Stel je hebt een kas die je expres dicht bij een bedrijft hebt gevestigd dat meer dan genoeg warmte over heeft. Dat is het geval in Zeeuws-Vlaanderen waar kunstmestfabriek Yara stikstof uit de lucht haalt en concentreert. Dat vergt veel energie en levert veel restwarmte op. Die wordt nuttig gebruikt door tuinders die nooit aan het gas hebben gezeten. Ze trokken naar Yara om helemaal duurzaam te kunnen werken met restwarmte. In hun contract staat zelfs dat ze geen andere energie zullen gebruiken.

Door de hoge gasprijzen als gevolg van de oorlog van Rusland tegen Oekraïne, heeft Yara zijn fabriek stilgelegd. Het bedrijf maakt even geen kunstmest meer. Dat heeft meteen gevolgen voor de teelt van komkommers en tomaten. De tuinders vinden dat de stilgelegde fabriek niet hun probleem is en eisen dat Yara hen de warmte leveren waar ze contractueel recht op hebben. Maar het bedrijf doet dat niet. Het is er niet om restwarmte te produceren, maar kunstmest en dat doet het even niet.

Vijf tuinders stapten naar de rechter, schrijft het Financieele Dagblad. Ze willen de warmte waar ze recht op hebben krachtens hun contract. Onzin, zegt de rechter. Niemand had kunnen voorzien dat er oorlog zou komen en daar hoeft de kunstmestfabriek niet voor door te draaien. De vraag of de financiële schade van de tuinders wél door Yara vergoed moet worden, is nog onbeslist.
  • Deel
Druk af