Bijna de helft van de Nederlanders weet nog altijd niet dat diepvriesgroenten en -fruit net zoveel vitamines als versgekoelde groenten en fruit bevatten, en soms zelfs meerDiepgevroren producten zijn op hun rijpste moment geoogst of geproduceerd en worden dan in een razendsnel tempo tot ver beneden het vriespunt gebracht. Diepgevroren producten behouden daardoor hun voedingswaarde én daadwerkelijke versheid. Bijna de helft van de Nederlanders weet nog altijd niet dat diepvriesgroenten en -fruit net zoveel vitamines als versgekoelde groenten en fruit bevatten, en soms zelfs meer.
Voordelen
Door de producten in te vriezen is het mogelijk om het hele jaar door diverse soorten te eten, je bent dus niet gebonden aan een specifiek seizoen. Daarnaast kun je producten thuis op voorraad houden, zodat je altijd iets in huis hebt voor het moment dat je het nodig hebt, of het nou gaat om ontbijt, lunch, diner of bij de borrel. Passende porties zorgen voor minder afval. Voor de prijsbewuste consument is VriesVers ook nog eens erg aantrekkelijk. De meeste diepvriesproducten zijn iets goedkoper dan vergelijkbare producten uit de versafdeling en makkelijk te portioneren. Recent onderzoek van onze Engelse zusterorganisatie BFFF gaf aan dat VriesVers producten ook duurzaam zijn en dat de impact van VriesVers producten vergelijkbaar is met verse producten en soms beter is voor het milieu. Ook het Duitse DTI gaf dit in eerder onderzoek aan.
Er is nog veel potentie voor perceptieverbetering rondom de diepvriescategorie. Meer dan de helft van de Nederlanders wil vaker kiezen voor diepvriesproducten als ze zeker zouden weten dat deze duurzamer, gezonder, en vaak goedkoper zijn dan verse producten én lekkerder zijn. Wij zijn ervan overtuigd en hebben de wind in de zeilen, want in de laatste 2,5 jaar is de markt fors gegroeid (veilig en in één keer boodschappen doen) en door de koopkrachtuitdagingen zal de consumptie alleen maar toenemen!
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Voor veel producten klopt het dat smaak en versheid gelijk blijven of zelfs toenemen na invriezen. Maar er zijn ook voldoende producten die hun knapperigheid verliezen door celbreuk tijdens invriezen waardoor het product slap wordt. Deze zullen overigens niet professioneel ingevroren worden, want de markt zal zulke prutten niet accepteren.
Kwestie van uitproberen welke producten je wel en welke je niet acceptabel vind.
Weer een hoog 'wij van WC-eend gehalte'. Als kok ken ik geen enkele groente die diepgevroren lekkerder is dan vers. Ook doperwten niet. Het is enkel voor sommige groenten een acceptabele conserveringsmethode, metname voor peulvruchten. Duurzaam is het natuurlijk niet, invriezen kost een bak stroom. Zouten, inkuilen, koud opslaan, fermenteren, inmaken zijn veel duurzamere conserveringsmethoden. Het is enkel duurzamer wanneer men het vergelijkt met van verre geïmporteerde groentes.
Van diepvries naar vriesvers. Soms moet je er wat langer bij stilstaan...