Op foodlog.nl speelt zich sinds gisteravond laat een boeiende storm met diepe consequenties af. Een man die veel weet van voedselveiligheid in grootschalige verwerkingsprocessen beweert dat komkommers echt voedselonveilig zijn. Een tomatenteler die het klappen van de zweep kent, valt hem bij. Gisteravond zat een staatssecretaris dus onterecht op TV te doen alsof ze veilig zijn. Het was een sympathieke en goeie actie van een patriot-bestuurder, maar niet meer dan dat.

De uitspraken die de commentatoren deden betekenen nogal wat. Nederlandse komkommertelers hebben op dit moment testjes uitstaan om te laten zien dat hun komkommers wél veilig zijn. Reikhalzend wordt uitgekeken naar de resultaten. Maar ... die zullen, volgens de heren hier, echter nooit zekerheid opleveren. Daarvoor moet je iedere komkommer apart testen. Anders bewijzen die testjes niets, want de kwaliteitsborgingen kloppen evenvoudigweg niet. Dat is althans de diepste consequentie van wat beide heren beweren.

Nog maar kortgeleden sprak ik met mensen uit de tuinbouw over het verbonden raken van de problemen uit de dierhouderij, onze eigen intensieve menshouderij die veel en goedkoop voedsel vergt en die van de intensieve plantenteelt. Ik zou er maar eens flink aan gaan werken, want jullie hebben nu nog een voorsprong, zei ik. Inmiddels ligt die verbondenheid midden op tafel. Het is crisis en de toch al failliete tuinbouw houdt het geen weken vol zonder staats- of banksteun. Ze staan er bancair zo lullig voor dat ze nog geen 3 weken zonder omzet kunnen.

Wie goed kijkt, ziet dat er een spannende situatie is ontstaan. De dieren moeten het land uit, vindt de tegenbeweging. We moeten aan de planten. Nu blijken we de planten ook niet meer te kunnen vertrouwen. Ze blijken dodelijk. Zo erg is het met vlees nooit geweest, behoudens wat trage Creutzfeld-Jacob gevallen. Dodelijke komkommers slaan meteen toe, zoals Kamagurka gisteravond treffend liet zien. En de Nederlandse tuinbouw die Noord-West Europa van heel wat dagelijkse 'gezonde' groenten voorziet, stort binnen enkele weken in elkaar tenzij Rabobank en staats Bleker geld gaan steken in een systeem dat - volgens commentatoren hier - voedselonveilig moet heten en onprofessioneel blijkt.Kamagurka in NRC Handelsblad gisteravond

Zo bekeken is het eten op. We hebben er een potje van gemaakt. Wie had ooit gedacht dat de planten als eerste en al binnen enkele weken uit Nederland zouden verdwijnen? En waar halen we straks wél voedselveilige plantjes vandaan? Elders is het nl. niet beter.

En nu, heren Bleker en Rabo? Is het alweer uw zaak niet en moet de sector het zelf oplossen? De tijd is op. Zoveel is duidelijk. Dat is domweg een kwestie van centen en heeft niks met de ideologie van dieren- en plantenactivisten te maken. Niks doen, betekent een golf van failissementen. Dan komen de groenten voortaan uit het levensgevaarlijke zuiden van Europa en Noorden van Afrika en moeten ze nog vele kilometers rijden ook. Absurd.

De vraag is hoe heet we de soep gaan eten. Badend in het zweet van de mogelijke voedselonveiligheid of toch maar doorkauwend, want honger en hoge prijzen zijn ook vervelend. Wees gerust, natuurlijk eten we straks weer gewoon door. Over een paar maanden is het allemaal weer vergeten.

Niettemin moeten bank en staats nu kleur bekennen. De Nederlandse land- en tuinbouw verkeren in diepe crisis en komen er zelf niet meer uit: het vertrouwen is weg. Bij het minste of geringste zal dat steeds weer blijken en voor problemen als de huidige zorgen.

Het is een heidebrand. Daar zit de échte crisis.
Dit artikel afdrukken