De Consumentenbond maakt zich sterk voor het terugdringen van antibiotica in de veehouderij. Vorig jaar toonde de Bond aan dat vrijwel alle kip in de Nederlandse supermarkten besmet is met ESBL-bacteriën. Dit jaar zijn kalfsvlees en biefstuk onderzocht: 40 procent van het onderzochte kalfsvlees en 13 procent van de biefstuk blijkt besmet. ESBL-bacteriën zijn zelf geen ziekteverwekkers, maar verminderen de werking van antibiotica.
Dit artikel afdrukken
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 3 augustus krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Mooi voorbeeld van pers die niet kan lezen. De VK kopt dat 40% van de biefstuk besmet is. Nee dus, van het kalfsvlees. Maar ja, dat eet Nederland niet.
Dat zei ik onterecht! Mijn excuses aan de Volkskrant. Trouw en Telegraaf gebruiken dezelfde kop.
Wat bedoel je nu te zeggen met je "Maar ja, dat eet Nederland niet", Veerman?
Misschien kan Foodlog overigens beter de hand in eigen boezem steken:
"ESBL-bacteriën zijn zelf geen ziekteverwekkers, maar verminderen de werking van antibiotica."??? Bagatelliseren a la, maar graag correcte redactionele info hier op Foodlog.
Eén googletje was voldoende geweest.
Klebsiëlla zijn zelf wel zeker ook ziekteverwekkers.
En het is ook niet zo dat ze de werking van antibiotica aleen maar verminderen.
ESBL's zijn resistent tegen alle antibiotica, en breken die af. Alleen carbenepems zijn nog werkzaam tegen ESBL's.
De Klebsiëlla in het Maasstad was óók nog resistent tegen carbenepem. Tegen dergelijke bacteriën staan we zo goed als machteloos. Er zijn nog 2 antibiotica -en dan niet eens altijd - werkzaam tegen dergelijke bacteriën: tigecycline en colistine.
Colistine wordt nog volop gebruikt in de varkenshouderij. Niet geheel onlogisch dat de Gezondheidsraad adviseert om het gebruik voor vee van voor de mens essentiële antibiotica zo snel mogelijk stopt.
Nederland, Belderbos, is een kalverimporteur en kalfsvleesexporteur. We eten hier nauwelijks kalfsvlees, ondanks onze mesterijen en slachterijen.
Met Franse kalveren importeert Nederland dus al meer dan 10 jaar eveneens MCR-1:
Meer dan 1/5 van de Franse kalveren besmet.
"To be blunt, we failed: we are exiting the antibiotic era".