise sweet chilisaus.
Alles in de blender, zodat er een stevige mix ontstaat. Op bakpapier tot burgers kneden en twintig minuten in de oven op zo'n 180-200 graden.
Heerlijk met tomatensalsa en guacemole, maar met nog wat extra sweet chilisaus en verse korianderblaadjes zijn ze net zo lekker.
En verder hou ik van boerenkool met worst, van broodjes shoarma en van saté, maar niet als daar een dier voor geslacht moet worden. Lang leve de vleesvervangers dus.
Ik zeg het van te voren, ik heb er geen bal verstand van, maar wat is dat wel voor een gemixte viezigheid hierboven, en dan ook nog in een blender, komt daar geen chemische narigheid van? Hé de Heij is zo'n bewerking wel kosjer?
Alle beesten gaan dood, je kunt ze dan maar beter opeten.
Geef mij maar die worst van mijn gewaardeerde slager, en dat biefstukje van hem lust ik ook nog wel.
Het valt wel op dat de kruiden-fee onmisbaar is bij vleesvervangers.Dan is de link tussen chili,bonen en bilspleet al snel gelegd.
Avec une photo des lentilles du Puy, j'en déduis que tu dois être arrivé en France .
Et pour Pâques que vas-tu manger ???
hmm bonen. bij ons meestal gewoon uit blik of pot. gemiddeld 2 per week gaan er door. Enkele favorieten:
-zwarte bonen bij witte rijst
-van die witte boontjes met een zwart stipje erop. veel koriander, uitje, dressing en iets vissigs (tonijn uit blik, of restje stokvis, inktvis oid) erdoor
-kidneybonen door een salade
-simpele humus: potje kikkererwten door de blender, met knoflook, olie, citroen en kruiden. Heerlijk op toast.
-een 'luie' chili van 2 (verschillende) blikken bonen, blik tomaat erdoor, groentes, en dan wat smaakmakers (knoflook, kruiden, evt spek, worst)
-linzen koop ik wel weer in droge vorm. voor een 'slow' chili van linzen.