Laat ik het maar gewoon bekennen: ik was er best trots op Nederlander te zijn, toen ik hoorde dat 'wij' de beste geitenkaas van de wereld maken!
Onzin natuurlijk, dat 'wij'. Die eer komt toe aan de Bettinehoeve! De Bettine Grand Cru van de Bettinehoeve in Etten-Leur is tijdens de Nantwich International Cheese Show bekroond als Supreme Champion. De harde, tien maanden gerijpte geitenkaas werd uit 2140 inzendingen uit de hele wereld als beste gekozen. Het was voor het eerst in de dertigjarige geschiedenis van de groothandelsbeurs dat de prijs werd toegekend aan een een niet-Britse kaas.
De Bettinehoeve verkoopt momenteel nog maar 5500 kazen in Engeland. De Grand Cru vormt daarvan ook maar een klein deel, want de Bettinehoeve produceert vooral zachte geitenkazen. Albert Roosendaal, sales agent voor de Bettinahoeve in het Verenigd Koninkrijk, verwacht dat de verkopen door de prijs zullen stijgen. Niet alleen in Engeland, want de prijs heeft volgens hem ook betekenis buiten het Verenigd Koninkrijk.
De Bettinehoeve heeft zich in twintig jaar ontwikkeld van een hobbyboerderij tot een professionele kaasmakerij. Jaarlijks verwerkt het bedrijf tien miljoen liter geitenmelk. Er werken ruim dertig mensen.
Toch nog even: we kunnen niet alleen met koks (3 x ***), maar ook met producten meetellen in het culinaire wereldje!
bron: telegraaf
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Goed nieuws Ailko! Toevallig was mijn Italiaanse vriend (kok) over dit weekend en vroeg naar een typisch Hollands product om mee terug te komen. Om niet met cliche's als stroopwafels en jenever aan te komen dacht ik aan meikaas, maar het is inmiddels augustus. De spekkoek als voorbeeld van koloniaal verleden liet hem ook niet overtuigen dus toen dacht ik geitenkaas. Ik ben dus blij met je bericht. Maar welke is het meest typerend? En is die ook in de omgeving van Den Haag te verkrijgen?
Ik heb begrepen dat de specialistische kaasboeren deze kaas meestel wel hebben liggen. Hoewel er natuurlijk door alle aandacht in de schrijvende pers en TV wel een beetje druk op de ketel zal komen te staan. Deze kaas moet minimaal 10 maanden rijpen en ze maken er niet zoveel van. Dus maar snel naar de kaasspecialist in Den Haag zou ik zo zeggen.
Onzin natuurlijk, dat 'wij'. Die eer komt NIET toe aan de Bettinehoeve!
Zij betrekken de kaas van Kaasmakerij van Dijk uit Hulten, zelf produceren ze alleen zachte kaassoorten.
De productie gebeurd door Van Dijk die deze kaas zelf ook in het assortiment heeft onder de naam Dorothea oude kaas. Te koop bij Appie om de hoek.
Dus de eer is aan Kaasmakerij van Dijk, de producent van de lekkerste kaas van de wereld...
In dat geval moest van Dijk maar eens overwegen om zijn eigen naam te gaan gebruiken!
Altijd weer moeilijk dus: merken, verkoop en degene die eigenlijk het product maakt.
Dank voor deze aanvulling!
Hendrik, Dorothea en de Grand Cru zijn niet hetzelfde, het zijn weliswaar beide oude kazen, maar nee, niet hetzelfde....enne, het is geen geheim dat de Bettinehoeve deze kaas ONDER ANDERE betrekt van Van Dijk, hem daar in opracht van Bettinehoeve laat maken, dat geven zij in diverse artikelen aan...dat deze kaas bij de verkoop het etiket Bettine Grand Cru krijgt, zegt toch genoeg....Bettinehoeve heeft de merchandising en promotie gedaan. Vraagje, als het de slechtste geitenkaas ooit was....was tie dan ook van Van Dijk, of dan is tie dan ineens wel van Bettinehoeve ?