Zo kunnen we het er nl. eens over hebben. Is het een teken van verwendheid om het in de vroege 21e eeuw te willen hebben over eten dat minder reist?
Geachte heer Veerman,
Betref: Het artikel in de Telegraaf van 21 mei j.l over ,, wat kost voedsel"
Mooi artikel!, dit kan je alleen maar schrijven als je voldoendel voedsel beschikbaar hebt.
Maar mijn ouders hebben de tijd van voedseltekorten en dus honger meegemaakt in Nederland. ( 1940-1945) Zij hadden een Veehouderij en Akkerbouwbedrijf.
Gelukkig is er geen honger in Nederland meer aanwezig.
Maar er zijn nog wel voedselbanken in Nederland, dit omdat de betreffende mensen het voedsel niet meer kunnen betalen, dus u ziet hoe honger en geld nauw met elkaar verweven is.
Doordat wijlen Minister Mansholt van het toenmalige Ministerie van Landbouw een Landbouwbeleidsplan maakte om de voedselproduktie zodanig te verhogen dat een tekort aan voedsel praktisch niet meer voorkomt in Nederland.
We hebben een tijdje overschotten aan voedsel gehad , maar door een betere logistiek ( dus verdeling van voedsel) over de hele wereld is er op tal van plaatsen in de wereld voedselschaarste ontstaan, gevolg is dat de voedselprijzen stijgen, en onbetaalbaar worden voor de gewone man, met het gevolg dat er onrust ontstaat onder de volken.
Als je honger lijdt zal het mij geen zorg zijn dat tomatensoep 21000 km aflegt ! Als ik maar eten heb. Ik ben de laatse die zal zeggen om het aantal kilometers te bekorten, het streven alleen al is een goed idee. Maar aan uw verhaal zit wel een kanttekening.
Als we terug moeten naar minder km per ingredient, dan zal de import van ingredienten uit het buitenland moeten worden stop gezet, het gevolg hiervan is weer, dat de betreffende landen armer worden en de mensen daar geen voedsel kunnen kopen, dus onrust in de wereld.
Met al onze technieken zijn we zover gekomen , dat we gaan denken dat voedsel volledig geautimatiseerd gemaakt wordt, een mooi waar gebeurt voorbeeld heb ik voor u paraat en wel als volgt:
Mijn systeembeheerder zei dat alles geautomatiseerd kan worden, waarop ik zei ,, ga achter de Pc zitten en tik het volgende op het scherm
,, B R O O D" ik heb zitten wachten op hetgene wat op het scherm stond, maar er kwam niets. Mijn systeembeheerder stond weer met beide voeten op de grond. hij moest er wel om lachen, maar zei wel:
,,Zonder voedsel geen leven," maar zonder automatisering kan je wel leven.
Ik wens u veel succes met uw bijdrage aan betere voedselproduktie's.
Met vriendelijke groeten
A. Verheijen
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Een deel van de oplossing voor dit probleem zou volgens mij kunnen liggen in het stimuleren van export en handel in producten die streekgebonden zijn en wellicht wat duurder en het afremmen van de wereldhandel in producten die overal relatief makkelijk geteeld kunnen worden of waar een simpele vervanger voor is.
Ik begrijp meneer A.Verheijen en ga een heel eind mee. Wat ik mis in het betoog is de voedsel verspilling op dit moment. De schattingen lopen uiteen van 25-45 % in de hele keten. Dus eten van veraf en eten van dichtbij beland gewoon in de vuilnisbak. Daar moet toch enorm veel winst te halen zijn?
Te denken geeft ook deze infografic van farming first die beweert dat minder export wereldwijd een causaal verband heeft met honger en obesitas: http://www.farmingfirst.org/green-economy/?open=5#four
"it is a mistake to think of agriculture as simply about productivity. Agriculure provides employment and livelihoods, it underpins food quality, food safety and nutrition, and it allows food choices and cultural diversity. "
De vraag wat kost ons eten kun je dus ook omdraaien. Wat brengt het landbouw betrachten ons hier in Europa, of anderen elders? Als je het zo bekijkt, is 'duurzaam' de makkelijke keuze en landbouw ook in je eigen buurt blijven doen ook begrijpelijk.
De quote komt uit dit stuk http://www.bioscienceresource.org/news/article.php?id=48 , en ik ben heel benieuwd of dit Hendrik, die zo gebukt gaat onder de ecologische dood van de landbouw, opvrolijkt.
Interessant Josien. Maar vooral ook omdat de food price index tot 2011 wordt weergegeven en de handel maar tot 2009. Ik zit op een plek met duur internet (NL, je weet wel in "het huisje"!) - en kan niet snel actuele ag export data vinden, maar weet vrij zeker dat de handel na 2009 sterk is gegroeid. Dus dat zou het door FAO gesuggereerde verband manipulatief maken. Het klinkt logisch (stijgende wereldmarktprijzen, schaarste, meer voor jezelf houden), maar stijgende wereldmarktprijzen zorgen er wel voor dat de weg naar de wereldmarkt (met overproductie binnen handelsblokken) wel open wordt gehouden (is ook wat Hendrik stelt). Dit geeft dan binnen die handelsblokken druk op de prijs (van bulk).
@Boy Ik begrijp jouw voorstel niet goed Boy, wat voor effecten zou dat hebben?